Árvíz: kitelepítések, járhatatlan utak, új rekordokkal fenyegető folyamok

Az eddig mért legnagyobb vízállásokra, vagy ahhoz közeli értékekre számítanak a Sajón, a Bódván és a Hernádon, de szinte valamennyi folyón - a Bodrog és a Tisza felső szakaszának kivételével - harmadfokú a készültség. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi bizottság veszélyhelyzet kihirdetését kéri a kormánytól, Bőnybe katonákat várnak.

MTI

Útlezárások Észak-Magyarországon

Továbbra is több település megközelíthetetlen és több út járhatatlan az árvíz miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol szerda délután elállt az eső és kisütött a nap, a gátakon védekezők azonban hosszú órákra rendezkednek be.

Elöntötte a Hernád vize Bőcs belterületén a Sajólád és Bőcs közötti utat, kettévágva ezzel a települést. Vízátfolyás miatt lezárták a forgalom elől az Ond és Tállya közötti, valamint a Csesztve község belterületén lévő utat.

Egyelőre megközelíthetetlen személyautóval Rakacaszend, Kishuta, Nagyhuta, Tornaszentandrás és Tornabarakony. 

Nem lehet közlekedni egyebek mellett az Edelény és Balajt, a Komjáti és Bódvalenke, a Pere és Hernádszentandrás, a Meszes és Krasznokvajda, az Alsóvadász és Homrogd, a Novajidrány és Vizsoly közötti úton, továbbá Szarvas belterületén. Ugyancsak járhatatlan a Nyékládháza és Ónod, a Hasznos és Mátrakeresztes, a Putnok és Borsodbóta közötti út egy-egy szakasza.

Detk belterületén a Bene-patak áradása miatt rendeltek el teljes útzárat, csakúgy, mint Hatvan belterületén. Nem lehet közlekedni a 26-os utat Sajókazával összekötő bekötőúton, Heves megyében pedig az Adács és Vámosgyörk közötti úton.

Árad a Bódva Szalonnánál és Szendrőnél


Továbbra is árad a Bódva a Borsod megyei Szalonnánál és Szendrőnél; szerda délutánra mindkét településen már több területet elöntött a folyó.

Szalonna község bevezető szakaszán a Rakaca-patak áradata öntötte el a közutat, jókora vízátfolyáson kell áthajtaniuk az arra közlekedőknek. Miután beértek a településre, a Bódva-híd után újabb vízátfolyás következik, itt már a folyó árhulláma mossa az utat. 

A faluban a Bódvához közeli házak - több mint egy fél tucat - vízben állnak, sok helyen a víz már a lépcsőket borítja, és a folyó vízszintje még emelkedik.

Szendrőnél a város északi részénél egy 400 méteres szakaszon már a töltésmagasításon hömpölygött át a folyó, amelyet jelenleg próbálnak megfékezni. Szaniszló János, a település független polgármestere az MTI-nek a helyszínen azt mondta: háromszázan dolgoznak, rakják a homokzsákokat, hogy megfékezzék a Bódvát.

További segítség is érkezik a településre, ők váltják majd a fáradt embereket. Hozzátette: egyelőre senkit nem költöztettek ki, bár több helyen már csónakkal és gyalogosan is szállítják, viszik a homokzsákot; mindent megpróbálnak, amit csak lehet.

620 birka pusztult el az elöntött legelőn Székesfehérvár közelében

620 birka hullott el a két héttel ezelőtti viharban Székesfehérvár közelében, a Gaja által elöntött, Székesfehérvár-Sárszentmihály között húzódó legelőn; a tetemek mintegy felét a megsemmisítőbe szállították, a többi még víz alatt van, s géppel megközelíthetetlen - mondta el szerdán a kerületi főállatorvos az MTI-nek.

Az elhullott állatok összegyűjtésére, elszállítására a honvédségtől próbálnak fizetett segítséget kérni - tette hozzá Rónai László. Az előzményekről a főállatorvos elmondta: a 773 darabos birkanyájat a két héttel ezelőtti, hétvégi vihar kitörése előtt, pénteken nyírták meg. A juhász azért, hogy a jószágok ne fázzanak meg, a hodályba zárta őket. A vasárnapi vihar kitörésekor azonban a rémült állatok kitörtek.

Gondozójuk tizedmagával, 130 kilométeres szélben, szakadó esőben próbálta összegyűjteni és visszaterelni őket. 130-140 állatot sikerült is a hodályba terelni, a többi kint maradt. A medréből kilépő Gaja által elöntött legelőn, az öt fokos hidegben 620 állat pusztult el, illetve fulladt a vízbe.

Az állatok tulajdonosa - miután jelezte az illetékes hatóságnak a történteket, - a tetemek mintegy felét, 10 tonnányi elhullott birkát összegyűjtetett, s a solti hulladékégetőbe szállított, de a munkával az időközben újra kitört újabb heves esőzés, vihar miatt le kellett állnia. 

Az elöntött legelőn, néhol 1,5-1,7 méteres víz alatt heverő tetemeket géppel nem lehet megközelíteni, de a fertőzés veszély miatt sürgős megoldást kell találniuk a szakembereknek. Szerdán a helyszínen mérték fel a helyzetet, csütörtökön pedig kora reggel a megyei önkormányzatnál tanácskoznak, s keresnek gyors megoldást.  A birkák tulajdonosának 20-25 millió forintos kára keletkezett az állatok elpusztulásával.

OLDALTÖRÉS: Árvíz - Tetőzik a Sajó, árad a Bódva és a Hernád

 

 

 

Árvíz - Tetőzik a Sajó, árad a Bódva és a Hernád

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője az MTI-nek azt mondta: a Sajó szlovák szakasza már apad, legnagyobb mellékvize, a Rima alsó szakasza tetőzés közelében van. A folyó magyarországi szakaszán Sajópüspökinél jelenleg, illetve a következő órákban tetőzik a folyó, néhány centiméterrel az 1974. októberi maximum - 400 centiméter - felett, azaz 401 centiméteres a vízállás.

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője az MTI-nek azt mondta: a Sajó szlovák szakasza már apad, legnagyobb mellékvize, a Rima alsó szakasza tetőzés közelében van. A folyó magyarországi szakaszán Sajópüspökinél jelenleg, illetve a következő órákban tetőzik a folyó, néhány centiméterrel az 1974. októberi maximum - 400 centiméter - felett, azaz 401 centiméteres a vízállás.

Sajószentpéternél a májusi árhullámkor kialakult 402 centiméteres, eddigi legnagyobb vízszintet (LNV) meghaladó tetőzés valószínű. A Sajón várható árhullám és a Bódván érkező jelentős víztömeg miatt Felsőzsolcánál is a korábbi árhullámot számottevően meghaladó vízszintre kell felkészülni - hangsúlyozta a vízügyi osztályvezető.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Bódva jelenleg Tornaváraljánál tetőzik, Hostovcénél - nagy valószínűséggel a Torna árhulláma miatt (ott szlovák területen nincs észlelés) - tovább árad. A vízfolyás hazai szakaszán Hídvégardónál jelenleg 319 centiméteres a vízszint, a tetőzés 320 centiméter körül valószínű. Szendrőnél a folyó 300 centiméterrel - plusz, mínusz 20 centi - tetőzhet csütörtökön, itt jelenleg 275 centiméteres vízállást mértek.

Kitért arra, hogy a Hernád Ruszin alatti szlovákiai szakasza és legnagyobb mellékvize a Tárca alsó szakasza tovább árad, hazai területen Hidasnémetinél a vízállás szerdán 18 órára 8 centiméterre megközelítette a 434 centimétert, az eddigi legmagasabb vízszintet és továbbra is ütemesen árad. A folyó Hidasnémetinél 470 centiméter körüli értékkel csütörtökön tetőzhet, ott jelenleg 426 centiméter a vízállás.

A Tarna recski és parádi ága már apad, reggel Verpelétnél is bekövetkezett a tetőzés, 460 centiméteres vízszinttel. A Bodrog lassan árad, a jelenlegi adatok alapján várható, hogy a folyó vízállása Felsőbereckinél  megközelíti, majd átlépi a harmadfokú (700 centiméter) készültségi szintet - fűzte hozzá.

A Tisza felső szakaszán egyelőre csak kisebb vízszintemelkedés alakult ki, de ez a Szamos árhullámával együtt Vásárosnamény alatt, újabb mérsékelt áradáshoz vezet majd. Tokajnál a Tisza és a Bodrog áradása miatt tartósan magas vízszintre kell felkészülni. Amennyiben a jelzett csapadék lehullik, úgy a vízállások a hét végére megközelíthetik, vagy meghaladhatják a harmadfokú (800 centis) készültségi szintet - ismertette a szakember. A Ronyva szlovákiai szakasza és hazai mellékvize, a Bózsva már apad, elkezdődött az apadás Sátoraljaújhely térségében is - tette hozzá.

OLDALTÖRÉS: Veszélyhelyzet kihirdetését kéri Borsod és Szolnok megye - kora délutáni összefoglaló

 

OLDALTÖRÉS: Veszélyhelyzet kihirdetését kéri Borsod és Szolnok megye - kora délutáni összefoglaló

 

 

 

Veszélyhelyzet kihirdetését kéri Borsod és Szolnok megye - kora délutáni összefoglaló

Veszélyhelyzet kihirdetését kéri a kormánytól a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi bizottság a megye közigazgatási területére az árvíz miatt, a védekezéshez honvédségi erőt is kérnek. A Szolnok Megyei Védelmi Bizottság is javasolta a kormánynak a területen a veszélyhelyzet elrendelését. A hasznosi víztározónál továbbra is fenntartják a veszélyhelyzetet.

Az eddig mért legnagyobb vízállásokra vagy azokhoz közeli értékekre számítanak a Sajón, a Bódván és a Hernádon; szinte valamennyi folyón - a Bodrog és a Tisza felső szakaszának kivételével - harmadfokú a készültség az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén.
   
A Bódva Hídvégardónál rekordot döntött 311 centiméterrel.
   
Harmadfokú riasztás van érvényben a Taktán és a Tarnán is.
   
A Ronyva reggelre három helyen már átbukott a töltésmagasításokon Sátoraljaújhelyen. A városban az ár ugyanazokat a területeket veszélyezteti, amelyeket két héttel ezelőtt, akkor mintegy hétszáz házat vett körbe a víz, és körülbelül ugyanennyi embert kellett kitelepíteni.
   
A Sajón óriási árhullám érkezik, délelőtt Sajópüspökinél 386 centiméter volt, még mindig árad, de már megdöntötte a május közepén mért szintet.
   
A Hernádon hasonló a helyzet, Hidasnémetinél délelőtt 403 centiméter volt a vízszint, és a folyó intenzíven árad.
   
Az MTI helyszíni tapasztalata szerint Szalonnán a Bódva láthatóan árad, eddig hét családot kellett kiköltöztetni.
   
Rakacaszendről 15 családot, mintegy 45 embert kellett kiköltöztetni. Két melléképület már romba dőlt. A lakóházakat körbevette a víz, ezek között van vályogház is, és olyan is, amely már meg is roggyant. Volt olyan család, amelyet éjszaka csónakkal menekítettek ki az otthonából.
   
A Zagyván és a Tarnán újabb jelentős árhullám indult el; a Szolnok Megyei Védelmi Bizottság hozzájárult a két Zagyva-menti szükségtározó újbóli megnyitásához, és javasolta a kormánynak a területen a veszélyhelyzet elrendelését.
   
A két folyón meginduló újabb árhullám miatt szerdán nyolc órától az Újszász és Jászberény közötti szakaszon harmadfokú készültséget rendeltek el.
   
A Nógrád Megyei Védelmi Bizottság elnöke szerda hajnalban arról számolt be, hogy tervszerűen zajlik a kitelepítés Pásztón és a hasznosi városrészen. Csaknem kétezer ember kitelepítését azért rendelték el, mert a közigazgatásilag Pásztóhoz tartozó hasznosi víztározó gátjának átszakadása veszélyeztetheti a házukat.
   
A megyei védelmi bizottság titkára bejelentette, hogy a hasznosi víztározó gátja stabil, nem kell gátszakadástól tartani. Délelőtt apadt a vízszint, de a veszélyhelyzet továbbra is érvényben van.
   
Másodfokúra emelik a készültséget a Kraszna hazai szakaszán csütörtökön, a folyó vízszintje két napja folyamatosan emelkedik.
   
A Tisza a kárpátaljai és hazai szakaszon kismértékben árad, de az előrejelzések szerint a folyón csak Tiszabercelnél kell számítani készültség feletti vízállásra.
   
A Lónyay-főcsatorna mentén továbbra is másodfokú árvízvédelmi riasztás van érvényben.
   
Várhatóan elsőfokú készültséget rendelnek el a Fekete-Körösön szerda délután. A Körösök a romániai szakaszokon áradnak. A Fekete-Körös vízállása Antnál szerda délután eléri az elsőfokú készültségi szintet, s várhatóan csütörtökön tetőzik 550 centiméter körüli vízállásnál.
   
A Fehér-Körös a számítások szerint pénteken reggel tetőzik Gyulánál elsőfokú készültség mellett. Árad a Kettős-Körös is, a legmagasabb vízállásra csütörtökön lehet számítani. A Hármas-Körös alsó szakaszán, Szarvas térségben továbbra is elsőfokú a védekezés.
   
Emelkedik a vízszint a Hortobágy-Berettyón is. A torkolatnál csütörtökön első fok feletti vízállás fog kialakulni.
   
Baranyában továbbra is Sásdon és környékén legkritikusabb az árvízi helyzet; a megyében eddig 39 embert kellett kiköltöztetni az elmúlt napok esőzései miatt. Eddig három embert kellett kiköltöztetni az áradás miatt. Mánfán egy embert költöztettek el, miután leomlott egy átázott partfal.
   
Tolnában tizenöt településen védekeznek az árvíz ellen.
   
Csikóstőttősön 38 embert helyeztek el ideiglenesen hozzátartozóknál az árvíz által veszélyeztetett Petőfi utcából. A Hábi-árok és a Baranya-csatorna vize emelkedik.
   
Vecsésen kidőlt egy házrész két fala a folyamatos esőzés következtében kedd este, az ott lakó idős házaspár még időben ki tudott menekülni.
   
Monor, Nagykáta, Érd, Szentendre és Gödöllő térségében is rengeteg munkát ad a tűzoltóknak az áradás. Több lakóépületet csak homokzsákokkal tudtak megvédeni a kivonuló tűzoltók. Folyamatosan szivattyúznak Szentendrén is, miután homokzsákokkal állták útját a megáradt Bükkös-patak környékén a házakba befolyó víznek.
   
A Magyar Közút Zrt. délelőtti közlése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legkritikusabb a helyzet. A 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton jelenleg mintegy 60 szakaszon van érvényben teljes útzár. Számos út csak nehezen, lépésben járható, és több helyen csak félpályán haladhat a forgalom. 
   
Személygépjárművel nem közelíthető meg Viszló, Debréte, Dédestapolcsány, Sajóvelezd, Nekézseny, Nagybarca, Bánhorváti, Rakacaszend, Rakaca, Szászfa, Pamlény, Keresztéte, Csokvaomány, Kishuta, Nagyhuta, Alsómocsolád, Tornaszentandrás és Tornabarakony.
   
Járhatatlan a Tornaszentjakab-Viszló, a Meszes-Krasznokvajda, a Serényfalva-Ragály, az Alsóvadász-Homrogd, a Hasznos-Mátrakeresztes, a Tomor-Lak, a Novajidrány-Vizsoly, a Felsőnyárád-Kurityán, a Putnok-Borsodbóta, a Dédestapolcsány-Csernely közötti út, valamint több más alsóbb rendű út.

Több mint tízezer baromfi pusztult el Csikóstőttősön


Több mint tízezer szárnyas pusztult el szerdán egy csikóstőttősi baromfitelepen, amelyet elöntött a víz, a községben délután ismét lezárták a Kaposszekcső felé vezető utat.

A baromfitelep tulajdonosa az MTI-nek elmondta: szerda reggel öntötte el a homokzsákokkal körülvett épületet a megáradt Baranya-csatorna, becslése szerint körülbelül 14 ezer kéthetes csirke megfulladt.     A Baranya-csatorna és a Hábi-árok vize kedden lépett ki ismét a medréből Csikóstőttősön; vízátfolyás miatt szerda délután fél kettőkor lezárták a Kaposszekcső felé vezető 6534-es utat.


Az árvíz miatt nem lehet megközelíteni a Petőfi utca lakóházait sem.  Pintér Szilárd, a település független polgármestere a helyszínen elmondta: több mint negyven ember ideiglenesen hozzátartozóknál lakik. A Petőfi utcában lakók a május 17-i árvíz óta nem tudtak visszaköltözni házaikba.

 

OLDALTÖRÉS: Szerdán még harminc centit emelkedik Bőnynél a Cuhai-Bakony-ér

 

 

 

Szerdán még harminc centit emelkedik Bőnynél a Cuhai-Bakony-ér

Szerdán még harminc centit emelkedik a Cuhai-Bakony-ér vízszintje Bőnynél - tudható meg az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság közleményéből.

A belterület védelmére ideiglenes védmű kialakítását kezdte meg az önkormányzat az igazgatóság szakmai irányítása mellett. A védekezés jelenleg is tart - írták, jelezve, hogy az éjszakai tetőzés idejére várt vízszint megközelítheti a május 18-19-it, amikor számos ház víz alá került.
   
Mivel a vízgyűjtő területekre a meteorológiai előrejelzések a következő napokra is csapadékot ígérnek, a vízügyi igazgatóság szakemberei kedden megkezdték a Fertő-tó leeresztését, de csak annyira, hogy a kiszabaduló víz máshol ne öntsön ki.

Katonákat kér Győr megye

Katonák segítségét és rendkívüli vízügyi készültség elrendelését kéri az árvízi helyzet kezelésére a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság - áll szerdai közleményükben.

Negyvennyolc órára ötven katona vehetne így részt a munkákban; a lépést Muraközi László, az éjjel tetőző Cuhai-Bakony-ér által két héten belül másodszor sújtott Bőny polgármestere kezdeményezte a tájékoztatás szerint.
   
A megyei védelmi bizottság döntött arról is: támogatja, hogy a regionális környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság a vízügyi szakállamtitkártól kérje a Cuhai-Bakony-ér kártétele által érintett térségre a rendkívüli vízügyi készültség elrendelését.
   
A közleményben az olvasható: a szakemberek véleménye szerint a Cuhai-Bakony-ér éjjelre várható tetőzési szintje előzetes információk alapján nem fogja elérni a két héttel ezelőtt mért maximumot.

A Zagyva-Tarna vízrendszerében megint veszélyhelyzet alakult ki

A Zagyva-Tarna vízrendszerében kedden helyenként 25-40 millimétert meghaladó eső esett, ennek következtében a két folyón újabb jelentős árhullám indult el; a Szolnok Megyei Védelmi Bizottság hozzájárult a két Zagyva-menti szükségtározó újbóli megnyitásához, és javasolta a kormánynak a területen a veszélyhelyzet elrendelését - közölte a térségi vízügyi igazgatóság vezetője szerdai szolnoki sajtótájékoztatóján.

Lovas Attila védelemvezető tájékoztatása szerint a Zagyván és a Tarnán folyókon meginduló újabb árhullám miatt szerdán 8 órától az Újszász és Jászberény közötti szakaszon harmadfokú készültséget rendeltek el. A borsóhalmi és jásztelki szükségtározók újbóli megnyitására várhatóan késő este kerül sor. A Zagyva Újszász és Szolnok közötti szakaszán a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt az árhullám várhatóan Újszász, Szászberek térségében fog csúcsosodni. A Zagyva menti településeket arról tájékoztatták, hogy várhatóan a valaha mért legnagyobb vízszinten vonul le az ár.
   
A Tisza középső szakaszán az árhullám jelenleg Kisköre térségében tetőzik. A folyó vízállása Szolnoknál 862 centiméter volt, az elkövetkező napokban az áradás várható napi üteme 2-10 centiméter között lesz. Lovas Attila újságírói kérdésre azt válaszolta, elképzelhető, hogy a korábbi jelzéssel ellentétben a Tisza vízállása Szolnoknál meghaladja majd a 900 centimétert.  
   
A Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) több mint ezer emberrel védekezik az ár ellen, csaknem 500 kilométeren harmadfokú készültségben. A töltések mentén szivárgóvíz 16, talpszivárgás 17 kilométer hosszon figyelhető meg, csurgást 47 helyen észleltek.
   
Az utóbbi napokban lehullott csapadék hatására a Közép-Tisza vidékén 25 ezer hektár föld áll víz alatt. Szerdán harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el a kisújszállási szakaszon. Az elmúlt 24 órában 4 millió köbméter vizet szivattyúztak vissza a folyókba.
   
A vízgazdálkodási társulatok közül a jászkiséri, a dél-pesti, a Tisza-kunsági másod-, míg a mezőtúri harmadfokban védekezik. Az önkormányzatok közül már hat - Köröstetétlen, Kisújszállás, Jászladány, Jánoshida, Alattyán és Fegyvernek helyhatósága - rendelt el harmadfokú védekezési szintet.

Veszélyhelyzet kihirdetését kérik Borsodban

OLDALTÖRÉS: Veszélyhelyzet kihirdetését kérik Borsodban

Veszélyhelyzet kihirdetését kéri a kormánytól a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi bizottság a megye közigazgatási területére az árvíz miatt, a védekezéshez honvédségi erőt is kérnek - közölte Varga Mihály mérnök ezredes, a testület titkára szerdán az MTI-vel.

Veszélyhelyzet kihirdetését kéri a kormánytól a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi bizottság a megye közigazgatási területére az árvíz miatt, a védekezéshez honvédségi erőt is kérnek - közölte Varga Mihály mérnök ezredes, a testület titkára szerdán az MTI-vel.

Veszélyhelyzet kihirdetését kéri a kormánytól a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi bizottság a megye közigazgatási területére az árvíz miatt, a védekezéshez honvédségi erőt is kérnek - közölte Varga Mihály mérnök ezredes, a testület titkára szerdán az MTI-vel.

Az utóbbi napokban lehullott eső még a korábbiaknál is nagyobb árhullámok kialakulását valószínűsíti, ezért a megyei védelmi bizottság szerdai ülésén úgy határozott: kéri a kormányt, hogy hirdesse ki a veszélyhelyzetet Borsod-Abaúj-Zemplén megye közigazgatási területére - mondta Varga Mihály.
   
Hozzátette: kezdeményezik, hogy a Sajó, a Hernád és a Bódva folyón is rendeljék el a legmagasabb, rendkívüli árvízvédelmi készültséget, és kérik a kormányt, a védekezéshez honvédségi erőket is biztosítson.
   
A három folyó mentén jelenleg vízügyi szakemberek, a lakosság, önkéntes segítők védekeznek. Ez idáig mintegy kétszáz embernek kellett elhagynia az otthonát, szerdán Vadnáról költöztettek ki tizenegy embert.
   
A megyében tucatnyinál is több település az árvíz, illetve az utakon hömpölygő víz miatt személyautóval megközelíthetetlen, az ellátással egyelőre nincs gond. Igen sok út járhatatlan, több pedig alig, csupán egy nyomsávon járható.

Készültséget rendelnek el a Fekete-Körösön

Szerda délután várhatóan elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelnek el a Fekete-Körösön - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a csapadékos időjárás miatt a Körösök a romániai szakaszokon zömében áradó tendenciát mutatnak. A Fekete-Körös vízállása Antnál szerda délután eléri az elsőfokú készültségi szintet, s várhatóan csütörtökön tetőzik 550 centiméter körüli vízállásnál.
   
A Fehér-Körös a számítások szerint pénteken reggel tetőzik Gyulánál elsőfokú készültség mellett, mintegy 350 centiméteres vízszintnél.
   
Árad a Kettős-Körös is, a legmagasabb vízállásra csütörtökön lehet számítani, ám másodfokú készültséget várhatóan nem kell elrendelni a folyón.
   
A Hármas-Körös alsó szakaszán, Szarvas térségben továbbra is elsőfokú a védekezés. Csütörtökön megszűnik ugyan a Tisza visszaduzzasztó hatása, ám attól kezdve a mellékfolyók emelkedése fogja a vízállását befolyásolni. Így Gyománál szerda délután készültséget rendelnek el, s a folyó Szarvasnál másodfok, vagyis 700 centiméter fölött fog tetőzni.
   
Emelkedik a vízszint a Hortobágy-Berettyón is. A torkolatnál csütörtöktől első fok feletti vízállás fog kialakulni.
   
A térségben a belvízzel elöntött területek nagysága 300 hektárral 12 550 hektárra emelkedett. Az igazgatóság mind a tíz belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben. Szerda reggeltől a Dögös-Kákafoki területen a legmagasabb, harmadfokú szintre emelték a védekezést, további hét területen másod-, míg a fennmaradó két szakaszon első fokon védekeznek.

 Baranyában Sásdnál a legkritikusabb a helyzet

Továbbra is Sásdon és környékén legkritikusabb az árvízi helyzet; Baranyában eddig 39 embert kellett kiköltöztetni az elmúlt napok esőzései miatt - tájékoztatta a Baranya megyei katasztrófavédelem szerdán az MTI-t.

A közlés szerint az elmúlt egy órában nem emelkedett a Baranya-csatorna vízszintje, ennek ellenére továbbra is Sásd és Vásárosdombó környékén a legkritikusabb a helyzet. Az éjszaka gátat kellett átvágni, a vizet szántóföldre engedték. Eddig három embert kellett kiköltöztetni az áradás miatt.    

Mánfán egy embert költöztettek el, miután leomlott egy átázott partfal. Szerda reggel Királyegyházán kezdtek el védekezni homokzsákokkal.   
 
A megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint eddig 39 embert kellett kiköltöztetni az elmúlt napok esőzései miatt.

Lezárt útszakasz nincs Baranyában, de több helyen sebességkorlátozás van érvényben a vízátfolyások miatt.

Három helyen már átbukik a Ronyva Sátoraljaújhelyen

OLDALTÖRÉS: Három helyen már átbukik a Ronyva Sátoraljaújhelyen

Három helyen már átbukik a Ronyva a töltésmagasításokon a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhelyen, ahol egész éjjel védekeztek.

Három helyen már átbukik a Ronyva a töltésmagasításokon a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhelyen, ahol egész éjjel védekeztek.

Három helyen már átbukik a Ronyva a töltésmagasításokon a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhelyen, ahol egész éjjel védekeztek.

Stumpf Imréné sajtóreferens az MTI-vel szerda reggel közölte: "addig harcolnak, amíg csak lehet". Jelenleg a városliget, a sportcsarnok felé ömlik a legtöbb víz, ezt próbálják feltartóztatni.
   
Hozzátette: egész éjjel védekeztek, reggel hat óráig majdnem minden rendben volt, mintegy 15 kilométeres részen szinte már a lehetetlent is megtették, de három helyen fél hét körül átbukott a vízfolyás.
   
Mintegy ötszázan védekeznek, mind a négy középiskolából a diákok is részt vesznek a munkában. A Ronyva legnagyobb mellékvízfolyása a Bózsva-patak, a legfrissebb mérések szerint 9 centimétert már apadt, de ez egyelőre Sátoraljaújhelynél még nem érezhető - mondta.
   
Emlékeztetett arra, hogy a városban az ár ugyanazokat a területeket veszélyezteti, amelyeket két héttel ezelőtt. Akkor mintegy 700 házat vett körbe a víz és körülbelül ugyanennyi embert kellett kitelepíteni.

Rakacaszenden 15 család kényszerült otthona elhagyására a helyi patak áradása miatt

A Borsod megyei Rakacaszend gyakorlatilag minden irányból megközelíthetetlen, szerdára virradóra 15 családot, mintegy 45 embert kellett kiköltöztetni.

Lukács Attiláné, a település független polgármestere az MTI-nek azt mondta: szerda hajnalban két melléképület már romba dőlt. A lakóházakat körbe vette a víz, ezek között van vályogház is, és olyan is, amely már meg is roggyant.   
   
Az érintettek többségét az iskolában szállásolták el, másokat rokonok fogadtak be. "Ilyen víz még soha nem volt" - fűzte hozzá a polgármester.
   
Mint mondta, volt olyan család, amelyet éjszaka csónakkal kellett kimenekíteni az otthonából.

Elzárt települések, járhatatlan utak Észak-Magyarországon

Több település továbbra megközelíthetetlen személyautóval Észak-Magyarországon az árvíz miatt, és igen sok út járhatatlan, illetve igen nehezen járható - közölte a közútkezelő társaság területileg illetékes ügyelete az MTI-vel szerda kora reggel.

Nem lehet bejutni Rakacaszend, Rakaca Szászfa, Pamlény, Keresztéte, Csokmaomány, Kishuta, Nagyhuta községekbe az utakon hömpölygő víz miatt.
   
Járhatatlan a Tornaszentjakab-Viszló, a Meszes-Krasznokvajda, a Serényfalva-Ragály, az Alsóvadász-Homrogd, a Hasznos-Mátrakeresztes, a Tomor-Lak, a Novajidrány-Vizsoly, a Felsőnyárád-Kurityán, a Putnok-Borsodbóta, a Dédestapolcsány-Csernely közötti út, valamint több más alsóbb rendű út.
   
Továbbra sem lehet áthaladni a sátoraljaújhelyi határátkelőn, és igen sok út csak egy nyomsávon járható.

Új rekordokat dönthet a Sajó, a Bódva és a Hernád

OLDALTÖRÉS: Új rekordokat dönthet a Sajó, a Bódva és a Hernád

Csont Csaba kifejtette: a Sajón Sajópüspökinél reggel 370 centiméteres vízállást mértek (harmadfok van 300 centimétertől), a folyó árad. A számítások szerint itt 390 centiméter körüli tetőzés várható szerdán dél körül. Itt a legnagyobb eddig mért vízszint 400 centiméter volt.
   
Sajószentpéternél szintén rekordot dönthet a folyó, ez az ár Sajóecsegnél, illetve Miskolc térségében is gondot jelent majd. Sajóecsegnél, mivel nincs védmű, megerősítik a május közepén kialakított nyúlgátat.
   
A Hernádon szintén óriási árhullám érkezik. A folyó szlovákiai szakasza és mellékvizei tovább áradnak, hazai területen Hidasnémetinél a vízállás éjfélre átlépte a harmadfokú (300 centiméter) készültségi szintet, 384 centis vízszintet regisztráltak, és továbbra is intenzíven árad. Hidasnémetinél 470 centiméteres - plusz, mínusz húsz centi - tetőző vízállásra számítanak, korábban az itt mért legnagyobb vízszint 434 centiméternyi volt - hangsúlyozta.
   
Hozzátette: a gesztelyi tetőző vízállást egyelőre meghatározni sem lehet, 500 centiméter körül lehet majd az áradat.
   
Felhívta a figyelmet arra, hogy a Bódva szerdán hajnali 5 órakor Szepsinél 236 (másodfok 270 centiméter), az Idán Janiknál 372 centiméteres (harmadfok 320 centi) értékkel stagnált a vízszint. A vízfolyás hazai szakaszán a Rakacai-víztározó vízszintje tovább emelkedett, és a hajnali 2 órától az árapasztással lebocsátott vízsugár 50 köbméter/másodpercre nőtt. A Rakaca-patak vízállása Meszesnél hajnal fél ötkor 335 centiméteres volt (korábbi legmagasabb vízállás 330 centi), és további áradás várható. Ennek a hatása Szendrőnél és Edelényben már szerdán jelentkezni fog - mondta a szakember.
   
Úgy fogalmazott: gyakorlatilag már elmondható, hogy a Bódva Hídvégardónál újra rekordot dönt, itt 305 centiméter volt a korábbi legmagasbb vízszint, a folyó árad, és szerdán reggel hat órakor 304 centiméteres vízszintet mértek. A várható tetőzési érték szerdán 320 centiméter körül lesz.
   
Beszámolt arról is, hogy harmadfokú riasztás van érvényben a Taktán és a Tarnán is, ezzel az igazgatóság működési területén egy időben mintegy 630 kilométernyi szakaszon kell védekezni. Szerdára virradóra már mindenkit mozgósítottak, akit csak lehetett, 1200 ember dolgozott a töltések mentén.
   
A Ronyva-patak tovább árad, vízszintje szerdán napközben Sátoraljaújhelynél elérheti, sőt meghaladhatja a május 17-i árhullám 460 centiméteres tetőzési szintjét. Itt reggel hat órakor 448 centiméteres volt a víz állása.
   
Megjegyezte: szerdára virradóra az éjszaka folyamán volt némi csapadékmentes időszak a térségben, azonban további eső kialakulására lehet számítani, amelynek mennyisége nem ígérkezik jelentősnek, ugyanakkor a jelenlegi hidrológiai állapotot tekintve 5-10 milliméternyi csapadéknak is számottevő hatása lehet.

Csont Csaba kifejtette: a Sajón Sajópüspökinél reggel 370 centiméteres vízállást mértek (harmadfok van 300 centimétertől), a folyó árad. A számítások szerint itt 390 centiméter körüli tetőzés várható szerdán dél körül. Itt a legnagyobb eddig mért vízszint 400 centiméter volt.
   
Sajószentpéternél szintén rekordot dönthet a folyó, ez az ár Sajóecsegnél, illetve Miskolc térségében is gondot jelent majd. Sajóecsegnél, mivel nincs védmű, megerősítik a május közepén kialakított nyúlgátat.
   
A Hernádon szintén óriási árhullám érkezik. A folyó szlovákiai szakasza és mellékvizei tovább áradnak, hazai területen Hidasnémetinél a vízállás éjfélre átlépte a harmadfokú (300 centiméter) készültségi szintet, 384 centis vízszintet regisztráltak, és továbbra is intenzíven árad. Hidasnémetinél 470 centiméteres - plusz, mínusz húsz centi - tetőző vízállásra számítanak, korábban az itt mért legnagyobb vízszint 434 centiméternyi volt - hangsúlyozta.
   
Hozzátette: a gesztelyi tetőző vízállást egyelőre meghatározni sem lehet, 500 centiméter körül lehet majd az áradat.
   
Felhívta a figyelmet arra, hogy a Bódva szerdán hajnali 5 órakor Szepsinél 236 (másodfok 270 centiméter), az Idán Janiknál 372 centiméteres (harmadfok 320 centi) értékkel stagnált a vízszint. A vízfolyás hazai szakaszán a Rakacai-víztározó vízszintje tovább emelkedett, és a hajnali 2 órától az árapasztással lebocsátott vízsugár 50 köbméter/másodpercre nőtt. A Rakaca-patak vízállása Meszesnél hajnal fél ötkor 335 centiméteres volt (korábbi legmagasabb vízállás 330 centi), és további áradás várható. Ennek a hatása Szendrőnél és Edelényben már szerdán jelentkezni fog - mondta a szakember.
   
Úgy fogalmazott: gyakorlatilag már elmondható, hogy a Bódva Hídvégardónál újra rekordot dönt, itt 305 centiméter volt a korábbi legmagasbb vízszint, a folyó árad, és szerdán reggel hat órakor 304 centiméteres vízszintet mértek. A várható tetőzési érték szerdán 320 centiméter körül lesz.
   
Beszámolt arról is, hogy harmadfokú riasztás van érvényben a Taktán és a Tarnán is, ezzel az igazgatóság működési területén egy időben mintegy 630 kilométernyi szakaszon kell védekezni. Szerdára virradóra már mindenkit mozgósítottak, akit csak lehetett, 1200 ember dolgozott a töltések mentén.
   
A Ronyva-patak tovább árad, vízszintje szerdán napközben Sátoraljaújhelynél elérheti, sőt meghaladhatja a május 17-i árhullám 460 centiméteres tetőzési szintjét. Itt reggel hat órakor 448 centiméteres volt a víz állása.
   
Megjegyezte: szerdára virradóra az éjszaka folyamán volt némi csapadékmentes időszak a térségben, azonban további eső kialakulására lehet számítani, amelynek mennyisége nem ígérkezik jelentősnek, ugyanakkor a jelenlegi hidrológiai állapotot tekintve 5-10 milliméternyi csapadéknak is számottevő hatása lehet.

Csont Csaba kifejtette: a Sajón Sajópüspökinél reggel 370 centiméteres vízállást mértek (harmadfok van 300 centimétertől), a folyó árad. A számítások szerint itt 390 centiméter körüli tetőzés várható szerdán dél körül. Itt a legnagyobb eddig mért vízszint 400 centiméter volt.
   
Sajószentpéternél szintén rekordot dönthet a folyó, ez az ár Sajóecsegnél, illetve Miskolc térségében is gondot jelent majd. Sajóecsegnél, mivel nincs védmű, megerősítik a május közepén kialakított nyúlgátat.
   
A Hernádon szintén óriási árhullám érkezik. A folyó szlovákiai szakasza és mellékvizei tovább áradnak, hazai területen Hidasnémetinél a vízállás éjfélre átlépte a harmadfokú (300 centiméter) készültségi szintet, 384 centis vízszintet regisztráltak, és továbbra is intenzíven árad. Hidasnémetinél 470 centiméteres - plusz, mínusz húsz centi - tetőző vízállásra számítanak, korábban az itt mért legnagyobb vízszint 434 centiméternyi volt - hangsúlyozta.
   
Hozzátette: a gesztelyi tetőző vízállást egyelőre meghatározni sem lehet, 500 centiméter körül lehet majd az áradat.
   
Felhívta a figyelmet arra, hogy a Bódva szerdán hajnali 5 órakor Szepsinél 236 (másodfok 270 centiméter), az Idán Janiknál 372 centiméteres (harmadfok 320 centi) értékkel stagnált a vízszint. A vízfolyás hazai szakaszán a Rakacai-víztározó vízszintje tovább emelkedett, és a hajnali 2 órától az árapasztással lebocsátott vízsugár 50 köbméter/másodpercre nőtt. A Rakaca-patak vízállása Meszesnél hajnal fél ötkor 335 centiméteres volt (korábbi legmagasabb vízállás 330 centi), és további áradás várható. Ennek a hatása Szendrőnél és Edelényben már szerdán jelentkezni fog - mondta a szakember.
   
Úgy fogalmazott: gyakorlatilag már elmondható, hogy a Bódva Hídvégardónál újra rekordot dönt, itt 305 centiméter volt a korábbi legmagasbb vízszint, a folyó árad, és szerdán reggel hat órakor 304 centiméteres vízszintet mértek. A várható tetőzési érték szerdán 320 centiméter körül lesz.
   
Beszámolt arról is, hogy harmadfokú riasztás van érvényben a Taktán és a Tarnán is, ezzel az igazgatóság működési területén egy időben mintegy 630 kilométernyi szakaszon kell védekezni. Szerdára virradóra már mindenkit mozgósítottak, akit csak lehetett, 1200 ember dolgozott a töltések mentén.
   
A Ronyva-patak tovább árad, vízszintje szerdán napközben Sátoraljaújhelynél elérheti, sőt meghaladhatja a május 17-i árhullám 460 centiméteres tetőzési szintjét. Itt reggel hat órakor 448 centiméteres volt a víz állása.
   
Megjegyezte: szerdára virradóra az éjszaka folyamán volt némi csapadékmentes időszak a térségben, azonban további eső kialakulására lehet számítani, amelynek mennyisége nem ígérkezik jelentősnek, ugyanakkor a jelenlegi hidrológiai állapotot tekintve 5-10 milliméternyi csapadéknak is számottevő hatása lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!