Gazdák gyűjtenek árvíz sújtotta gazdatársaiknak

Jánosházán megmozdultak az emberek az árvízkárosultakért. Most gazdák döntötték el: búzát gyűjtenek, és eljuttatják Borsod-Abaúj-Zemplénbe.

Némethy Mária

Nemrégiben Bodorkós Imre, jánosházi plébános nyilatkozta lapunknak: az elmúlt hetekben megmozdult Jánosháza, rengeteg segítőkész emberrel találkozott. A  plébánián, a polgármesteri hivatalban, még a helyi rendezvényeken is gyűjtöttek, főként tartós élelmiszereket, ásványvizet az árvízkárosultaknak.

- Azóta már el is vittünk mindent a polgármester úrral Szendrőre, a plébániára, s találkoztunk az ottani polgármesterrel is - újságolta Bodorkós Imre. Jánosháza nevében  1 millió 400 ezer forintnyi adományt és 200 ezer forint készpénzt adtak át nekik.

A plébános az eddigiektől eltérő kezdeményezésre hívja fel a figyelmemet: jánosházi gazdák elhatározták, hogy az egyházmegyei karitászon keresztül gabonát küldenek árvízsújtotta gazdatársaiknak.

- Élelmiszert gyűjtöttünk mi is az árvízkárosultaknak, s közben a televízióban láttuk, hogy tönkretette az árvíz, majd a belvíz sok gazda terményét. Az állataikat viszont etetniük kell. Megismertem a Magosz felhívását is. Ekkor határoztam el, hogy próbálok segíteni, s ehhez a segítéshez társakat keresek - mondta el a gyűjtés kezdeményezője, a  34 esztendős Varga Zsolt, aki úgy 100 hektáron gazdálkodik. Azóta már társa is van, Kercza Zoltán. Céljuk egy kamionnyi búza eljuttatása az árvízkárosultaknak.

Hogyan? Zsolt szerint ez csak összefogással lehetséges. - Arra gondoltunk, ha négyen-öten összeállnánk, s fejenként 50 mázsát felajánlanánk, akkor mindez lehetséges. De több kicsi többre megy alapon, úgy is megvalósíthatjuk a tervet, ha két-három mázsát ajánlanának fel a gazdálkodók. Mi azt kisteherautóval összegyűjtenénk egy helyre, s onnan szállítaná el egy fuvarozó a gabonát. Mert fuvarózónk már van olyan, aki ingyen felajánlotta a szállítást az árvízsújtotta gazdatársainknak. -

- Így van, Horváth József helyi vállalkozó vállalta a szállítást - hallom Keresztes István polgármestertől, aki nagyon helyesli a kezdeményezést. Egymástól függetlenül Bodorkós Imre atya, Varga Zsolt és a polgármester is arról beszél: nem gazdagabbak az emberek Jánosházán, mint máshol. Sőt! A polgármester emlékeztet rá, több üzem is tönkrement náluk, de úgy gondolják: az  északi országrészen nagy  bajban vannak gazdatársaik, segítenek.

Jakab István, a Magosz elnöke nyilatkozta: tragikus helyzetben van az állattenyésztés és a növénytermesztés is az árvízsújtotta területen. A térség növénytermesztése szinte teljesen elpusztult, a legelőket víz borítja, a tejtermelés is negyedére, ötödére csökkent.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!