Másodfokon is szabad utat adtak Ausztriában a heiligenkreuzi hulladékégetőnek

Másodfokon is engedélyezték a heiligenkreuzi hulladékégetőt, jóllehet a létesítés feltételeit megszigorította az osztrák Környezetvédelmi Tanács.

Simon Erzsébet

Sajtóközleményben tudatta a budapesti osztrák nagykövetség, hogy noha az osztrák Környezetvédelmi Tanács megszigorította a heiligenkreuzi hulladékégetőmű létesítésének feltételeit, az elsődleges engedély további környezetvédelmi szakértői vélemények alapján érvényben van. 

Ausztriából és Magyarországról 487 fellebbezés érkezett a Burgenlandi Tartományi Kormány 2009. február 5-ei határozata ellen, amely engedélyezte egy Heiligenkreuz im Lafnitztalban létesítendő termikus hulladékhasznosító mű megépítését és működtetését.

Környezetvédők alapvető kétségeket fogalmaztak meg a projekt ellen, a beruházók pedig különböző feltételek ellen fellebbeztek. Ezekről döntött most az osztrák Környezetvédelmi Tanács.

A fellebbezési eljárásban a grémium a többi között a következő területekkel kapcsolatos kérdéseket vizsgálta: hulladéktechnika és hulladékgazdálkodás, emisszió és imisszió, környezeti ártalmakkal foglalkozó orvoslás, környezetvédelem, táj és pihenés, hidrogeológia és vízgazdálkodás.

További külső szakértői véleményeket szereztek be a következőket illetően: hidrogeológia vízgazdálkodás, környezetvédelem, emisszió (meteorológia, klíma, levegő) és imisszió, táj és pihenés, valamint termikus eljárási technikák és szagkibocsátás.

Súlyos környezeti terhelést nem állapítottak meg. Alapos vizsgálat után a tanács arra a következtetésre jutott, hogy a terv a projektben meghatározott elővigyázatossági intézkedések figyelembe vételével, az összes feltétel és kikötés betartásával megfelel az engedélyezés feltételeinek. A határozat ellen az Osztrák Köztársaság Alkotmánybíróságánál vagy Közigazgatási Bíróságánál lehet panaszt tenni. 

A Pro Natura St.Gotthard (PRONAS) civil összefogás élni fog a panasztevői jogával  jelentette ki a hírre reagálva Soós Zoltán elnök.  Úgy tudjuk, a Környezetvédelmi Tanács a múlt pénteken hozta meg a döntését, de annak eredményét csak szerdán hozta nyilvánosságra a honlapján.  

A lényege, hogy kiegészítő és módosító feltételekkel, de az elsőfokú burgenlandi határozatot jóváhagyta. Az új követelményeket a jogosnak tartott fellebbezések alapján határozták meg. Az indoklás szerint a döntés alapja az, hogy a tervezett projekt  bizonyos kiegészítő feltételek és követelmények mellett  teljesíti az engedélyezéshez szükséges osztrák környezetvédelmi hatásvizsgálati törvény és egyéb kapcsolódó jogszabályok feltételeit.

Hogy mik ezek az új feltételek, azt a 179 oldalas határozat áttanulmányozása után lehet megtudni. A következő napok nagy feladata lesz ez a PRONAS számára. Véleményük szerint Ausztriában egységes a szakmai álláspont a hulladékégető felépítéséről, annak érvényesítését csak magas rangú osztrák-magyar politikai szinten, és uniós hatóságok bevonásával lehet megakadályozni.

Viniczay Tibor szentgotthárdi polgármester szerdán Genfben tárgyalt az égetőműről, őt nem tudtuk elérni. Bugán József  alpolgármester azt mondta, amint hazaérkezik az elöljáró, az önkormányzat is kialakítja az álláspontját az ügyben.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!