Tiltakozás: a lakosok nem akarnak trágyatárolót a falu közelében

Aláírásgyűjtésbe kezdtek az Ikerváriak: az aláírásgyűjtők azt szeretnék, hogy a falu határában ne épüljön trágyatároló. Szabó Béla polgármester szerint valamennyi szakhatóság hozzájárult az építkezéshez, ezért sem érti, hogy mit akarnak elérni a tiltakozók.

Peltzer Géza

A korszerű, az EU támogatásával létesítendő pulykatrágya-tárolónál már hónapok óta dolgoznak az érvényes engedélyek birtokában. A tárolót a Sága építteti. A céget szorítja a 2011-es határidő: addig kell ugyanis gondoskodnia arról, hogy a baromfitelepekről kikerülő trágya korszerű és biztonságos körülmények között legyen tárolva akkor, ha  nem vihető az ki közvetlenül a szántókra. Valamennyi szakhatóság hozzájárult az építkezéshez, ezért sem érti Szabó Béla polgármester, mit akarnak elérni a tiltakozók.

- Évek óta gond volt, hogy szabálytalanul volt lerakva a pulykatrágya, és amikor kihordták a földekre, orrfacsaró bűz volt a faluban, a ruhákat is beszedték a szárogatókról - magyarázza a falu első embere. Ez a korszerű trágyatároló ezt a problémát megoldja, a hatóságok még a szélirányt is vizsgálták, hogy semmiképp se legyen szag a faluban. A szakértők hatástanulmányt is végeztek, ezek után adták ki az engedélyt erre a területre. 2000-ben született meg a község rendezési terve, ilyen jellegű objektum építését nem zárja ki, de amúgy a trágyatároló külterületen van, már majdnem a községhatáron. -

Az aláírásgyűjtő ívek megjelentek a postán, a patikában is megpróbálkoztak vele, de volt ív üzletekben is, a polgármester szerint járták a házakat is. Úgy véli, ha az aláírók meg akarták volna akadályozni az építkezést, előbb kellett volna hozzákezdeniük, mert most már 60-70 százalékos készültségű az összes hatóság által engedélyezett uniós beruházás.

Horváth Antalné, a Vas Megyei Önkormányzat képviselője - aki a faluban lakik - elmondta: megkeresték őt az emberek azzal, hogy tegyen valamit a trágyatároló ügyében, mert sem a lakosságot, sőt még a képviselőtestületet sem tájékoztatták. A képviselő asszony közvélemény-kutatást végzett a faluban, és ma már úgy véli, a lakosság túlnyomó többsége ellenzi a beruházást.

- A jegyzőnőhöz kedden kerülnek be az aláírásokat tartalmazó ívek - folytatja.  - A falu elszánt, biztos vagyok abban, hogy meglesz a szükséges számú aláírás, és kiírják a népszavazást. -

Felvetésünkre, hogy tisztában vannak-e azzal, hogy a szakhatóságok nem támasztottak kifogást, így  válaszolt: Nem vagyunk meggyőződve arról, hogy hibátlan munkát végeztek, mert a Rába és egy üdülőtelep 450 méterre van a tervezett tárolótól.

Népszavazás akkor írható ki Ikerváron, ha a lakosság húsz százaléka ezt kéri

- A falu lakossága 1800 fő körüli, ebből mintegy 1200-an jogosultak választásra, a népszavazáshoz így körülbelül 240 aláírás szükséges.

- Vas megyében a Porpác közelében létesítendő repülőtér ügyében írtak ki nemrég népszavazást: Porpác és Vát lakosai is voksoltak. Mindkét népszavazás érvényes volt, és a két falu választópolgárai úgy döntöttek, hogy a testületek na akadályozzák meg a repülőtér létesítését.

- Kőszegen is volt referendum tavaly, akkor a sportpályán létesítendő egészségközpont volt a tét, de nem volt érvényes a népszavazás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!