Légiszerencsétlenség Pakisztánban: 152 emberrel dombba csapódott egy Airbus (frissítve)

A korábbi hírekkel ellentétben úgy tudni, senki sem élte túl azt a szerda reggeli katasztrófát, amelynek során Iszlámábád közelében földbe csapódott az Airblue pakisztáni légitársaság Airbus 321-es repülőgépe: a pakisztáni hatóságok tájékoztatása szerint már 149 ember holttestét megtalálták.

MTI

A 202-es járaton külföldiek is utaztak: az áldozatok nemzeti hovatartozása egyelőre nem ismert pontosan, de különböző hírügynökségek értesülései szerint két amerikai, egy német és egy szomáliai állampolgár is életét veszítette az ismeretlen okból bekövetkezett balesetben. A Karacsiból érkező, leszálláshoz készülődő repülőgép pilótáinak helyzetét az esős, ködös időjárás nehezítette.

A baleset helyszínéhez közút nem vezet, a pakisztáni televízióban mutatott képsorok szerint a mentési munkálatokban részt vevők gyalogosan vagy helikopterekről közelítették meg a roncsot. A becsapódás helyszínén sűrű volt a füst, a körülötte lévő erdős terület több helyen kigyulladt.

A tüzet azóta sikerült eloltani, de a munkálatokat fel kellett függeszteni az eső miatt. A mentőcsapatok puszta kezükkel vájtak utat maguknak a törmelékek között. Egy rendőrségi tisztviselő, Bin Jamín elmondta, hogy nagyon kevés holttest maradt egyben, így inkább az volt a segítők feladata, hogy a szerteszét heverő testrészeket zsákokba pakolják. 

Az Airblue menetrend szerinti járata közép-európai idő szerint 6.43-kor vesztette el a kapcsolatot az iszlámábádi Benazir Bhutto Nemzetközi Repülőtér irányítótornyával. "A pilóta még kiadta az utasítást a leszállásra - tájékoztatott Rehman Malik pakisztáni belügyminiszter. - A gép 792 méter magasan tartózkodott leszállás előtt, majd hirtelen felemelkedett."

Ahmed Muhtar védelmi miniszter közölte, hogy lezárták az irányítótornyot, és egy csoport megvizsgálja a repülőgép fekete dobozát, valamint a torony és a járat között lebonyolított rádióforgalmat.

A pakisztáni kormány egynapos nemzeti gyászt rendelt el csütörtökre az áldozatok emlékére. Eddig ez volt a legsúlyosabb légi katasztrófa pakisztáni területen.
   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!