Iszonyatos vízzel érkezik a Hernád

Borsod megyében a legkritikusabb az árvízi helyzet; a lakosság ellátásában különösebb fennakadás nincs, de a logisztikai feladatokat a vízátfolyások miatt sok településen csak igen nehézkesen tudják megoldani. Árvíz Észak-Magyarországon percről percre.

MTI

Pintér Sándor: újabb, rendkívüli árhullám közeleg a Hernádon

Újabb, rendkívüli árhullám közeleg a Hernádon, emiatt a folyó vízállása 50 centiméterrel meghaladhatja az eddigi legmagasabb értéket; a töltéseket meg kell erősíteni, ezért bővítik a védekezésben részt vevők számát - mondta Pintér Sándor, a belügyi tárca vezetője szombat délután Budapesten, a Belügyminisztériumban tartott kormányszóvivői tájékoztatón.

A miniszter közlése szerint az árhullám az előrejelzések alapján éjfélre érkezik meg és 11 települést veszélyeztet. Ha nem sikerül addig 50-70 centiméterrel megemelni a töltéseket, akkor az életveszély mellett akár 100 milliárd forintnyi kár is keletkezhet.
   
Mint elmondta, jelenleg 17 ezer ember vesz részt a védekezésben a Hernád mentén, de a számukat még több ezerrel növelik. Az országban jelenleg 204 ezer hektárnyi terület van víz alatt.

Nőtt a kitelepítettek száma, nem járható a 11-es főút egy szakasza - ÖSSZEFOGLALÓ

Ezt Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője közölte szombat délután az MTI-vel. A Dunakanyarban leállt az összes komp.

Dobson Tibor közlése szerint 8-10 települést teljesen körbevett a víz, már traktorokkal, magas építésű járművekkel sem lehet azokat megközelíteni.
   
Az ár növekedésével egyre nagyobb terület kerül víz alá, így nőtt az elöntött házak és a kitelepített emberek száma, de pontos adatok még nem állnak rendelkezésre, még zajlik a déli adatok összesítése.
   
A szóvivő közölte: a vályogból épített házak nem bírják a terhelést, egyre több épület dől össze, de személyi sérülésről nincs információjuk. Megjegyezte, hogy sok épület állapotát azért nem tudják felmérni, mert a lakóház megközelíthetetlen és a víztől amúgy sem látszana, így pontos kárfelmérést csak az ár levonulta után lehet készíteni.
   
A szintén Borsod megyei Gesztelynél lezárták a 37-es főutat az árvíz miatt, így azoknak, akik Sátoraljaújhely, Tokaj, Szerencs vagy a környező települések felől mennének Miskolcra, Nyíregyháza felé kell kerülniük.
   
Pest megyében a Dunakanyar településeit veszélyezteti a leginkább az árvíz. Sződligetnél a Duna átbukott a 2-es főúton, amelyet emiatt le kellett zárni. Szobról öt családot kellett kiköltöztetni, egy utcát már teljesen elöntött a Duna. Dunakeszinél a Rév utcai szakasz már vízben áll, s a folyó még terjeszkedik. A Pap-sziget már most részben víz alatt áll; az itt lévő kemping vendégeit kitelepítették. A Dunakanyarban leállt az összes komp.
  
A Duna ellepte a 11-es főutat, emiatt lezárták a főút Visegrád és Dömös közötti szakaszát, Esztergomot így csak a 111-es és a 117-es úton át lehet megközelíteni a 10-es főút felől. A városi védelmi bizottság harmadfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget. Esztergom önkormányzatának tájékoztatása szerint a városi, parti szűrésű kutakat kikapcsolták az ellátásból, a Prímás-szigeten pedig a szennyvízcsatornát is leállították.
   
Pilismarót Duna-parti részén leállították az áram- és az ivóvíz-szolgáltatást, valamint a szennyvízrendszereket. A térséget a korábbi töltés megerősítésével és új töltésszakasz kialakításával igyekeznek megvédeni.
   
A Duna tetőzését Esztergomnál hétfő délutánra várják, 710-730 centiméteres vízállással. Az Országos Vízügyi Informatikai Szolgálat tájékoztatása szerint jelenleg a Duna vízállása Esztergomnál 669 centiméter. Budapestnél a Duna vízállása a 15 órai közlés szerint 731 centiméter volt.
   
Az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. közölte: az árvíz sújtotta településeken is a jogszabálynak megfelelő minőségű ivóvizet szolgáltat, s laboratóriuma a kialakult helyzet miatt sűrített mintavétellel ellenőrzi a hálózatokban az ivóvizet.

Veres László, a miskolci önkormányzat szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t: a városi vízmű arra kéri a miskolciakat, hogy lehetőség szerint takarékoskodjanak az ivóvízzel.

Fekvőhelyekre van szükség Szendrőládon és Boldván

OLDALTÖRÉS: Fekvőhelyekre van szükség Szendrőládon és Boldván

Fekvőalkalmatosságot kérnek a kitelepítettek számára a Borsod megyei Szendrőládra, és Boldvára, ahol több száz embernek kellett elhagynia otthonát a Bódva folyó áradása miatt.

Fekvőalkalmatosságot kérnek a kitelepítettek számára a Borsod megyei Szendrőládra, és Boldvára, ahol több száz embernek kellett elhagynia otthonát a Bódva folyó áradása miatt.

Fekvőalkalmatosságot kérnek a kitelepítettek számára a Borsod megyei Szendrőládra, és Boldvára, ahol több száz embernek kellett elhagynia otthonát a Bódva folyó áradása miatt.

A két településsel szomszédos Edelény polgármestere, Molnár Oszkár (független) az MTI-nek azt mondta: Edelénynek nincs elég fekvőalkalmatossága, ezért kérik a segítséget, mert nem tudják az embereket elhelyezni.
   
Szendrőn vízben állnak az utcák, illetve a házak, eddig hat ingatlan dőlt össze a rendkívüli víz miatt.
   
Edelényben is hasonló a helyzet, itt három ház rogyott össze az áradás következtében.
   
A Borsod megyei Boldván is csaknem 100 ház áll vízben, itt is zajlik a védekezés.
   
Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: a térségben számos helyen a gátakon, az árvíz által érintett településeken megjelentek a katasztrófaturisták, és akadályozzák a védekezést, emellett saját testi épségüket is veszélyeztetik. A rendőrség ezért arra kéri a nézelődőket, maradjanak otthon.

Csónakokkal mentettek Felsőzsolcán, Miskolcon lezártak egy hidat

Néhol méteres víz áll a Borsod megyei Felsőzsolca egy részén a Kis-Sajó gyors áradása miatt, a tűzoltók több embert csónakokkal mentettek ki a házakból - mondta Bódi Zoltán, a Miskolci Tűzoltóság szóvivője az MTI-nek. A Sajó áradása miatt Miskolcon szombaton lezárták a Fonoda utcai hidat.

A miskolci tűzoltók közül nyolcvanan dolgoztak pénteken a vízkárok elhárításán, részben saját működési területükön, részben a megye egyéb településein. Egységeik 150 ezer homokzsákot szállítottak ki a Miskolcon, Felsőzsolcán, Hernádnémetiben, Hernádkak községben folyó védekezés helyszíneire.

Felsőzsolcán tíz embert mentettek ki az otthonukból csónakok segítségével. A mentést nehezítette, hogy a városba vezető legrövidebb útszakaszt teljesen le kellett zárni, így a tűzoltók járművei csak 20 kilométeres kerülővel tudták megközelíteni a települést.
   
Az áradás sok munkát adott a megyeszékhely keleti kapujában is. Több cég telephelye került víz alá, itt is magas homokzsákfalakkal védekeznek, de az átázott talaj miatt egyre reménytelenebb a helyzet.
   
Veres László, a miskolci önkormányzat szóvivője az MTI-vel szombaton azt közölte: a Sajó áradása miatt a Szinva-patak vízszintje a visszaduzzasztás miatt megemelkedett, ezért lezárták a városban a Fonoda utcai hidat. Ezen a szakaszon az árhullám levonulásáig nem lehet közlekedni, az autókat elterelik.

Kritikus a helyzet Felsőzsolcánál

Vízben állnak már azok intézmények is a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcán, amelyekbe a kitelepítetteket helyezték volna el - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A Miskolchoz közeli városban eddig csaknem félszáz embernek kellett elhagynia otthonát, de sokakra vár még ez - mondta Fehér Attila polgármester az MTI-nek.
   
Több ház fala bedőlt, összeomlással fenyeget. A településen feszült a hangulat, idegesek a védekezők, féltik otthonaikat, vagyonukat. A helyieknek katonák, renderők, speciális mentők, vízügyi szakemberek százai segítenek.
   
A polgármester azt is elmondta: három épületet jelöltek ki a kitelepítendők befogadására, de már ezek is a vízben állnak. Ezért Miskolcon jelölnek ki számukra befogadó helyet.
   
A nagy Sajó a medrében van, a helybéliek által csak Kis-Sajónak emlegetett vízfolyás öntötte el a város több utcáját, és a víz egyre terjed.

Vízben áll a Bódva völgye

Csak az aggteleki karszton át lehet megközelíteni a Borsod megyei Szalonna községen túli, a szlovák határ közelében fekvő településeket, a domboldalról az látszik, hogy az egész Bódva völgye vízben áll - jelentette az MTI tudósítója szombat délelőtt a helyszínről.

Néhány helyen már a vasúti töltést sem lehet látni, tehát a vágányokat is ellepte a víz, bizonyos részeken pedig a vasúti töltés tartja az áradatot.   
   
Perkupától a szomszédos Szalonnára nem lehet bejutni, a vasúti átjárótól a Bódva ömlik át a közúton, óriási sodrással. Szendrőt sem lehet így megközelíteni, hiszen a másik irányból, az edelényi részről is hömpölyög a vízátfolyás. A folyó felső szakaszán egyelőre a helyszíni tapasztalatok szerint stagnál, illetve talán minimális mértékben csökkent a vízállás, ami azonban a középső és az alsó szakaszon még nem érezhető.
   
Szaniszló János, Szendrő független polgármestere az MTI-nek azt mondta: a településen eddig négy ház dőlt össze és további tizennégy veszélyeztetett ingatlan van, ami azt jelenti, hogy ezek az épületek is összeroskadhatnak.
   
Az MTI információi szerint Edelényben is hasonló a helyzet, az óriási áradatot ugyanis a régi építésű házak nem bírják, így már egy társaság ingatlanjának az oldalai is bedőltek, és további károkra kell számítani.
   
A térségben elállt az eső és kisütött a nap, s ez könnyíti az árvízi védekezést.

Szlovák helyzetjelentés - Tetőzik a Hernád, kilakoltatások Kassán, magas az Ipoly vízállása

Több mint 1500 személyt lakoltattak ki szombatra virradóra a kelet-szlovákiai Kassán, amelynek négy lakótelepét veszélyeztette a Hernád.

Egy nyugdíjasotthonból tűzoltók segítségével 21 mozgásképtelen beteget is elvittek, őket a helyi egyetemi kórházban helyezték el. Az elhagyott lakások, ingatlanok és vagyon védelmét a rendőrség biztosítja.
   
A városi válságstáb jelentése szerint előzetes intézkedésről van szó. Reggel a folyó vízszintjének emelkedése megállt, s amennyiben nem történik valami váratlan, a helyzet stabilizálódik.
   
A Kassa melletti Ruzín víztároló már megtelt, de a gátak egyelőre bírják a terhelést. A tárolóba 500 köbméter víz folyik be másodpercenként, és ugyanennyit eresztenek le a Hernádba. Ha a beáramló vízmennyiség nem fog növekedni, akkor nem lesz szükség újabb óvintézkedésekre.
   
Veszélybe került a tornaljai régió ivóvízellátása, mert az áradások beszennyezték az ivóvízforrásokat - jelentették a helyi hatóságok.
   
Magas az Ipoly vízállása is. A helyi hatóságok felkészültek az esetleges evakuációra, amely mintegy kétezer embert érintene. Az éjszaka azonban nyugodtan telt el Ipolyságon, és valószínű, hogy elkerülhető a kitelepítés. Ha a vízszint az elkövetkező órákban nem fog megemelkedni, akkor a töltések kibírják a nyomást.   
   
"Az Ipoly különlegessége, hogy lassan árad, és lassan is apad" - mondta Jozef Macaj, a válságstáb elnöke.
   
A helyi szlovák-magyar közúti határátkelő zárva van.
   
Az E77 főút Ipoly-hídja továbbra is le van zárva. A folyóból két átereszen csapolják le a vizet  a környező szántóföldekre és mezőkre.
   
Pozsonynál a Duna fenyeget. A víz már a rakpartokon van. A folyó bal partján a személyi kikötő megközelíthetetlen, mert a Duna elöntötte a bejáratot. A hajózási tilalom miatt a kikötőben horgonyzó hajókon levő turistákat autóbuszokkal szállítják el.
   
Szlovákiaszerte gondok vannak a közúti és a vasúti közlekedéssel, mert számos alacsonyabb rendű út megrongálódott, vagy víz alatt van.
   
Tekintettel a bonyolult árvízhelyzetre a politikai pártok többsége megszakította választási kampányát. A kormány közölte: 25 millió eurót különített el a kárenyhítésre és a helyreállítási munkákra.

Országszerte 2300 kitelepített

OLDALTÖRÉS: Országszerte 2300 kitelepített

Tájékoztatása szerint a legtöbb embert, mintegy kétezret, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kellett kitelepíteni.
   
A védekezésben országosan mintegy 12 ezren vesznek részt, közülük tízezren Borsodban dolgoznak. A védekezők egyharmadát a lakosok teszik ki, kétharmada pedig valamilyen szervezethez (rendőrség, tűzoltóság, katonaság) tartozik vagy önkéntes.

Tájékoztatása szerint a legtöbb embert, mintegy kétezret, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kellett kitelepíteni.
   
A védekezésben országosan mintegy 12 ezren vesznek részt, közülük tízezren Borsodban dolgoznak. A védekezők egyharmadát a lakosok teszik ki, kétharmada pedig valamilyen szervezethez (rendőrség, tűzoltóság, katonaság) tartozik vagy önkéntes.

Tájékoztatása szerint a legtöbb embert, mintegy kétezret, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kellett kitelepíteni.
   
A védekezésben országosan mintegy 12 ezren vesznek részt, közülük tízezren Borsodban dolgoznak. A védekezők egyharmadát a lakosok teszik ki, kétharmada pedig valamilyen szervezethez (rendőrség, tűzoltóság, katonaság) tartozik vagy önkéntes.


A szakemberek felkészültek újabb több ezer ember esetleges kitelepítésére, ugyanis például Borsodban a mellékfolyókon lehetnek még árhullámok az elkövetkező órákban - mondta Dobson Tibor.
   
Jelenleg az áradások által a leginkább érintett Borsod megyében 131 olyan település van, ahol védekezési munkálatok folynak. Ezek közül 46 településen komolyabb a készültség, 15 település pedig közvetlen veszélyben van.
   
Jelentősebb áradások vannak még Nógrád megyében, főként Pásztó és a hasznosi víztározó környékén, valamint az Ipoly térségében. Győr-Moson-Sopron megyében Bőnyben és térségében kell védekezni, s Baranya megye több települése is érintett - mondta Dobson Tibor.
   
Ezen túlmenően Pest megyében és Bács-Kiskun megyében folyik védekezés, de az nem olyan mértékű, mint Borsodban. Azokról a területekről, ahol alacsonyabb fokú a készültség, erőket csoportosítanak át például Borsodba.
   
A Duna mentén is - főként a Duna-kanyarban - megkezdődtek a védekezési munkálatok. A szakemberek azt kérik, hogy a folyó mellett lévő üdülőkből, sportlétesítményekből a tulajdonosok vigyék el az értékeket, mert a víz szintje emelkedni fog - közölte a szóvivő.

OLDALTÖRÉS: Tengerként hömpölygő Bódva

Felsőzsolca több utcáját elöntötte a Sajó

Felsőzsolca több utcáját elöntötte a Sajó

Felsőzsolca több utcáját elöntötte a Sajó

Felsőzsolca több utcáját elöntötte a Sajó, jó néhány helyen már csak csónakkal lehet közlekedni - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A Miskolchoz közeli városban felkészültek a kitelepítésre.

A városban a Szent László, a Hunyadi, a Petőfi, a Mátyás király, a Nagyszilvás és a Kassai utcában különösen kritikus a helyzet. A település apraja-nagyja részt vesz a védekezésben, sok rendőr segít. Az MTI úgy tudja, érkeztek speciális mentők, Szombathelyről is jött segítség, még  katonákat is várnak. A védekezést segíti, hogy az eső már nem esik a térségben.
   
Az MTI információi szerint legalább négyszáz ház lakóit tájékoztatták esetleges kitelepítésükről, mintegy negyven család már elhagyta házát. Több vályogház fala bedőlt, más épületek megrepedtek.
   
Gesztelyen, a Hernád hídja mentén négy ház rogyott össze.
   
A Hernád és a Sajó találkozásánál fekvő, szintén védekező Ónodon szesztilalmat rendeltek el.

Dőlnek össze a házak Edelényben

A vályogból épült házak már dőlnek össze az óriási árvíz miatt a Borsod megyei Edelényben, a város egyik részét - ahol korábban áttört a Bódva - már teljesen birtokba vette a folyó.

Szombat délelőtt csónakkal járják körbe az utcákat, hogy azokat, akik esetleg még benn maradtak a házukban, ki tudják menekíteni. Hasonlóképp menekítik a rémült állatokat is.
   
A Császati útig, a Rákóczi útig bezárólag a terület a Bódva töltésétől, a Bódva út környékétől víz alatt van. A folyó a Kővágó kishídnál akkora, mint a Duna - mondta az MTI-nek egy védekező, kikiabálva a csónakból.
   
Molnár Oszkár független polgármester közölte: amit még meg lehet tenni, megteszik, a település bal oldali részét mentik. Az egyik társaság épületének már két fala kidőlt, az épület hamarosan összedől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!