Lepkevadászat az Őrségben

Lepkevadászatra invitálták szombaton a vállalkozó kedvűeket az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai. A magyarszombatfai túrán tarkalepkéket kergethettek az érdeklődők.

Bajdó Bettina

Mintegy harmincan gyűltek össze szombaton délelőtt tíz órakor a magyarszombatfai cukrászdánál, hogy részt vegyenek a tarkalepke kergetésen. Dr. Szentirmai István, a túra egyik vezetője ismertette az útvonalat, majd kiosztották a lepkehálókat is. A vezető megismertette mindenkivel lepkeháló használatának alapjait, amely a húz és fordít utasításokból állt, s indulhatott is a vadászat. Pár lépés után azonnal különleges lepkefajták kerültek a hálóba, tüzes tarkalepkék estek pár perces fogságba.

A túra másik vezetője, Hoffmann Eszter azonnal fel is hívta arra a figyelmet, hogy nem szabad kézzel hozzányúlni a lepkékhez, mivel a szárnyukon lévő por lejön, s utána már nem tudnak repülni. Sorra kerültek a hálóba a ritka, itt élő fajok, gyöngyházlepkéket, nagy tűzlepkéket, fehéröves szénalepkéket, szövőlepkéket, s boglárkákat csodálhattak meg közvetlen közelről a túrázók. Kiderült, hogy Márkus Ferenc, a nemzeti park igazgatója is a túrázók között van, s elárulta, ha teheti, minden túrán részt vesz, hogy minél közelebb lehessen a természethez.

- Fokozottan védett a területünk, s rengeteget dolgozunk azért, hogy megóvjuk a természetet - mondta az igazgató. - Nemcsak a saját stábunk foglalkozik folyamatosan a gyepek karbantartásával, hanem egyetemisták is sokat tesznek a védelem érdekében, s vannak közmunkásaink is. Magyarszombatfa pedig nemcsak a fazekasairól, kézműveseiről híres, hanem lepkéiről is. A virágban gazdag rétek ugyanis vonzzák a különleges lepkéket.
A három kilométeres túrán a túrázók mezőkön, szőlőhegyen vágtak át, majd megpihentek a gödörházi lápréten. A terület megmentésének külön története van. A rétet elhanyagolták, s elbokrosodott a terület, eltűntek róla a védett növények és a rajtuk élő lepkék is. Azért, hogy a rétet és annak élővilágát megmentsék, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága úgy döntött, helyreállítja a rét eredeti állapotát. Visszafoglalták a rétet az erdőtől és élőhelyet teremtettek a különleges lápi tarkalepkéknek, melyek hazánk és Európai egyik legveszélyeztetettebb lepkefajtái közé tartoznak. A túrázók ezeket a különleges lepkéket tenyérközelből szemlélhettek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!