Illegális favágók, nagybani drogárusok, rablók

Pest megyéből érkezik a drog Vasba, Torony környékén illegálisan vágtak ki 80 köbméter fát, fiatalok kirablására specializálódott egy páros: felderített ügyekről számoltak be pénteken a rendőrségen.

Angyal László

A drogosok

Fajsúlyos drogfogásuk volt a nemrég a szombathelyi zsaruknak: a Széll Kálmán utcában megállított kocsiban, az akkumulátor mellett kokain, marihuána és amfetamin lapult. Természetesen nem a véletlen műve volt az elfogás, és szintén a hatékony rendőri munka eredménye, hogy az elfogott futár vallomása alapján hamarosan több terjesztő került rendőrkézre.
 
Horváth András, a bűnügyi osztály vezetője elmondta: a terjesztőket négy szintre lehet osztani. Voltak közöttük fogyasztók és kis tételben árusítók. Ők négyen  - mindannyian  szombathelyiek - ugyanarról a helyről szerezték be az árut. Azt a nagykereskedőt viszont két másik terjesztő szolgálta ki, aki fölött is álltak drogárusok. Az összehangolt akció során - kommandósok bevetésével - a rendőrség Pest megyében, a fővárosban és Vas megyében egyszerre csapott le a terjesztőkre. Egyiküknél például egy kilogramm amfetaminra hasonlító anyagot találtak (azóta a vegyész szakértő kimondta: drog a lefoglalt anyag), amiből 2-3 ezernyi adagot lehet kiporciózni. A népszerű diszkódrogért a fogyasztók adagonként kétezerötszáz-háromezer forint közötti árat fizettek.

Az ügyben hat terjesztőt előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság,  csaknem húsz másik személyt pedig kábítószer-fogyasztással gyanúsít a rendőrség.

A hárommásodpercesek
 
Pintér László alosztályvezető felderített rablási ügyekről számolt be. A három másodperces elkövetők ("Van 3 másodperced, hogy ideadd az értékeidet!", így fenyegetőztek a rablók) egyike 20 éves, és tavaly szabadult a börtönből: letöltötte egy hajléktalan felgyújtása miatt kiszabott ötéves büntetését. Cimborája alig 17 éves, ám a sértettek elmondása szerint ugyanolyan agresszív volta rabláskor, mint börtönviselt társa. A duó a múlt héten a Pelikán parkban és az Ady téren három fiataltól szerzett mobilt telefont és ékszereket a fent ismertetett 3 másodperces módszerrel. Elfogásuk után az is kiderült, hogy május 12-én, a Szily János utcában egy keszthelyi fiatalt is raboltak. A párost a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.
 
Az illegális kitermelők

Szintén a rácsok mögött elmélkedhet sorsáról az a két toronyi féri, akik ezen a télen Torony és Dozmat környékén öt hónap alatt 80 köbméter fát vágott ki és adott el illegálisan. A páros egyik tagja naphosszat a kocsmában üldögélt, és felvette a megrendelést. Ugyanis csak akkor mentek ki az erdőre, ha szólt valaki, hogy kellene számára pár köbméternyi tüzelő. A duó egy 10 köbméternyi mennyiségről kiállított vágási engedéllyel is rendelkezett. (Azt a mennyiséget már kivágták, és leszállították a tulajdonosnak.) Ám úgy szervezték a munkát, hogy azon a környéken dolgozzanak, ahová az engedély szólt.

A páros pechére a szombathelyi fuvaros, aki kiszállította a fát, precízen vezette a menetleveleit, így a névtelen levél nyomán indult nyomozás során előbb jóhiszemű megrendelőket - akik csaknem a hivatalos árat fizettek a fáért - keresték fel a rendőrök, majd eljutottak a két favágóhoz, akik a vizsgálat eddigi adatai szerint 1 milliós kárt okoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!