Tizenegy hónap börtön két tő vadkenderért

Megszüntette csütörtökön a kőszegi bíróság az előzetes letartóztatását annak a férfinek, akit néhány perccel korábban nem jogerősen 11 hónap börtönre ítélt kábítószerrel való visszaélés miatt.

Simon Erzsébet

Nyolc hónapja volt előzetes letartóztatásban T.Tamás, akit tavaly november elején gyöngyösfalui hétvégi házában fogtak el a rendőrök, mert indiai vadkendert találtak a borospince padlásán. Csütörtökön elítélte a fiatalembert  a Kőszegi Városi Bíróság kábítószerrel való visszaélés bűntette miatt, egyúttal helyt adott a védői indítványnak amit az ügyész sem ellenzett , hogy szüntessék meg a vádlott előzetes letartóztatását. Így a bíróságra bilincsben érkezett férfi szabadon elhagyhatta az épületet.

Dr. Monostori Endre azért kérte védence szabadlábra helyezését, mert szerinte nem kell attól tartani, hogy  megszökik vagy elrejtőzik, és a nyolc hónap előzetesben töltött idő alatt átértékelte az életét, továbbá ily módon a számára szükséges pszichiátriai kezelés is elkezdődhet. A férfiről ugyanis megállapították a szakértők: amellett, hogy rendszeres kábítószer fogyasztó, személyiségzavaros és depressziós.

T. Tamás dr. Füzy Erzsébet bíró kérdésére azt mondta csütörtökön: elismeri a bűnösségét, megbánta a tettét, és szeretne új életet kezdeni. Az érettségizett, alkalmi munkákból élő nőtlen fiatalember elmesélte, hogy Szombathelyen szokta beszerezni a kábítószert, de a dealer átverte, lelépett a pénzével. Bécsben járva egy kirakatban vadkender növényt látott, bement, megkérdezte, hogyan kell termeszteni, s vett öt darab magot.

Gyöngyösfaluban a patakparton elültette, kettő ki is hajtott. Interneten nézett utána, mi a további teendő. A növényt száradni fölrakta a pösei hegyi pince padlására. T. Tamás a bíróságon hangoztatta, kizárólag a saját fogyasztására szánta, s szerinte sokkal gyengébb minőségű drog lett belőle, mint amit az utcán lehet kapni. Úgy morfondírozott, ha nincs pénze vásárolni, jó lesz a saját gyengébb kábítószere is neki.

A rendőrség egy feljelentést követően  fogta el a férfit; T. Tamás megijedt a hatóság képviselőitől, bezárkózott a pincébe, a rendőrök végül rátörték az ajtót. A padláson körülbelül egy kiló kannabiszre, a férfi ruháiban növénymaradványra leltek.

T. Tamás visszaeső bűnös: előbb közokirat-hamisításért, később zaklatásért két évre felfüggesztett börtönre ítélte a Szombathelyi Városi Bíróság. A felfüggesztés hatálya alatt követte el a kábítószerrel való visszaélés bűntettét, ezt súlyosbító körülményként vette figyelembe a bíróság. Enyhítő körülmény volt a vádlott beismerése, megbánása.

Dr.  Füzy Erzsébet tizenegy hónap végrehajtandó, börtönben letöltendő szabadságvesztést szabott ki T. Tamásra, egy évre a közügyektől is eltiltotta. A férfinek le kell töltenie a korábbi öt hónapos büntetését is. Az  ítélet nem jogerős; az ügyész ugyan tudomásul vette, a védő három nap gondolkodási időt kért a fellebbezés eldöntésére. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!