Árvíz: nyolc megyében vészhelyzet van

Nyolc megyében, Bács-Kiskunban, Békésben, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Csongrádban, Fejérben, Győr-Moson-Sopronban, Jász-Nagykun-Szolnokban és Nógrádban van érvényben a kormány által kihirdetett veszélyhelyzet. A borsodi Felsőzsolcáról 1300 embert kellett kitelepíteni. Országosan mintegy 4000 embernek kellett elhagynia otthonát. Budapesten elrendelték a harmadfokú készültséget a Duna vízszintjének emelkedése miatt.

MTI

Tetőzött a Sajó Felsőzsolcánál

Tetőzött a Sajó a Borsod megyei Felsőzsolcánál - ahonnan eddig 1300 embert kellett kitelepíteni - vasárnap 11 órakor 487 centiméteres vízállással. A folyó Sajószentpéter felett lassan apad.
   
Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője az MTI-nek elmondta: a Sajó és a Hernád torkolatának környezetében a jelenlegi vízszintek tovább emelkednek, és a vasárnap éjszakára, hétfő hajnalra várt tetőzésig további 10-15 centiméternyi áradás lehetséges. A Sajó tiszai torkolatánál a Tisza és a Sajó árhullámai miatt még 50-60 centiméter körüli vízszintemelkedés várható - tette hozzá.
   
A Bódva teljes hazai szakaszán megindult az apadás, de üteme egyelőre rendkívül lassú.
   
A Hernád Hernádzsadánynál szombaton 550 centis vízállással tetőzött, ami 36 centiméterrel haladta meg az előző rekordnagyságú árhullám maximumát.
   
A Takta lassan apad, illetve alsó szakaszán stagnál a vízszint.
   
A Bodrog lassan árad, a Ronyva végig apad, a Tisza pedig Vásárosnamény alatt árad.

Közvetlen veszélyben Felsődobsza és Nagykinizs lakossága - ÖSSZEFOGLALÓ-2

OLDALTÖRÉS: 4000 kitelepített

Már 1300 embert mentettek ki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcáról, miközben közvetlen veszélybe került Felsődobsza és Nagykinizs lakossága. Edelényben az ivóvízhiány is gondokat okoz.

Már 1300 embert mentettek ki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcáról, miközben közvetlen veszélybe került Felsődobsza és Nagykinizs lakossága. Edelényben az ivóvízhiány is gondokat okoz.

Már 1300 embert mentettek ki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcáról, miközben közvetlen veszélybe került Felsődobsza és Nagykinizs lakossága. Edelényben az ivóvízhiány is gondokat okoz.

Jelenleg nyolc megye: Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Fejér területén van érvényben a kormány által kihirdetett veszélyhelyzet. A kormányzati kommunikációs államtitkárság tájékoztatása szerint az árvízhelyzet összességében nem romlott az elmúlt 24 órában, több helyen megkezdődött az apadás.
   
Vasárnap kora délutánra 1300-ra nőtt a Felsőzsolcáról kimentettek száma. Országosan összesen 3700 embernek kellett elhagynia az otthonát. A kitelepített felsőzsolcaiak tartózkodási helyéről közérdekű telefonszámokon is lehet érdeklődni.
   
Eközben négyszáz rendőrt vezényeltek azonnali védekezési munkára a Borsod megyei Felsődobsza és Nagykinizs településekre, mert a megáradt Hernád miatt megközelíthetetlen település lakossága veszélybe került.
   
A Borsod megyei Edelény nagy részén lajtos kocsikkal és zacskós vízzel oldják meg az ivóvízellátást.
   
A  közútkezelő társaság megyei ügyeletének vasárnap délutáni közlése szerint továbbra is megközelíthetetlen személykocsival Galács, Abod, Andrástanya, Ládbesenyő, Balajt, Martonyi, Sajógalgóc, Hernádszentandrás, Tornaszentandrás, Tornabarakony.
   
A Honvédelmi Minisztérium bejelentette, hogy a honvédség több mint háromezer katonája segíti az árvízi védekezést országszerte. Mellettük a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hallgatói is csatlakoztak az árvíz elleni harchoz. A kétszer ötventagú, egyetemi hallgatókból álló munkacsoport Onga térségében, váltásban segíti a mentést. Egyúttal mintegy félezer járművet, különleges szállítóeszközt, kétéltűeket, csónakokat és helikoptereket is használnak az élet- és vagyonmentésben.
   
Az elmúlt 24 órában a Körösök teljes vízgyűjtőterülete csapadékmentes volt, ezért a Fehér-és a Fekete-Körös folyamatosan apad - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.
   
A Tiszán viszont minden idők harmadik-negyedik legnagyobb tetőzését várják Szolnoknál. A vásárosnaményi tetőzésből következtetve Szolnoknál június 14-én vagy 15-én 940 és 980 centiméter közötti vízállással számolnak. Ezt az előrejelzést a tokaji tetőzés után tovább pontosítják. Eddig a Tisza rekordvízállása 1041 centiméter volt 2000 áprilisában.
   
A Szentendrei-szigeten több százan dolgoznak a gátakon. Eddig csaknem ötvenezer homokzsákot helyeztek el. A szigeten található falvak vezetőinek vasárnapi tájékoztatása szerint nincs vészhelyzet.
   
A fővárosban lezárták a Népszigetet, valamint hat árvízi kaput is lezárnak. Budapesten eddig mintegy negyven árvízi kaput és több mint harminc csatornát zártak le.
   
A Fővárosi Vízművek szóvivőjének tájékoztatása szerint Budapesten eddig semmiféle vízminőségi kifogás vagy probléma nem merült fel és továbbra sincs veszélyben az ivóvízellátás.
   
Észak-Magyarországon újabb korlátozást vezettek be a vonatközlekedésben. A térségben még mindig sok helyen vonatpótló buszok közlekednek. A Dunántúlon a Duna vízszintjének emelkedése miatt kellett korlátozásokat bevezetni.
   
A MÁV kövekkel megrakott nehéz tehervagonokkal terheli meg a folyókon átívelő vasúti hidakat az áradat miatt azokon a helyeken, ahol kétvágányú a közlekedés - közölte Mosóczi László, a MÁV vezérigazgató-helyettese Miskolcon.

Fosztogattak Felsőzsolcán 

Felsőzsolcán az éjszaka házakat fosztottak ki, az árvíz katasztrófahiénái pedig ahelyett, hogy zsákot pakolnának, hálóval fogják a halat, számol be róla a boon.hu.

Nyolcszázhatvan embert telepítettek ki Felsőzsolcáról - ÖSSZEFOGLALÓ

Budapesten szombat éjjel életbe lépett a harmadfokú készültség. A Fővárosi Csatornázási Művek szóvivője vasárnap reggel elmondta, hogy eddig mintegy negyven árvízi kaput és több mint harminc csatornát zártak le. Bátori Marianna közölte, hogy a nap folyamán még hat árvízi kaput zárnak le a Római-parton, illetve a déli vízállástól teszik függővé további háromnak a lezárását.
   
A lezárt csatornáknál folyamatosan figyelik, hogy van-e szivárgás, hogy ha szükséges, búváraik beavatkozhassanak. Jelenleg fertőzésveszélytől nem kell tartani.
   
Az éjszaka a Sajó áradása miatt megkezdődött a Miskolchoz közeli Felsőzsolca lakosainak kitelepítése. A településről 861 lakost kellett kitelepíteni, 0 településről érkezőket többi között a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában helyezik el, hétfőn nem lesz tanítás az iskolában.

Országosan 3607 embernek kellett elhagynia otthonát.   
   
Edelényben azokban az utcákban, ahol még úgy érzik, hogy meg tudják fékezni a vizet, rakják a homokzsákokat. A kitelepítettek - mintegy 550 ember - közösségi szállásokon, rokonoknál, ismerősöknél kaptak helyet. Őket - hogy megnézzék, mi a helyzet az otthonukban - motorcsónakokkal viszik be házaikhoz, sokan az ablakon vagy az alacsonyabb építésű garázstetőkön át próbálnak bejutni a lakásokba.
   
Vasárnapra virradóra kiürítették a Miskolc keleti kapujánál lévő áruházakat is, mert a Sajó árvize ezeket is elöntötte.
   
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tizenkét települést zár el az árvíz a Sajó, a Bódva, a Hernád, illetve kisebb patakok áradása miatt.
   
A Honvédelmi Minisztérium közleményben tudatta, hogy az árvíz elleni védekezésben háromezer katona vesz részt. Mályiban négy lánctalpas katonai kétéltű segít a mentésben; Szentesről további 12 járművet indítottak útnak, ezek várhatóan dél körül érkeznek a borsodi térségbe.
   
Pest megyében vasárnap hajnalban lezárták Vácon a Kőszentes hidat, mert a patak elöntötte.
   
A 2-es főúton teljes útlezárást vezettek be Felső-Göd és Vác között ( 26-33 km), a forgalmat a kosdi és a gödi csomópontok között az M2-es autóútra terelik - olvasható az Útinform honlapján; a kozut.hu tájékoztatása szerint az M2-en azonban a teherjárművek csak díjfizetés ellenében közlekedhetnek.
   
A 11-es főutat teljesen lezárták Visegrád és Tát között, vagyis azon Dömösre, Pilismarótra és Esztergomba sem lehet bejutni. Akik a pilisi feltáró úton Pilisszentlászló felől érkeznek Visegrádra, csak célforgalomban hajthatnak rá a 11-es főútra, vagyis ha az ottani kórház vagy valamelyik szálloda az úti cél. Esztergomba a 10-es és 117-es út felől lehet behajtani.
    
A 12-es főutat Nagymaroson a 8-as és a 15-ös kilométer között teljesen lezárták, a forgalmat a Kismaros-Kóspallag-Márianosztra-Szob útvonalra terelik. A Szentendrei-szigeten is teljesen lezárták a Tahi és Kisoroszi közötti útszakaszt, Kisorosziba már nem lehet bejutni.
   
A Dunakanyarban a Szentendre Határcsárda és Szigetmonostor, a Visegrád és Nagymaros, valamint a Szob és Pilismarót közötti komp leállt. Nem jár a Vác és Tahitótfalu közötti komp sem. Dunakeszi és Horány között, illetve a fővárostól délre a Tököl és Százhalombatta, valamint a Lórév és Adony közötti komp is leállt.
   
A 37-es főúton Sátoraljaújhelynél megszűnt a teljes lezárás, a kamionforgalom is megindult. Kérik, hogy aki csak teheti, a 37-es főútról térjen le a Tokaj-Rakamaz-Nyíregyháza közötti 38-as főútra, és az M3-as autópályán végighajtva érheti el a fővárost.

Nő a Felsőzsolcáról kitelepítettek száma 

További háromszáz embert kell kitelepíteni a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcán - mondta Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője vasárnap reggel az MTI-nek.

OLDALTÖRÉS: Felsőzsolca víz alatt

 

 

 

Bakondi György szóvivője emlékeztetett arra, hogy az éjszaka a Sajó kiöntése miatt a Miskolchoz közeli Felsőzsolcáról mintegy ötszáz lakost kellett kitelepíteni.
   
Hozzátette: a kitelepítettek száma háromszázzal nőni fog.
   
Dobson Tibor beszámolt arról is, hogy Hernádszentandrásra most már csak csónakkal lehet eljutni.
   
A szóvivő kitért arra, hogy bár egyes helyeken már elindult az apadás, még nem lehet szivattyúzni, mert visszafolyik a víz, ami alámossa a házak alapját.   
    
Megjegyezte: szombaton 650 riasztást kaptak a tűzoltók, főleg szivattyúzásra, elsősorban Borsod, Pest és Bács megyéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!