Konfliktus: kizárta a Munkást a megyei sporthorgász szövetség

Szombaton délelőtt Vaskeresztesen a 24 tagegyesületet magába foglaló a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége kétórás vita után kizárta soraiból a Munkás egyesületet.

Angyal László

Szombathely legrégebbi egyesülete a Vas megyei Munkás Horgász Egyesület, ezért is meglepő, hogy csaknem egyhangú volt a döntés: 17 egyesület vezetője szavazott a kizárás mellett, egy ellene, néhányan pedig tartózkodtak. Vajon mi lehetett a bűne a Munkás egyesületnek, miért kapták a legsúlyosabb büntetést?

Vaskeresztesen, a rendkívüli küldöttgyűlésen nem derült ki kristálytisztán, mi lehet a mélyben lappangó konfliktus. Az viszont nyilvánvaló volt, hogy mély árok húzódik az egyesületeket tömörítő megyei szövetség és a Munkás egyesület között.

A bejárati ajtón felirat fogadta a vendégeket: a közgyűlés nyilvános, ám a hallgatóság nem szólalhat fel. Az események rövid krónikája: először a közgyűlés tagjai meghallgatták az intéző bizottság ülésének csaknem egyórás hangfelvételét, ahol "tetemre hívták" a Munkás egyesület elnökét.

Ezután több határozati javaslat hangzott el, melyek egyike volt a Munkás egyesület  illetve utódjuk, a Vas Megye Savaria Horgász Egyesület  kizárása. Mielőtt a határozatokról szavaztak volna, a küldöttek kaptak szót. A felszólalásokból az derült ki, hogy a horgászok kettős tagságának ügye, illetve egy korábbi, egy hirdetési lap hasábjain megjelent közlemény verte ki a biztosítékot. 

A kizárást is erre alapozták: a Munkás egyesület magatartása veszélyezteti a szövetség céljainak megvalósítását. Konkrétumként felmerült, hogy a Munkás és a nem megyei szövetségi tag Fish-Farm Horgász Egyesület összefogott, s a két egyesület tagjainak olcsóbban adják a szövetségtől bizományosi árusításra kapott horgászengedélyeket.

Ezt a közgyűlésen felszólaló Munkás egyesületi elnök Bíró István cáfolta. Így vált nyilvánvalóvá, hogy a félreértést az okozza, hogy az egységes áron adott állami engedély mellé a két egyesület engedményt ad tagdíjából, ezért a végső összeg valamivel alacsonyabb, mintha valaki más egyesület tagjaként vált jegyet.

Az elnök érvelése nem győzte meg a küldötteket, akik leginkább azt kifogásolták, hogy a Munkás egyesület "nem tart a többiekkel egy irányba." Az egyesület kizárása után szót váltottunk vasi horgászokkal, aki megvilágították a furcsa ügy hátterét.

- Egy tavalyi, gersekaráti konfliktussal kezdődött minden. A horgásztónál összevitatkozott egy halőr, és több, versenyre készülő horgász. Ezután lezajlott a megyei horgászverseny, melynek második helyezettjét kizárták az országos versenyen való indulásból. A horgász csapat többi tagja szolidaritásból nem vett részt az országos versenyen, melynek következményeként egyéves eltiltás volt a büntetésük. A hoppon maradt versenyzők megalakították a Fish-Farm egyesületet, amely azonban nem lehet tagja a megyei szövetségnek. A Fish-Farm a Munkás egyesülettel összefogva tevékenykedett, így közvetve tagja lehetett a megyei szövetségnek. Ennek a "paradicsomi" állapotnak vetett véget a szombati kizáró határozat.

A megyei szövetség szombati határozata ellen a Munkás egyesület az ügyészségen keres jogorvoslatot. Szerintük a rendkívüli közgyűlésen történteket semmissé kell nyilvánítani. Az ok: a szavazáson a napirendi pontok mellett olyanról is voksoltak a küldöttek, ami nem volt előre meghirdetve. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!