A Rába mentén gödrök tarkítják és pangó vizek rongálják a gátat

A Rába déli oldalán, Körmendnél a hídnál gödrök tarkítják, pangó vizek rongálják a gátat. Egy helyi lakos, Belencsák Mihály aggódik emiatt.

Kozma Gábor

- Az emberi nemtörődömség néha elképeszt. Számomra nehezen értelmezhető, hogy miként hagyhatják figyelmen kívül a Rába híd melletti gát állapotát - füstölög a körmendi Belencsák Mihály. Aki családilag is érintett az ügyben, mivel gyakran jár errefelé, unokáit látogatandó. A köztiszteletben álló késes mestert láthatóan nem az indulat, hanem a jó szándék vezérli. Mint mondja, áttanulmányozta a gáttal kapcsolatos dolgokat.

- Rengeteg pénzt emésztett itt fel a legutóbbi árvíz elleni védekezés. A Rába déli oldalát különösen védték, hiszen itt harminc lakóház van, több száz emberrel. Elsőként őket öntheti el egy újabb ár, ha a gát  alkalmatlanná válik a védelemre. Nem hiszem el, hogy a védekezés milliós költségeiből ne jutott volna annyi pénz, hogy a védmű felületét rendbe tegyék. Úgy számoltam, hogy egy húsz-harminc centiméteres réteggel kellene befedni. Előtte pedig eldönteni: használhatják, vagy sem az autók. -

Belencsák Mihály elmondja, majd fotókkal bizonyítja, hogy a gödrökben pangó víz lassan aláaknázza,  megroggyantja a gátat. Eső után a víz leszivárog, roncsolja a tömör védművet, ebben kis réseket vág. A buzgár rendszerint hasonló ereken indítja támadását.

- Most alacsony a Rába, de  olyan időket élünk, hogy bármikor jöhet  egy nagyobb hullám - jelenti ki a férfi.     
Ebben nem téved. Az elmúlt évek nyarai egyre szélsőségesebbek Magyarországon. A Kárpát-medence felerősíti a negatív hatásokat, s bár megvéd a kontinensen átsöprő szélviharoktól, helyben eddig szokatlan erejű légmozgásokat produkál.

A rendszeressé vált jégesők, özönvízszerű felhőszakadások nyomán gyakorivá váltak az áradások is. A jövőben sem számíthatunk jobbra a klímakutatók szerint, illetve hasonló rosszra igen: aszályra. Amelyben az ezredforduló után évekig részünk volt. Körmendet 1965-ben szorongatta az árvíz, illetve át is törte a gátakat. A híd déli oldalán húzódó nyúlgátat ezután erősítették meg. A legutóbbi nagy áradást sikeresen megfogta a mű, igaz, a tetőzés elmaradt a maximumtól. Így is több ezer homokzsákot helyeztek ki, a védekezés milliókba került.

Mihállyal járjuk a helyszínt. A gát felülete olyan, mint a szita: húsz-harminc centis gödrök tarkítják. Két-három nagyobb követ rakunk egymásra az egyik gödörben ekkor lesz szintben a felület. A lyukakat vélhetően autók, netán teherautók  taposták ki, bár két lekopott tábla behajtási tilalomra figyelmeztet. Az egyik gödör alján nedves tócsa: ez az igazi veszély, a pangó víz.

- Ez itt most se nem közút, se nem gát. Nem messze ide a vízügy mérőállomása, ők is láthatják azt, amit mi. Ha nincs pénz a javításra, akkor azt mondom, mint körmendi polgár, hogy fogjunk össze és csináljuk meg. Hordjunk ide sódert, anyagot. Biztos akadnának jelentkezők - mondja Mihály és a Nepomuki szobor mintha bólintana. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!