Meghökkentő fegyverarzenál a káldi sufniban

Gyűjtőszenvedélyének áldozata az a volt vadőr, akinél több mint száz lőfegyvert foglaltak le a sárvári rendőrök. A káldi házhoz lakossági bejelentés nyomán jutottak el a rendőrök.

Angyal László

Meghökkentő arzenált mutattak be kedden a Sárvári Rendőrkapitányságon a sajtó munkatársainak a helyi rendőrök. A többségében rozsdamarta fegyverek formája, mérete széles skálán mozgott: volt közötte néhány puska, például - pumpálós sörétes fegyver -, nagyon sok jelzőrakéta kilövésére szolgáló eszköz, rengeteg többlövetű, fél tenyérben elférő pisztoly, de volt néhány egylövetű is.

Egyik fegyverről dr. Gulyás Ferenc sárvári kapitány elmondta: a pisztoly egykoron a káldi gróf intézőjének szolgálati fegyvere volt, legalábbis a gyűjtő ezt mesélte. Amúgy az ötven év körüli, egykoron vadőrként szolgáló káldi férfi megszállottja a fegyvereknek. Szenvedélyéről sok embernek volt tudomása  falujában, azt viszont mi nem tudhattuk meg, hogy a lakossági bejelentés Káldról érkezett-e a sárvári rendőrökhöz.

Annyi bizonyos, hogy június 15-én hajnalban indultak házkutatásra a zsaruk. Kommandósokat nem vittek magukkal, mivel fegyvergyűjtőről volt szó, aki ráadásul otthon sem volt. Külföldön dolgozott, ezért csak délután vitték be a kapitányságra a rendőrök és hallgatták ki őt. A lőfegyerrel és lőszerrel való visszaéléssel gyanúsított férfi egyébként évek alatt, gyűjtőktől szerezte be a kollekció jelentősebb darabjait, sokat pedig  talált.

A rendőrök összesen 82 pisztolyt, hét rakétakilövő pisztolyt, 15 vadászpuskát és 50 lőszert foglaltak le. A  szakértőre vár a feladat, hogy ezekről egyenként megállapítsa: alkalmas-e emberi élet kioltására

(A gyanúsított házilag ugyan hatástalanította a fegyverek egy részét, azonban nem szakszerűen, mivel sokat könnyűszerrel vissza lehet élesíteni.)  

A sajtótájékoztatón szó volt négy sikeres vasi rendőri pályázati projektről is. Az Európai Unió és az állam száz százalékos támogatásával valósul meg a megyében négy rendőri objektum akadálymentesítése. A több mint 40 millió forintos beruházás ügyében jelenleg a közbeszerzési eljárás folyik, ami augusztus végén zárul, így akár  már az év végére elkészülhetnek a munkával a kivitelező cégek. 

Celldömölkön 8,4,  Körmenden 12,9,  Récelakon 7,3, Szombathelyen, a Söptei úti laktanyában 13,2 millióba kerül a redőrségi objektumok akadálymentesítése.   

A megvalósítás során együttműködnek a fogyatékkal élők társadalmi szervezeteivel, a kivitelezést rehabilitációs szakmérnök kíséri figyelemmel. A cél az, hogy a vezetősávokkal, az info-kommunikációs eszközökkel, vészjelzőkkel és az indukciós hurokkal csökkentsék a testi fogyatékosságból eredő hátrányt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!