Olajkatasztrófa - szünetel a tengeren az olaj eltakarítása

A viharos időjárás miatt egy hete nagyrészt szünetel az olajszennyezés eltakarítása a Mexikói-öbölben és a "fölöző" hajóknak még napokig a kikötőkben kell vesztegelniük - hangzott el a CBS News hírcsatorna hétfői tudósításában.

MTI

A tengerfelszíni olajfoltok eltávolítását csak Louisiana vizeinél lehetett végezni, a szennyezés által szintén érintett Alabama, Mississippi és Florida partjai előtt az erős szelek és a magas hullámok akadályozták a kárelhárítást. A kihajózás az Alex hurrikán által okozott rossz időjárás miatt vált lehetetlenné. Az országos meteorológiai központ előrejelzése szerint a hét közepéig folytatódik a műveleteket akadályozó kedvezőtlen időjárás.

A háborgó tenger miatt még nem tudták bevetni a világ legnagyobb "fölöző" hajóját sem, a tajvani Bálnát, amely a napokban érkezett a térségbe.

Nem kellett viszont leállítani az időjárás miatt azt a két mentesítő fúrást, amely a tervek szerint augusztus közepén éri el a tengerfenék alatt az olajkút csövét. A mentesítő fúrások célja a cső végleges eltömítése.

Az amerikai kormány közölte, hogy teljesen kormányzati ellenőrzés alá vonják az olajszennyeződéssel, illetve a katasztrófaelhárítással kapcsolatos internetes portált; az információs oldalt a tengeri olajfúró torony felrobbanása óta eltelt két és fél hónapban a BP vállalat több szövetségi ügynökséggel közösen működtette.

A belbiztonsági minisztérium - amelynek felügyelete alá esik az öbölbeli kárelhárítást irányító parti őrség - átfogó információs portált kíván létesíteni, amely "com" helyett "gov" (kormányzati) kiterjesztést kap. A cél az átláthatóság és a lehető legtöbb információhoz való hozzáférés biztosítása.

A kormányt a katasztrófa kapcsán tehetetlenséggel vádolók szerint a portál kormányzati irányítás alá vonásának ugyanúgy nem lesz érdemi hatása, mint ahogy annak sincs, hogy a kárelhárítási erőfeszítéseket szövetségi szinten koordinálják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!