Balesetet, halált okozhatnak a felelőtlen tolvajok: emberéletekkel játszottak a zsilipnél

Múlt hétvégén ismeretlen tettes megrongálta a Gencsapátiban lévő osztóművet, s kinyitották a zsilipet. Ha jelentősebb mennyiségű csapadék esett volna, akkor az ár elöntötte volna a települést és Szombathely városát is. A rendőrség nyomoz az ügyben közveszély előidézése miatt.

Bajdó Bettina

Ismeretlenek jártak a Gyöngyös-patakon lévő osztóműben, s felemelték a vízzáró zsilipet. Az ismeretlen elkövető megrongálta az elektromos kapcsolószekrényt és ellopta a zsilipet működtető motor hűtőventilátorát is. A vízzáró zsilip felemelkedésével, esőzés esetén, veszélybe kerülhetett volna a környező települések biztonsága is. A gátőr pénteken járt kint az erőműnél, akkor még minden rendben volt, a rongálást a szakemberek hétfő délelőtt vették észre. Akkor szóltak a rendőrségnek. A rendőrök azonnal kimentek a helyszínre, szemlét tartottak, jegyzőkönyvet vettek fel, azóta is keresik az elkövetőt. Nagy kár ugyan nem keletkezett, viszont a zsilipet nyolcvan centiméterre felhúzták, ezzel pedig veszélyeztették a környéken élőket. Ha ugyanis nagyobb mennyiségű csapadék esett volna, akkor a zsilip kinyitása átengedte volna a vizet, s elúszott volna Gencsapáti és Szombathely is. Sajnos az eset nem egyedi, sokszor előfordul, hogy a felelőtlen tolvajok a lopással mások biztonságát veszélyeztetik.
Komoly büntetésre számíthat, aki hasonló bűncselekményeket követ el - tudtuk meg dr. Kazmar Enikőtől, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől.

- Aki árvíz okozásával, továbbá robbanó, sugárzó avagy más anyag, energia vagy tűz pusztító hatásának kiváltásával közveszélyt idéz elő, vagy a közveszély elhárítását, illetve következményeinek enyhítését akadályozza, az bűntettet követ el - folytatta a sajtószóvivő. 

 - Az elkövető két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Tekintettel arra, hogy a kísérletre a befejezett bűncselekmény büntetési tételét kell alkalmazni, ezért jelen esetben a közveszélyokozás kísérlete is már szabadságvesztéssel büntetendő. Ha tehát előkerül az elkövető, akkor akár nyolc évig terjedő büntetést is kaphat.

Nemcsak zsilipeknél, hanem vasúti átjárókban, sínek mentén is garázdálkodnak felelőtlen tolvajok. 
A MÁV Zrt. közleménye szerint magasfeszültség alatt lévő vezetékkel kapcsolatos lopás nem fordult még elő, jellemzően kommunikáció célját szolgáló légvezetékeket, földkábeleket, összekötő és biztonsági berendezési kábeleket, valamint vasúti alkatrészeket visznek el a tolvajok. Vas megyében eddig szerencsére ezek lopásával kapcsolatosan nem történt áramütéssel járó baleset. A tavalyi évben a  megyében négy esetben rongáltak meg sorompót, 28 esetben a csapórudat tették tönkre. Az idei év első félévében 21 esetben törték le a sorompók csapórúdját és négyszer rongálták meg a vasúti átjáró fényberendezésének villogó optikáját. Vasúti transzformátort egy esetben loptak el.
Ha viszont megrongálják a vasút átjáró berendezéseit, az balesetveszélyes is lehet. 
-  Közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés vagy ezek tartozékának megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával a közlekedés biztonságát veszélyezteti, bűntettet követ el - tette hozzá a sajtószóvivő. - Aki ilyet tesz, az három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Jegyzet: Tiszta Amerika az erdők között

Nemrég egy kicsi faluban jártam, körbesétáltam a települést a szűk utcákon át. Mintha a múltba csöppentem volna, a pajtákon kukoricacsövek lógtak, a kézihajtású kutak peremén vödrök pihentek. Macskák lustálkodtak a verandán, kutyák vigyáztak a tyúkokra az udvaron. Egy ház lógott ki a többi közül, melynek kerítésén furcsa felirat díszelgett: áram van a kerítésben, hozzáérni tilos és balesetveszélyes. Olyan furcsának tűnt a dimbes-dombos táj kellős közepén egy katonai erőműnek álcázott házikó, oldalán egy fenyegetéssel. Tiszta Amerika  - jutott eszembe -, mindjárt kiront a tulajdonos egy pisztollyal a kezébe, s megfenyeget bennünket. A jogszabályok szerint egyébként a kerítésbe nem lehet áramot vezetni, s amennyiben ezzel sérülést okoz másnak, akkor felelősségre is vonható a tulajdonos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!