Március 15. tér: körforgalom épül a forgalmas csomópontban

Most egy nagyon forgalmas helyen, a Március 15. tér, 18-as Honvéd, Petőfi Sándor, Szelestey és Király utcák találkozásában nehézkes a közlekedés, mert ott épül körforgalom Szombathelyen. A tervek szerint lesznek máshol is. Hol?

Némethy Mária

- Az Óperint és a Dózsa György utcák találkozásánál, az evangélikus templomnál, a Nárai út és a Brenner körútnál, a felszabadulási emlékmű alatt a Gagarin és a Jégpince utcák találkozásánál, valamint a 11-es huszár út és a volt rohonci vasút egykori nyomvonalánál vannak tervek  körforgalomra - mondta el kérdésünkre Lakézi Gábor, Szombathely Megyei Jogú Város  Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának vezetője.  

A  Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.  írta ki a pályázatot erre a most épülőre, a jelzőlámpás csomópont körforgalmi csomóponttá való átépítésére. - Jelenleg a gázosok dolgoznak a helyszínen, bár a gázrekonstrukciót tavaly kellett volna elvégezniük -magyarázza Wagner Balázs a Nemzeti Infrastruktúra Zrt.-től.

Az építési közbeszerzési eljárás eredményét március közepén hirdették ki. A nyertes a Szombathely 8901 Konzorcium lett (a konzorcium vezetője a  Magyar Aszfalt Kft., tagja a Strabag). A kivitelezés szerződéses összege: 57.999.950 forint plusz áfa.

Lesz-e valamilyen attrakciója a körforgalomnak? Ötágú lesz, s nyugati színvonalat közelítő, lesz például vakvezető burkolata is válaszolta Wagner Balázs.

Elmagyarázta azt is: a bruttó körülbelül 71 millió forintos előkészítéssel együtt 88 milliós körforgalom nem számít drágának. 130 millió forintba is kerülhetett volna. Amúgy Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 30 százalékban a beruházó, 70 százalékban pedig az állam. Előnyt élvezett a kivitelezése, mert főút is csatlakozik  hozzá, így bekerült a belterületi veszélyes csomópontok átépítése elnevezésű pályázatba.

Leginkább arra voltunk kíváncsiak: várhatón mikorra lesz készen az új körforgalom? A pályázati kiírásban október  szerepel. A Nemzeti Infrastruktúra Zrt. kommunikációs osztálya megkeresésünkre azt közölte: a gázkivitelezés időpontjának eltolódása miatt csak részleges munkaterület átadás történt június 1-ig, ezért a befejezési határidő módosítása szükséges. A munka kivitelezéséhez technológiailag a legrövidebb idő három hónap. Ez pedig azt jelenti: várhatóan novemberben hajthatunk majd be az új körforgalomba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!