Véget ért a civil szervezet heroikus küzdelme az osztrák hatóságokkal

Mint ismeretes, a Bécsi Umweltsenat (Környezetvédelmi Tanács) másodfokon is engedélyezte a Heiligenkreuzba (Rábakeresztúrra) tervezett gigantikus méretű égetőmű építését. Az érintettek azonban nem adják fel.

Szenkovits Péter

2007 márciusában, amikor a tervezett égető ellen már komoly ellenállás bontakozott ki, a beruházó (Begas) kiadott egy magyar nyelvű projekttájékoztatót. Érdemes egy mondatot kiemelni: Az új berendezés létesítése a tervek szerint 2010-ig sikeresen befejeződik, fejti ki érdeklődésünkre Soós Zoltán, a szentgotthárdi Pronas elnöke. - 2010 van, most kapták meg az engedélyt, amit még szintén lehet támadni. A Pronas véleménye szerint a csúszás legfőbb oka a rendkívül erőteljes lakossági, civil ellenállás volt. A Pronas négy év alatt több mint ötven rendezvényen, demonstráción érvelt az égető ellen. Közreműködtünk az Unió Petíciós Bizottságához benyújtott panasz elkészítéséhez, a vizsgálat még nincs lezárva. -

- Ügyfélként négy szakmai anyagot nyújtottunk be az osztrák hatóságokhoz, a legutóbbi fellebbezést már szinte egyedüliként Magyarországról. Kifogásainkat cinikus indokokkal elutasították, látszott, Ausztria hivatalos szervei úgy állnak a dolgokhoz, hogy mindenáron kiadható legyen az építési engedély. Két nagy előnyt és részsikert viszont elkönyvelhetünk. Rendkívül sok időt nyertünk, és a sok kifogás miatt egyre több kiegészítő követelményt írtak elő a beruházónak. A jelentős késés, és a többletkövetelmények már veszélyeztetik a tervezett projekt gazdaságosságát. -

A bécsi Umweltsenat (Környezetvédelmi Tanács) másodfokú engedélye új helyzetet teremtett. Az ügyfelek panasszal élhetnek az osztrák Közigazgatási Bíróságnál, támadva az eljárást azon a jogcímen, hogy az valahol megsértette az osztrák törvényeket.

- A keresetet csak osztrák állampolgárságú ügyvéd adhatja be, német nyelven. Ehhez olyan osztrák ügyvédet kellene találni, aki vállalja igen rövid idő alatt egy szakmailag megalapozott anyag elkészítését. Ennek ára van, ahogy a panasz benyújtásának is. A költségek csak növekednének, amennyiben a bíróság szakértőket vonna be a munkába, közmeghallgatást tartana, s ne adj isten, a végén elutasítaná a panaszunkat. Milliós összegekről van szó. Be kellett látnunk, ezt egy kicsiny civil szervezet sem anyagilag, sem más módon nem tudja bevállalni. -

A Pronas szemétégetővel kapcsolatos négyéves munkája ezen a szinten véget ér. Dr. Illés Zoltán, a környezetvédelemért felelős államtitkár nemrég úgy fogalmazott: Véget kell vetni annak az állapotnak, hogy egy magyar kisváros folytasson heroikus, de aránytalan küzdelmet az osztrák állam hatóságaival. Ezt a kérdést a két ország megfelelő szintű vezetőinek, vagy ha ez szükséges, az unió illetékes szerveinek segítségével kell megoldani.

- Egyetértünk, eljött ennek az ideje. A kormányt a Szentgotthárd és térsége környezeti állapotának megóvásáról és javításáról szóló országgyűlési határozat, továbbá egy kormányrendelet is kötelezi erre. Szerintünk van még esély arra, hogy ne épüljön meg az égető. Az egyik legnagyobb ütőkártyát, az osztrák ipari parkba vezető iparvágány lezárását már két éve javasoltuk a legfelsőbb magyar szakhatóságoknak. Konkrét javaslatot dolgoztunk ki az égető más helyszínen történő felépítésére, amelynél még az osztrák-magyar kooperáció, közös uniós pályázat is szóba jöhetne. Igény esetén minden ezzel kapcsolatos tapasztalatunkat átadjuk az illetékes magyar hatóságoknak. -

- Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság a legkülönfélébb eszközökkel élt és él a tervezett hulladékégető megvalósulásával szemben, mert a beruházás ténye a nemzeti park egész területének tájpotenciálját letarolhatja - vélekedik Márkus Ferenc igazgató. 

Mit jelent ez a mindennapi életben? A tervezett határ menti helyszínen az utaztatott rengeteg, több tartományból, más országokból idekerülő szemét, és az erre alapozott gigantikus beruházás ellehetetleníti a térség szerves fejlődését biztosító szelíd, vagy öko-turizmust és a hozzá kapcsolódó agro-turizmust, ökológiai gazdálkodás lehetőségeit. A nemzeti park vizsgálata szerint már az 5 kilométer átmérőjű hatáskörzet területének 25 százalék is természetvédelmi oltalom alatt áll!

Ettől csak kicsit is távolabb még magasabb, 50, illetőleg 75, van ahol 100 százalék a védett területek aránya. Különösen az erdőterületek, a nagy érzékenységet mutató, egyben biológiai indikátorként is szerepet játszó mohák, gombák, különösen a lepkék, vizes élőhelyek, kétéltűek kerülnek veszélybe a több évtizedes, folyamatos terhelés hatására. A nemzeti park ügyfélként jelentkezett be az osztrák hatóságoknál, mind a hazai, mind az osztrák oldali közmeghallgatáson aktívan részt vett, több hazai, osztrák magyar regionális és brüsszeli tanácskozáson kifejtette a kockázatokat illetően természetvédelmi álláspontját.

Javasoltuk, hogy a nemzeti park határától legalább 50 kilométer távolságra valósítsák meg a beruházást, ha egyáltalán szükség van a hulladék nagy erőműbe történő utaztatására, az anyagában és helyben történő hasznosítás helyett. Vizsgálódásunk szerint nemzeti park tőszomszédságába nem építenek hulladékégetőt Európában, az osztrákok sem a számukra értékes Fertő-tó szomszédságát célozták meg!

 
 
 
 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!