Markusovszky kórház: hatezer forintba kerül éjszakánként a hotelszolgáltatás

A térítési díjak összege intézményenként óriási különbséget mutat, az ingyenestől a drágáig található mindenféle szolgáltatás. Van, amiért helyben is kell fizetni.

Bajdó Bettina

Az intézmények betegellátásból származó összbevételéből átlagosan 2,6 százalékot tettek ki a térítési díjak 2008-ban és 2009-ben - derül ki az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) legújabb felméréséből, amely a térítési díj-fizetési gyakorlatot elemzi. A térítési díjak összege  intézményenként óriási különbséget mutat. Az egyik legnagyobb különbség a halott öltöztetésnél mutatkozik.

Az elhunyt mosdatását és öltöztetését számos intézmény térítésmentesen biztosítja, míg máshol ezekért a szolgáltatásokért pénzt kérnek a hozzátartozóktól. A térítési díjak 2500 és 16 ezer 250 forint között változnak. Az átlagos díj 8250 forint (ha az ingyenesen szolgáltató intézményeket is számításba vesszük, akkor 5130 forint). Egyes helyeken a holttest hűtése is ingyenes, legalábbis az első napokban. Más kórházakban viszont fix, 4, 5, vagy 10 napra érvényes átalánydíjat szednek. A többi kórház napi- vagy óradíjat alkalmaz.

A térítési díj napi 400 és 8400 forint között ingadozik, átlagosan 3110 forint (ha az ingyenes szolgáltatásokat is beleszámítjuk, akkor átlagosan 2020 forint naponta). A betegdokumentáció fénymásolásának költségei is igen eltérőek. Elemezhető adatok 109 intézménytől érkeztek a felügyelethez: 20 százalékuk nem kér pénzt a másolatért, 80 százalékuk viszont igen.

A legelterjedtebb az oldalankénti fénymásolási díj, amelynek összege A4-es méret esetén oldalanként 400 és 800 forint között ingadozik, de átlagosan körülbelül 100 forint. Az A3-as fénymásolat átlagára ennél csupán pár forinttal magasabb. Az intézmények egy része oldalszámtól függetlenül fix összeget kér a betegdokumentáció másolásáért, ez 100 és 5000 forint között változik.

A szombathelyi Markusovszky kórházban is kérnek pénzt a betegdokumentáció fénymásolásáért. Alapdíjat is kell fizetni, és oldalanként is kérnek pénzt a másolatokért. 2009-ben az intézményben a betegdokumentáció fénymásolásénak egyösszegű díja 2000 forint volt, oldalanként pedig 200 forintot számoltak fel. 

A krónikus ellátás esetében az egy- és kétágyas elhelyezés díja alacsonyabb, 2100 és 4600, valamint 3230 és 3368 forint között változik. A Markusovszky kórházban is lehet egyágyas kórtermet kérni, éjszakánkét hatezer forintba kerül az úgynevezett hotelszolgáltatás. A legtöbb szobához internet és televízió is tartozik. A hozzátartozók is bent maradhatnak az intézményben beteg rokonuk mellett, nekik 4500 forintot kell fizetni egy éjszakáért.

Az EBF elemzésében a szakemberek hangsúlyozzák, hogy a térítési díjakban tapasztalható eltérések még annak tudatában is jelentősnek nevezhetők, hogy a különböző intézményekben nem ugyanaz az egyes ellátások tartalma.

Az EBF elemzése kitér arra is, hogy részletfizetésre 55 helyen biztosítanak lehetőséget, előlegfizetési kötelezettséget pedig 42 intézmény ír elő, leggyakrabban 30 ezer forintos összeghatár felett. Noha az intézmények a jogszabály alapján a terhesgondozás és a szülészeti ellátás kivételével az orvosválasztásért, a fekvőbeteg-ellátó intézmény választásáért, illetve a fekvőbeteg-ellátás beutaló nélküli igénybevételéért az ellátás tb-finanszírozott díjának a beszedésére is jogosultak lennének, ezzel a gyakorlatban azonban ritkán élnek a kórházakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!