Viperák az Őrségben?

Elterjedt a hír, miszerint viperákat telepítenek a tájegységben. Az információt az Őrségi Nemzeti Park igazgatósága határozottan cáfolta.

Kozma Gábor

- Jómagam is hallottam róla, időről időre felröppen ez a rémhír. Holott semmiféle alapja nincs -  mondta el Márkus Ferenc, az  Őrségi Nemzeti Park igazgatója.  

- Ez valótlan szóbeszéd; nem élt, nem él vipera az Őrségben és nincs is szándékunk ide telepíteni a hüllőket - fogalmazott.
 
Gödörházán, Magyarszombatfán került szóba a viperatelepítés, mint  terv. Ahogy mondani szokás, semmiféle haraszt nem zörög, ha nem fújja valamiféle szellő. Mi lehetett  mégis a szóbeszéd alapja? - érdeklődtünk.

 

- Gödörházán a harangláb és a temető közötti területet karbantartottuk a télen, majd  folytattuk a munkát  kora tavasszal. A becserjésedő rétet kitisztítottuk, ápoltuk. Azért, mert ez különösen értékes természeti terület. A nemzeti park jelképállata, a sötétaljú hangyaboglárka lepke is ott él, persze más védett növények és állatok közösségében. Ezt a védelmi, rétgondozási tevékenységünket gondolhatták néhányan vipera telepítési előkészületnek - fogalmaztt az igazgató. Aki még hozzá tette: rendszeresen tájékoztatják a közvéleményt az éppen aktuális munkáikról, terveikről. Ha lehet, be is vonják az érdeklődőket egy-egy túra, program erejéig.
 
- Nemrég szénagyűjtésre, gombaszedésre és ismertetésre, éjszakai programra vártuk a közönséget. De már készülünk június 12-re, a hazai nemzeti parkok bemutatkozására. Ez a szalafői Pityerszeren lesz, minden hazai nemzeti park standdal vesz részt az eseményen. Kiállítva termékeit, bemutatva jellegzetességeit. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!