Tartozás: kiszedték a szennyvízátemelőt, mert nem kapták meg a pénzüket

A szombathelyi Liliom utcai csatornázást végző vállalkozás kiszedte pénteken a szennyvízátemelőt, mivel hónapok óta nem látott pénzt a munkájáért. Tízmillió forinttal tartoznak a kft-nek.

Bajdó Bettina

Francsics Péter, a Széles 2003 Kft. képviselője a beszélgetés elején előszedi a dossziékat. Minden papír,  minden számla sorban le van fűzve. - Szombathely megyei jogú városának szennyvízelvezetési és tisztítási rendszerének fejlesztése tárgyú projekt pénzmaradványának felhasználását célzó csatornaépítéssel bízták meg a cégemet  - mondja a képviselő. 

Szombathelyen három utcában dolgoztunk, s Kőszegen is kaptunk munkát, a cégünk a csatornaépítést vállalta. Az önkormányzat a kivitelezéssel megbízott egy céget, a Vegyépszer zrt-t, onnan a Molning 2000 Kft-hez került a munka, ezzel a céggel állunk szerződésben.

Az építkezés már decemberben befejeződött, az átemelő februárban lett kész, azóta elszámolási vitákra hivatkozva nem látott egy fillért sem a kivitelező.

- Ezt a munkát anyaggal együtt végeztük el - emeli ki Francsics Péter, így tízmillió forintunk áll benne. - Az anyagot ki kellett fizetnünk, mivel ha nem tettük volna meg, elindult volna a cég ellen a felszámolás. A műszaki átadás még nem zárult le, augusztus 15-én lenne, ezért még hozzá lehet nyúlni a berendezésekhez. Azért  választottuk ezt a megoldást, hátha felgyorsulnak a tárgyalások. Nem akarunk úgy járni, mint ennek a projektnek az első ütemében részt vevő alvállalkozók. Nem kapták meg a pénzüket, ráment mindenük. Mi nem szeretnénk arra a sorsa jutni, itt 25 ember egzisztenciájáról, megélhetéséről van szó. -

A képviselő hozzáteszi, nem tudja, hol akadt el a pénz, az biztos, hogy hozzá nem jutott el. Ezért az üzemképes átemelő két szivattyúját kiemelték pénteken délelőtt az aknából.

- Ha nem jutunk előbbre, folytatni fogjuk - mondja a vállalkozó, jövő héten az átemelő irányítástechnikáját is kiszereljük. Bár az utat leaszfaltozták, az alatta lévő csatorna is a miénk, ha kell, azt is kiszedjük. A Zanati úti aluljáró csatornázásban is részt vettünk, abból sem láttunk pénzt, ha kell, akkor ott is hasonló lépéseket fogunk tenni. Nem hagyhatjuk ezt annyiban, cselekednünk kell, vagy évekig futhatunk a pénzünk után, s járhatunk bíróságra.
Francsics Péter  hozzáfűzi azt is, hogy nem ez az egyetlen kintlévősége a kft-nek.

Évekig is elhúzódhat az eljárás

Az építőipari körbetartozások összege a tavalyi adatok szerint már több, mint 400 milliárd forint volt. A lánctartozás mértéke nem csökkent, pedig visszaszorítására 2007-ben jogszabályt is módosítottak. A mikro- és kisvállalkozások helyzete a legrosszabb e zen a téren, hiszen a legkiszolgáltatottabbak a piaci versenyben, amelyet a nem értékarányos árakon történő munkavállalás ural. A panaszosok fordulhatnak bírósághoz, de akár évekig is elhúzódhat a per. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!