Huszonegy tonna lejárt szavatosságú energiaital egy vasi raktárban

Egy névtelen bejelentő útmutatása alapján egy Körmendhez közeli telephelyen huszonegy tonna (!) lejárt szavatosságú energiaitalra bukkantak a helyi rendőrök.

Angyal László

A 8-as út melletti, egykori tangazdasági telephely privatizációja után az új tulajdonos több cégnek is adott bérbe raktárhelyiségeket. A pénteki, névtelen bejelentés szerint a raktárok között, az udvaron veszélyes hulladék és építési törmelék van, az egyik raktárban pedig feltehetőleg lopással megszerzett, nagy mennyiségű energiaital - tudtuk meg Szendrődi Barnabástól, a Körmendi Rendőrkapitányság vezetőjétől.

- Munkatársaim a helyszínen ellenőrizték a bejelentő állításainak valóságtartalmát. Az udvaron valóban voltak építési törmelékek, rossz csempék, illetve  műanyagzsákokban ismeretlen eredetű hulladékok. Az egyik raktárban  pedig megtaláltuk az energiaitalokat. Rendkívül nagy mennyiségről van szó. Számításaink szerint  harminc, szabvány méretű raklapra pakolva, huszonegy tonna, mintegy 47-48 ezer palacknyi italt tároltak a raktárban. Háromfajta ital, kétféle kiszerelésben, melyet  vélhetően Ausztriából importáltak. -

A rendőrség munkatársai az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó regionális hatóság illetékeseit is értesítették az esetről, mert az italok egytől egyig lejárt szavatosságúak voltak. Ráadásul nem is mostanában: a palackokon  lévő felirat szerint 2004-ben, illetve 2006-ban. 

A városi rendőrkapitány hozzátette: a nem mindennapi ügyben a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt indítottak büntető eljárást. Egyúttal emlékeztetett rá, hogy a beszerzett iratok szerint már akkor lejárt szavatosságú volt az ital, amikor az bekerült az országba.

- Azt még vizsgáljuk, hogy ki és miért hozta be az országba a különös rakományt. Az bizonyos, hogy a lejárt szavatosságú terméket csak engedéllyel és megsemmisítés céljából lehetett volna importálni. A nyomozás eddigi adatai szerint a telep tulajdonosa - aki mindvégig együttműködött a hatósággal - nem tudott a raktárban tárolt italról.

Azt már megállapítottuk, hogy egy körmendi székhelyű cég több mint egy évvel ezelőtt hozta be az országba a szállítmányt. Az italokból mintákat vettek, ezeket szakértő vizsgálja meg. A 21 tonna ital megsemmisítését pedig   veszélyes hulladékról lévén szó az előírásoknak megfelelően kell majd  elvégezni.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!