Időjárás: egyre gyakoribbak a hőhullámok, nő az átlaghőmérséklet

Idén nyáron is szép számmal vannak meleg napok, a hőhullámok azonban gyakoribbak, mint az számunkra megszokott.

Peltzer Géza

Nyáron meleg van, erre fel vagyunk készülve és vártuk is már a jó időt a hosszúra sikeredett tél után, de a forróságot két dolog szinte elviselhetetlenné teszi: az egyik a magas páratartalom, a másik, hogy sűrűbbek a hőhullámok, mint korábban voltak.

Bozó László akadémikus, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke lapunknak elmondta, hogy korábban is voltak olyan hőhullámok, mint mostanában, a különbség az, hogy nem olyan sűrűn. Az OMSZ adatai szerint 1901 és  1949 között mindössze öt esetben fordult elő, hogy az átlaghőmérséklet három, vagy több napon keresztül meghaladta a 27 Celsius fokot. 1950 és 1989 között már hat  ilyen periódusról tudunk, az azóta eltelt több, mint húsz évben pedig húsz ilyen esetről tudunk.

A hazai középhőmérséklet száztíz év alatt egy Celsius fokot emelkedett, és az évszakokat tekintve elsősorban a nyarak lettek melegebbek. Az OMSZ a Magyar Tudományos Akadémia felkérésére nemrég készített egy felmérést, ebből kiderül, hogy a 2021-2040 közötti időszakban tovább fog nőni a 25 foknál magasabb átlaghőmérsékletű napok száma legalább öt-tíz nappal, az Alföldön azonban akár 14-gyel is.

Ugyanakkor 12-15-tel lesz kevesebb az olyan napok száma, amikor a hőmérő higanyszála nulla fok alá süllyed  miközben a csapadék mennyisége csökkenni fog. Összességében megállapítható, hogy erősödik a felmelegedés Magyarországon az elkövetkezendő időszakban.

A tartós meleg próbára teszi a szervezetet, és a meleg különösen akkor viselhető el nehezen, ha magas páratartalom is párosul hozzá. Hőségriasztások idején jelentősen növekszik a szív- és érrendszeri panaszok, az agyvérzések, embóliák száma, ráadásul a járványok is könnyebben terjednek. 

Szombathely idén júliusban egy alkalommal volt piros riasztás, három alkalommal pedig narancsriasztás. (Piros riasztást akkor adnak ki, ha az átlaghőmérséklet 27 Celsius fok fölött valószínű, narancsriasztást pedig akkor, ha az átlaghőmérséklet várhatóan meghaladja a 25 Celsius fokot). 

Csütörtökön egyébként a városban megközelítette a 34 Celsius fokot a hőmérséklet ráadásul több, mint ötvenszázalékos páratartalom mellett. A csütörtöki volt idén a 13. nap, amikor a városban 30  fok fölé kúszott a legmagasabb hőmérséklet.

Hőmérsékleti rekordok:

- Szombathelyen 2007. július 20-ikán mérték a legmagasabb hőmérsékletet, akkor 39,4 fokot mutattak a hőmérők.

- A második legmelegebb nap Szombathelyen 1950. július 5-ikén volt, akkor 38,3 Celsius fokot mértek a meteorológiai állomáson.

- A legmelegebb hónap a vasi megyeszékhelyen 1994 augusztusa volt, a maximum-hőmérséklet 37,5 Celsius fok volt.

- Az országban a legnagyobb meleget Békéscsabán és közvetlen környékén mérték a tizenkilencedik században, 45-46 Celsius fokot, de ezt ma már nem tekintik hiteles adatnak a mérőeszközök kezdetlegessége miatt. Az Alföldön azonban volt már olyan nyári nap, amikor mértek 41-42 fokot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!