Kombájn, traktor, vontató az utakon: lehúzódniuk nem kell, de általában megteszik

A nyári munkák idején gyakran látni az utakon kombájnt, traktort, terményt szállító vontatókat. Az autósok nemigen örülnek nekik, mert lassítják a forgalmat.

Peltzer Géza

A nyári betakarítás idején országosan több mint 187 ezer hektár árpát, egymillió hektár búzát és 260 ezer tonna  repcét  kell levágniuk, és elszállítaniuk a szántókról a gazdáknak. Ez lehetetlen anélkül, hogy gabonaszállító pótkocsik, kombájnok és talajművelő gépek jelennének meg a közutakon. A lassú járművek miatt időnként feltorlónak a gépkocsik, forgalmas szakaszokon a gazdák akaratukon kívül is bosszúságot okoznak az autósoknak.

A lassú mezőgazdasági járművek vezetőinek ugyan nem kötelességük, hogy amikor feltorlódik mögöttük a  forgalom, lehúzódjanak az útpadkára, de azokon a fórumokon, ahol a betakarítási munkákról szó esik, felhívják a figyelmüket erre, tudtuk meg Szandi Pétertől, a Magyar Közút Nonprofit  Zrt. Vas megyei igazgatóságának szakemberétől. Elmondta azt is, a gépekre útvonalengedélyt kell kérni, amely lehet alkalmi, három- hathónapos, vagy éves. Alkalmi engedélyt általában akkor kér a gazda, ha gépet vásárol, és hazautazik vele. A kistérségi engedély 50 kilométeren belül érvényes, általában ezt váltják ki a mezőgazdasági termelők. Az engedélyt mindenki megkapja, a ki helyesen tölti ki az űrlapot, ez egyébként letölthető a közútkezelő honlapjáról is.

A legforgalmasabb útszakaszokon - (ilyen a megyében a 86-os váti elkerülője, a szombathelyi elkerülő, és a 8-ason lévő rövid, négysávos szakasz, amelyen 110 kilométeres sebességgel haladhatnak az autósok) - a nap nem minden szakában közlekedhetnek a mezőgazdasági járművek, csak akkor, amikor kisebb a forgalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!