Települési önkormányzat: kevesebb képviselőre voksolhatunk

Az eddiginél kevesebb képviselőt lehet választani október 3-án a települési önkormányzatokba. Összeállításunkból kiderül, ez a legtöbb helyen nem jelent megtakarítást.

Vas Népe

Kámban ősztől négytagú lehet a képviselő-testületet, azaz eggyel csökken az önkormányzat létszáma. A megtakarítás tehát annak az egy főnek az éves tiszteletdíja. Az, hogy a polgármester fő- vagy mellékállású lesz-e, egyelőre nem lehet megmondani. A törvényes határidőn belül, június 30-áig se csatlakozási, se kiválási szándékát nem jelezte a helyi körjegyzőségnél egyik önkormányzat sem, így 2011-ben biztosan marad a kámi körjegyzőség, amelyhez Szemenye és Egervölgy is tartozik.

Olaszfán kettővel csökken a képviselők száma, így ősztől a helyi önkormányzatban hárman segítik majd a polgármester munkáját. Olaszfán az önkormányzati képviselők soha nem vették fel a tiszteletdíjukat, azt minden évben felajánlották a községnek. Így a csökkentett számú képviselő-testület révén sem jelentkezik megtakarítás. Olaszfa polgármestere jelenleg társadalmi megbízatásban végzi munkáját, valószínűleg ez így is marad. Oszkó és Olaszfa 2007. január 1. napjával körjegyzőséget hozott létre Oszkó székhellyel. Ebben nem várható változás.

Oszkó polgármestere is társadalmi megbízatásban látja el a munkáját. A rendelet szerint Oszkóban a felére csökken majd a képviselők száma, de még így is csekély mértékű lesz az önkormányzat éves szintű megtakarítása. Általánosságban elmondható, hogy a kisebb (ezer fő alatti) településeken nem jelent megtakarítást a képviselők számának a csökkenése.

Őriszentpéteren is egy fővel csökken a képviselők száma. Mivel tiszteletdíjas megbízatásról van szó, ez csekély megtakarítást eredményez. Eszerint a következő ciklusban a polgármester mellett 6 képviselő munkálkodhat a helyi önkormányzati testületben. A  polgármester eddig is főállású megbízatásban látta el a feladatait, s ez - személytől függetlenül - így lesz a választások után is, ugyanis a városok esetében ez elvárás.

Nyőgérben jelenleg öt az önkormányzati képviselők létszáma, plusz a polgármester. A következő ciklusban 4 személyt lehet választani a testületbe, plusz a polgármester. A településnek mindig társadalmi megbízatású polgármestere volt és vélhetően az is marad, mert főállású bért nem is bírna el a költségvetés. Egy képviselő járandósága a jelenlegi tiszteletdíj alapján évi 152 000 forint lenne, de ez változhat, mert a testületek a megválasztás után maguk döntenek erről. Jelenleg 3 település, Bejcgyertyános, Nyőgér, Sótony alkot közös körjegyzőséget, amely a rendszerváltozás után is így volt, majd Sótony egy időre önállósodott, de 2007 januárjától ismételten csatlakozott a másik két településhez. Arról is a megalakuló új testületek dönthetnek, hogy a továbbiakban melyik településsel kívánnak közös körjegyzőségben lenni, de változásról egyelőre nincs információnk.

Tizenkét képviselő alkotja a testületet Vasváron, plusz a polgármester és az  alpolgármester A testület mellett működik három bizottság is. A  jövőben a testület létszám 6 plusz 1 fő lesz. Tehát az eddigi 12 helyett 7 személy ülhet a képviselő-testületben. Ez majdnem 40 százalékos csökkenést jelent. A mindenkori képviselők döntenek a testületi tagok aktuális tiszteletdíjáról. A megtakarítást csak nagyjából lehet megbecsülni, de a jelenlegi ismeretek birtokában úgy tűnik, hogy a megtakarítás a létszámokból adódóan 40-50 százalékos lesz. (Még több nyitott kérdés is felvet ez a gondolatsor: eddig 3 bizottság működött, nyilván a bizottság elnökeinek, a tanácsnokoknak magasabb volt valamivel a tiszteletdíja. Szeptembertől lesz-e, kell-e bizottság?) Vasváron a polgármester a jövőben is főállású lesz.

A 10 ezernél kevesebb lakosú településeken  tehát a közel 1800 lakosú Ikerváron is egyéni listás rendszerben lehet képviselőt választani. A mostani 9 fős testület ősszel 6 tagúra zsugorodik. A képviselők tiszteletdíja községi viszonylatban átlagosnak mondható, így a háromfős létszámcsökkenés éves szinten mintegy 700 ezer forintos megtakarítást jelent a község költségvetésében.

A polgármesterek Ikerváron 1990-től kezdődően társadalmi megbízatásban végezték munkájukat, a jelenlegi polgármester 1994-től megszakítás nélkül szintén társadalmi megbízatású. A polgármester foglalkoztatási jogviszonya a megválasztásával jön létre, tehát ha az őszi választásokon a falu első emberét főállásúként választják meg, úgy az eddigi húszéves ikervári gyakorlat is megváltozik, de erre vonatkozóan csupán sejtéseket lehetne megfogalmazni. Ikervár és Csénye immár harmadik éve közösen tartanak fenn körjegyzőséget. 2006-ban Meggyeskovácsi, Sótony, Nyőgér, Bejcgyertyános településekkel karöltve intézményfenntartásra is társultak, majd létrehozták az Ikervári Általános Művelődési Központot.

Bejcgyertyános 490 fős település, így a jelenlegi 5 képviselő helyett ősztől 4 lesz. A polgármester az eddigiekhez hasonlóan társadalmi megbízatású marad. Azt, hogy milyen összegű lesz a megtakarítás, még nem tudni, mert a választás után derül ki, hogy mindenki igényli-e a tiszteletdíjat. (Előfordul, hogy valaki ingyen vállalja a képviselőséget.) Elvileg 192 ezer forint takarítható meg éves szinten.

Káld közel 1200 fős település. Az új törvény szerint ősztől 6 önkormányzati képviselő dolgozik a faluban. Jelenleg heten vannak. A körjegyzőnő véleménye szerint még éves szinten is elég kicsi a megtakarítás, néhány tízezer forint, hiszen elég csekély a tiszteletdíj. Jelenleg nyugdíjas személy látja el a polgármesteri teendőket társadalmi megbízatásban, valószínű, hogy ez a jövőben sem változik. Káldon körjegyzőség működik Borgáta csatlakozásával, ebben aligha lesz változás.

Csákánydoroszlóban eddig 9 képviselő volt, ősztől 6 lesz. Kemestaródfán eddig 5 volt, most 4 lesz. A megtakarítás elenyésző, mert Csákánydoroszlóban minden képviselő ingyen tette a dolgát. Kemestaródfán kapnak költségtérítést, évi 60 ezer forintot, tehát összesen ugyanennyi megtakarítás várható, ha egy képviselővel lesz kevesebb a testületben. Jegyzőség a környéken sehol nem szűnik meg.

Civil tudósítóink, akik a cikk elkészítésében közreműködtek: Tüskésné Kámán Ida (Kám), Gellérfi Zsuzsanna (Olaszfa), Fekete Lászlóné (Őriszentpéter), Bozzay Lajosné (Nyőgér), Sejberné Szabó Mariann (Vasvár), Pásti József (Ikervár), Péntek Enikő (Bejcgyertyános), Dominekné Bándoli Bernadett (Káld), Takó Gábor (Csákánydoroszló).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!