Árvíz 2010: a Sajó és a Hernád tovább árad a torkolatnál

Tetőzött a Sajó a Borsod megyei Felsőzsolcánál, ahonnan eddig 1300 embert kellett kitelepíteni. A településen egy ember meghalt, áramütést szenvedett. Már csaknem négyezerre emelkedett az árvíz miatt kitelepítettek száma az országban; jelenleg tizenkét megye 265 településén védekeznek az ár ellen, a helyzet továbbra is a Sajó és a Hernád mentén a legkritikusabb.

MTI

Már csaknem négyezer embernek kellett elhagynia otthonát - ÖSSZEFOGLALÓ

Már csaknem négyezerre emelkedett az árvíz miatt kitelepítettek száma az országban; jelenleg tizenkét megye 265 településén védekeznek az ár ellen, a helyzet továbbra is a Sajó és a Hernád mentén a legkritikusabb. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára rendkívüli tanévzárás elrendelését kérte az árvízzel sújtott borsodi települések jegyzőitől.

Hétfő reggel óta újabb 170 ember kényszerült elhagynia otthonát Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, így a kitelepítettek száma csak az északi megyében 3770-ra nőtt - közölte Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője az MTI-vel.
   
Az ezredes, aki a Borsod megyei Encsről koordinálja az árvízi védekezés kommunikációját, az MTI-nek azt mondta: az ország tizenkét megyéjében összesen 265 településen védekeznek az árvíz ellen, de a munka java továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén megyére koncentrálódik, ott 18.500 ember vesz részt a védekezésben. Az országban egyébként 23.145 rendőr, tűzoltó, vámos, katona, vízügyi szakember és önkéntes dolgozik az árvízi védekezésen.
   
A Borsod megyei Bőcsön hajnalban felborult egy, az árvízi védekezésre kivezényelt rendőröket szállító traktor és pótkocsija, de személyi sérülés nem történt.
   
Dobson Tibor közlése szerint elképzelhető, hogy a nap folyamán a kitelepítettek száma nőni mert a nagyon lassú apadásnak indult ár után veszik észre a lakók, hogy házuk megsüllyedt, a falak megrepedeztek.
   
Felsőzsolcán összedőlt körülbelül negyven vályogház. A faluból kitelepítettek közül 630 embert Miskolcon helyeztek el, a többi kimenekített rokonokhoz, ismerősökhöz ment. Borsodban a reggeli órákban tizenhét elzárt település volt: Galács, Abod, Andrástanya, Ládbesenyő, Balajt, Martonyi, Meszes, Sajógalgóc, Sajóvelezd, Hernádszentandrás, Tornaszentandrás, Tornabarakony, Halmaj, Kiskinizs, Nagykinizs, Hernádkércs és Felsődobsza.
   
A Sajón és a Hernádon eddig nem látott árhullám vonul le, a legfrissebb számítások szerint emiatt Szolnoknál tíz méter felett tetőzik majd a Tisza; ha a szükség úgy hozza, az egyéb védekezési lehetőségek mellett megnyitják a tiszaroffi szükségtározót is - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője hétfőn Szolnokon.
   
A szolnoki tetőzés a mostani hétvégén, vagy a jövő hét elején következik be, s legalább három hétig nyolc méter feletti vízállás lesz a Tiszán - mondta Lovas Attila vízügyi igazgató a sajtótájékoztatón.
   
A hazai folyókon 3.088 kilométer hosszon van védelmi készültség, 1.235 kilométeren harmadfokú, 581 kilométer hosszon másodfokú a készültség. Rendkívüli készenlét 229 kilométeren van érvényben.
   
A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság közlése szerint délutánra megszűnhet az árvízvédelmi készültség a Kettős-Körösön, miután a folyó vízgyűjtő területein nem hullott újabb csapadék. Hétfőre virradóra tetőzött a Sebes-Körös, és a Hortobágy-Berettyó is rövidesen eléri a legmagasabb vízszintet. A Berettyó és a Hármas-Körös még gyengén árad. Utóbbi folyón Szarvasnál, 733 centiméteres vízállásnál, másodfokú a készültség.
   
Az Útinform tájékoztatása szerint 86 útszakaszon van teljes, 15 szakaszon félpályás útlezárás. A Mávinform tájékoztatása szerint kissé javult a vasúti közlekedés hétfőn reggel, Észak-Magyarországon a korlátozások enyhültek, de még mindig sok helyen vonatpótló buszok közlekedésére kell számítani, a Dunántúlon a Duna vízszintjének emelkedése miatt több korlátozás továbbra is érvényben maradt.

A Sajó tiszai torkolatánál a Tisza és a Sajó árhullámai miatt még 50-60 centiméter körüli vízszintemelkedés várható.
 
Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője azt mondta, hogy egyelőre megszámolni sem lehet, hány épület dőlt össze, vagy roggyant meg Felsőzsolcán. A településen vasárnap egy középkorú férfi halálos áramütést szenvedett. A Kodály Zoltán utca egyik házában történt a baleset vasárnap délután. A város nagy részét éppen az áradat okozta veszély miatt korábban áramtalanították. Egy aggregátor beüzemelésekor történt a baleset, a férfit többször próbálták újraéleszteni, de nem sikerült.


Sólyom László köztársasági elnök hétfő reggel a településre látogat.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kissé javul az árvízi helyzet, ezt mutatja, hogy vasárnap estére már csak négy település, Sajógalgóc, Hernádszentandrás, Tornabarakony és Tornaszentandrás volt a víz fogságában. Közvetlen veszélyben van viszont Felsődobsza és Nagykinizs lakossága is. Edelény nagy részén vasárnap délután helyreállt az ivóvíz-szolgáltatás.

Az árvíz miatt lezárták a 11-es főutat a 61-es kilométernél, Esztergom-Szamárhegynél. A forgalmat váltakozó irányban kerülőútra terelték, ezért várakozásra kell számítani.

Több útlezárás miatt Esztergom nagyobb járművekkel csak a 10-es út felől, Dorog irányából a 111-es és Kesztölc irányából a 117-es úton közelíthető meg. A Duna tetőzését hétfő délutánra várják, 730 centiméterrel.

A hajnal óta közúton megközelíthetetlen Pilismaróton a védművek bordás megtámasztását végzik. A munkához több helyi vállalkozó is felajánlotta gépeit.

Átmeneti menetrendet készített a 3-as és a 37-es út közlekedésének részbeni pótlására a Borsod Volán. A közlés szerint Hernádnémeti vasútállomásra a menetrend szerinti közlekedés helyreállásáig rendkívüli menetrend szerint szállítják Megyaszó és Gesztely körzetének utasait, hogy vonattal eljuthassanak Miskolcra és vissza.

Hétfőtőn üzemkezdettől a Szerencs-Miskolc vonalon közlekedő vonatokon a Borsod Volán helyközi járataira érvényes utazási igazolványok elfogadását kérték a MÁV-tól, tekintettel arra, hogy a 3-as és a 37-es úton és kerülő útvonalain az autóbusz-közlekedés Miskolcra már nem lehetséges.

Új vizsgaidőpontot ad az Oktatási Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága annak a negyven észak-magyarországi érettségiző diáknak, aki az árvíz miatt nem tudott megjelenni az emelt szintű érettségi vizsgákon. A Magyar Rektori Konferencia felkérte az egyetemeket és főiskolákat, hogy azoknak a hallgatóknak, akik az árvízi védekezésben részt vesznek, tegye lehetővé, hogy később vizsgázhassanak.

Az árvíz elleni védekezésben több mint 23 ezren vesznek részt. A gátakon dolgozik háromezer katona is; a honvédség mintegy félezer járművet, különleges szállítóeszközt, kétéltűeket, csónakokat és helikoptereket is használ az élet- és vagyonmentésben.

OLDALTÖRÉS: Már csak négy település megközelíthetetlen Borsodban

 

 

 

Már csak négy település megközelíthetetlen Borsodban

Kissé javul az árvízi helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ezt mutatja, hogy vasárnap estére már csak négy település volt a víz fogságában. A reggeli órákban még tucatnyi községbe nem lehetet bejutni személyautóval, a védekezők azonban rendkívül nehéz éjszakára számíthatnak. A közútkezelő társaság megyei ügyeletének vasárnap esti tájékoztatása szerint Sajógalgócot, Hernádszentandrást, Tornabarakonyt és Tornaszentandrást nem lehet megközelíteni személyautóval. Továbbra is több út járhatatlan a megyében.
 
Az éjszakai órák Ónod és Sajópetri lakóinak lesznek igen nehezek, de nem lélegezhetnek fel azok a felsőzsolcaiak sem, akik otthonukban maradtak. Nem múlt el a veszély Nagykinizs, Kiskinizs, Felsődobsza, Hernádkércs térségében sem.

OLDALTÖRÉS: Nehéz éjszaka előtt a kitelepítettek

Nehéz éjszaka előtt a kitelepítettek

Nehéz éjszaka előtt a kitelepítettek

Nehéz éjszaka előtt a kitelepítettek

Nehéz éjszaka vár mindazokra, akiket az árvíz sújtotta településekről, főleg Felsőzsolcáról telepítettek ki Miskolcra. Sok száz ember kerül közös fedél alá, a különböző természetek feszültségforrások is lehetnek, de az árvíz idején is rendnek kell lennie - közölte Veres László, a miskolci önkormányzat szóvivője vasárnap este az MTI-vel.

Az árvíz miatt több száz embert kellett kitelepíteni a Miskolc melletti Felsőzsolcáról; a településről érkezőket a városi sportcsarnokban, a Vörösmarty és a Kazinczy általános iskolákban helyezték el - emlékeztetett a szóvivő.

Elmondta: a kialakult helyzetről tartott egyeztetést vasárnap a város vezetősége. A megbeszélésen elhangzott, hogy a Felsőzsolcáról kitelepítettek élelmiszerben nem szenvednek hiányt. Az egészségügyi ellátásról az önkormányzat, a Vöröskereszt és az ÁNTSZ munkatársai, valamint a mentők gondoskodnak. 

Az együttélési szabályokat tartalmazó "házirend" bevezetését is elrendelte az önkormányzat, megelőzve az esetleges feszültségekből adódó problémákat. A városi sportcsarnokban és a két általános iskolában, valamint környékükön a rendőrség mellett a közterület-felügyelet és a városőrség is folyamatosan felügyeli a rendet.

 

OLDALTÖRÉS: Megszámolni sem lehet, hány épület dőlt össze, vagy roggyant meg Felsőzsolcán


Megszámolni sem lehet, hány épület dőlt össze, vagy roggyant meg Felsőzsolcán


Megszámolni sem lehet, hány épület dőlt össze, vagy roggyant meg Felsőzsolcán


Megszámolni sem lehet, hány épület dőlt össze, vagy roggyant meg Felsőzsolcán

Egyelőre megszámolni sem lehet, hány épület dőlt össze, vagy roggyant meg a Borsod megyei Felsőzsolca elöntött területén a Sajó rendkívüli árvize következtében - mondta Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője vasárnap az MTI-nek.

Volt olyan fél óra, hogy négy lakóház összedőlésének voltak szemtanúi a tűzoltók. Közben már a Felsőzsolca és Alsózsolca közötti ipari zónát is elöntötte a víz, többek között egy fémfeldolgozót és egy húsfeldolgozót is - tette hozzá.

Arról is beszámolt, hogy szombat éjjel és vasárnap huszonhat tűzoltó több csónakkal folyamatosan mentette a településről az embereket; sok volt közöttük az idős, a beteg és a gyerek - mondta a szóvivő.

OLDALTÖRÉS: Aggregátor, reflektor és keskeny jármű hiányzik Ónodon

Aggregátor, reflektor és keskeny jármű hiányzik Ónodon

Aggregátor, reflektor és keskeny jármű hiányzik Ónodon

Aggregátor, reflektor és keskeny jármű hiányzik Ónodon

Aggregátorra, reflektorra és olyan keskeny, IFA-szerű járműre lenne szüksége a Borsod megyei Ónodnak, amellyel a már elöntött kis utcákba is be tudnak jutni - mondta a település jegyzője vasárnap délután az MTI-nek. Üveges István hozzátette: az éjszaki védekezéshez ezekre nagy szükségük lenne, mert csak fáklyáik vannak. 

A település közelében folyik össze a Hernád a Sajóval, minden korábbinál nagyobb már a víz. A faluba Sajópetri felől már nem lehet bejutni, Muhi felől, ha nehezen is, még igen, de tovább árad a folyó, és a tetőzésig még körülbelül 15 centiméternyit emelkedik a vízszint.    

Több százan védekeznek, helybéliek, vízügyesek, önkéntesek, vám- és pénzügyőrök, és egyelőre sikerült megfogniuk a víztömeget mintegy 880 méteres hosszban. Jelenleg nincs közvetlen veszély Ónodon, de a víz még nem tetőzött, ezt hétfőre virradóra várják.

OLDALTÖRÉS: Ónod tartja magát

Ónod tartja magát

Ónod tartja magát

Ónod tartja magát

Ónod tartja magát, a településen sok százan megfeszítve dolgoznak, homokzsákok ezreivel erősítik, magasítják a töltést - mondta Tarnóczi József önkormányzati képviselő vasárnap az MTI tudósítójának.

A település közelében folyik össze a Hernád a Sajóval, minden korábbinál nagyobb már a víz, és még nagyobb lesz. A faluba Sajópetri felől már nem lehet bejutni, Muhi felől, ha nehezen is, még igen. Sok utcában áll a víz, de a nagy áradást megfogták.

"Ronggyá van ázva minden gát, de tartjuk őket, hétfő reggelre várjuk a tetőzést" - mondta igen fáradtan Tarnóczi József. Hozzátette: a község alkalmi, nem hivatalos vízmércéje már most 33 centiméterrel magasabb vizet mutat, mind a két héttel ezelőtti, szintén nagy árvíz idején, és még mindig jön a víz.

Ónodon több százan védekeznek, helybéliek, vízügyesek, önkéntesek, vám- és pénzügyőrök. Róluk az önkormányzati képviselő különösen elismerően szólt: vasárnapra virradóra emberfeletti munkát végeztek, nélkülük víz alatt lenne a település jó része.

Óránként négy centit emelkedett a víz, és bár a laikus számára ez nem tűnik soknak, ezt a víztömeget 880 méter hosszban kellett megfogni. "Amint leraktunk egy homokzsáksort, a víz máris a tetején volt, kezdhettük elölről" - mondta Tarnóczi József.

Jelenleg nincs közvetlen veszély Ónodon, de a víz még nem tetőzött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!