Vandálbiztos alkotások a Fő téren

A szombaton zárult Mediawave egyik nem mellékes mozzanata a Fő téren nyitott kiállítás, amely vandálbiztosnak is mondható. A felhasznált anyag, vas, miatt.

Kozma Gábor

Páhi Péter 36 éves dunaújvárosi születésű művész, aki nem elégszik meg a hagyományos kiállítási terekkel és formákkal. Ezt aztán  tükröződik is munkáiban, mostanság a vasi megyeszékhely Fő terén. Fogási napló című kiadványában egyik ítésze úgy méltatja, mint aki nem csak pecázni tud, de a halakat a maguk teljességében viszi vászonra.

Így, vagy úgy, Páhi ezúttal vasakkal érkezett. A szökőkút mellett látható merev alkotásai akkor is figyelmet keltenek, ha nem akarja az ember. Két okból: a színes vasak látványosak és ötletesek. Másrészt aki nem figyel, az nagyot eshet, beléjük botolva. Márpedig sok szombathelyi botlik a művészi  formációkba. A gyerekek már azt is felfedezték, hogy kiválóan alkalmasak játéknak. A felnőttek pedig fotózzák a masszívokat, amelyek egy eddig nem gondolt funkcióra is alkalmasak: bosszantják a vandálokat. Emlékezzünk egy korábbi esetre, mikor is az egyik erős ember széttörte a kiállított plasztikákat. A művész milliós kárt szenvedett, a város még nagyobbat: erkölcsit.

Talán most más a helyzet. Ahogy mondják, az új minőséget szokni kell és előbb-utóbb meg is szokják az emberek. A Mediawave új minőség, talán picikét még idegenkednek tőle a városiak, de azért már a premieren is sokan szerették.    

A premieren, vagyis az elsőn, a mostanin, amelynek része ez a kiállítás is. Amúgy passzol a fesztivál filozófiájához a művészeti akció,  hiszen bárki előtt adott a lehetőség, egy bizonyos minőséget elérve: lakja be saját terét, városát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!