Szünidő: a kulcsos gyerekek áldozattá is válhatnak

A legtöbb szülőnek minden évben gondot okoz, hogy vakáció alatt kire bízza gyermekét. A felügyelet nélkül hagyott, úgynevezett kulcsos gyerekek száma évről évre emelkedik, a rendőrség szerint könnyen válhatnak áldozatokká. Vannak ingyenes nyári táborok, ahol szakember felügyel a nebulókra.

Bajdó Bettina

Szombathelyen a Hárofit Egyesület negyedik éve működteti a Virgonc tábort, hátrányos helyzetű és roma gyerekekre felügyelnek a szünidő alatt. Forgács Károlyné, az egyesület elnöke elmondta, hogy izgalmas programokat szerveztek idén nyárra is a gyerekeknek.

- Kézműves foglalkozásokkal, táncoktatással és kirándulásokkal kedveskedünk annak a húsz gyermeknek, akire idén felügyelünk a táborban - folytatja az elnök. - A nagy meleg némiképp átalakította a programokat, a gyerekek eddig kevesebb időt töltöttek a szabadban, mint az elmúlt években. Most, hogy enyhült a meleg, végre kibújhatunk a négy fal közül, megyünk fagyizni, strandolni, s kirándulni is fogunk a városban. Ezen kívül egy nagy kaland is vár majd a fiatalokra, Novákfalván is eltölthetnek pár napot. -

A táborban ötévestől tizenöt éves korig várják a gyerekeket, s reggeltől késő délután szakemberek felügyelnek az apróságokra. Orsós Anikó édesanya is táborba hordja gyermekeit. Mint elmondja, nagy segítség a családnak a nyári felügyelet, másképp nehezen tudnák csak megoldani a gyerekek elhelyezését.

- Mindhárom gyermekem táborban van a nyáron, s nagyon jól érzik magukat - meséli az édesanya. - Teljesen felszabadultak, reggelente ők figyelmeztetnek, hogy indulni kell a táborba, mert lekéssük a programokat. Elég rossz anyagi helyzetben vagyunk, így nem lenne pénzünk fizetős táborba adni a gyerekeinket, nagy szerencse, hogy van ez a lehetőség. Nyaralni sem tudunk elmenni, de így legalább a gyerekek rengeteg élményt szerezhetnek. Az sem utolsó dolog, hogy kapnak meleg ételt, megkóstolhatják az éttermi menüt, s megtanítják őket késsel és villával enni. - 
Az édesanya szerint szomorú, hogy bár itt van ez a lehetőség, mégis sokan nem élnek vele, inkább egyedül otthon hagyják a gyermeküket. Sokan csellengenek, s könnyen bajba is kerülhetnek.

- Idén jóval több a kulcsos gyerek a nyári szünetben, mint az előző években - tudtuk meg  a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől. A családok többsége vagy egyáltalán nem tud pénzt szánni a közös nyaralásra és táborokra, vagy jóval szerényebb anyagi keretből kénytelen megszervezni a gyerekek kéthónapos vakációját. Sok szülő hosszabb szabadságot sem mer kérni a munkaadójától, így sokszor felügyelet nélkül marad a gyerek. Mint kiderült, ezek a gyerekek csapatba verődve csellengenek az utcákon.

A nagyobb veszélyt azonban inkább az jelenti, hogy most már távolabbra merészkednek az otthonuktól, könnyebben keveredhetnek rossz társaságba, s könnyen lesz belőlük áldozat vagy elkövető. A napi egy-kétezer forintos zsebpénzzel, magányosan csavargó gyerekek könnyen bűnözőcsoportok áldozataivá válhatnak, de akár maguk is követhetnek el rongálást, garázdaságot vagy más bűncselekményt. Internetes zaklatók, magányos gyerekekre specializálódott bűnözői csoportok, drog és alkohol fenyegeti leginkább azokat a gyerekeket és tizenéveseket, akik felügyelet nélkül otthon, az utcán vagy a bevásárlóközpontokban töltik a nyári szünet két és fél hónapját.

A rendőrség idén már nemcsak a "hagyományos" szünidei veszélyforrásokra hívja fel a szülők figyelmét, mivel nyáron az internetes zaklatók is könnyebben találnak maguknak áldozatot. A nyári szünetben a gyerekek egy része a számítógép előtt tölti a szabadidejét. Nemcsak az a veszélyes, ha olyan oldalakat látogatnak, amelyek nem gyerekeknek valók, hanem kapcsolatba léphetnek olyan emberekkel, akik kihasználhatják őket.

A kapcsolatfelvételre közösségi- és chatoldalakon kerülhet sor, az interneten keresztül személyes adatokat, fényképeket kérhetnek a gyerekektől. Elképzelhető, hogy ezek az emberek személyes találkozást is kezdeményeznek, illetve zaklatják a diákokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!