Olvasótábor Kőszegen: világot váltani

Akik még nem olvasták, azok is el fogják olvasni Ottlik Géza regényét ígérik a Kecskemétről jött olvasótáboros gyerekek, akik az egykori kőszegi alreálban táboroznak.

Merklin Tímea

- A táborozó gyerekek közül csak néhányan olvasták az Iskola a határon-t, amikor idejöttek, de miután végigjártuk az intézetben és a környékén az Ottlik-helyeket,  többen mondogatták, hogy szeretnék elolvasni. Ez a célja az olvasótábori mozgalomnak, hogy a gyerekek lássanak, élményeket szerezzenek - mondja Orbán Edit a kecskeméti gyerekeket kísérő magyartanárnő, színjátszó szakkörvezető, drámapedagógus. 

- A táborban kis és nagy gimnazisták vannak több intézményből, néhányan a kistestvérüket is elhozták. Az olvasótábor egy országos mozgalom része; tavaly Tiszacsécsén voltunk. Egyszer egy előadásunkért kaptunk ajándékba olvasótábort - irodalmi műveket állítunk színpadra - , azóta beleragadtam a mozgalomba. Minden évben ellátogatunk a gyerekekkel irodalmi kötődésű helyekre. Világot váltani öt nap alatt nem lehet, de  irodalmi érintettségű programjaink vannak. Dr. Bokányi Péter irodalomtörténész mutatta be nekünk az egykori Ottlik-iskolát, a most  dr. Nagy Lászlóról elnevezett intézetet, ahol lakunk, és ő vezette a belvárosi irodalmi sétát. A táborban vannak drámapedagógiai foglalkozások, közösségi játékok, számháborúzás, mindennap járunk az  uszodába felfrissülni. Weöres-verseket mondunk, tanulunk, sokan próbálkoznak versfaragással. Kirándulunk,  kerékpártúrára megyünk Velembe. 

Dr. Bokányi Péter az Ottlik-regény útirányát követve vezette át a gyerekeket a városon. Onnantól, hogy Medve ül az ablakban és elkalandozik a tekintete, a főallén, a patakhídon, a Malomárok kőhídján át, végig a sikátorszerű kis utcán egész a Strucc szállodáig. A belvárosban szó esett Kincs István apátról, aki prózaíró is volt és Kőszegen adta ki a könyveit. Megálltak a sgrafittós háznál,  a latin nyelvű Szent Pál mondat előtt (nem azé, aki akarja, sem azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené), a Murányi Vénusz Széchy Mária nyughelyénél a Szent Jakab templomban, Torkos László költő szülőházánál. Megemlékeztek Faludi Ferencről, aki a 18. század egyik legnépszerűbb költője volt, Kőszegen tanult, és itt is tanított; valamint Rájnis Józsefről, aki Faludi legnevesebb tanítványa volt, Kazinczy barátja és munkatársa.

 

KÉT ÉVE: EMLÉKHÁZAK RENESZÁNSZA

Az olvasótábor költségeit a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesülete fedezi. A program tavaly kezdődött Vas megyében. Akkor Vácról érkezett gimnazista csoportot kalauzoltak Kőszegen, majd az Életünk folyóirat kőszegi és szombathelyi középiskolásokat táboroztatott. Idén a kecskemétiek tábora után következik a kőszegieknek, szombathelyieknek szóló Életünk-tábor.

A folyóirat a két éve indult Emlékházak reneszánsza programba kapcsolódott be. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!