Expó 2010: bezárhat a magyar pavilon Sanghajban, vizsgálják a pénzügyeket

Április óta állnak a sanghaji expó magyar pavilonja üzemeltetésének fedezéséhez szükséges kifizetések, e miatt bezárhat a kiállítás - erősítette meg az MTI-nek csütörtökön Dégen István pavilonigazgató, a kormány erre úgy reagált, hogy nem zsarolható, a jogos és arányos költséget pedig már megtérítették.

MTI

"A szó legteljesebb értelmében abszolút krízishelyzet van, mivel nem tudtunk megállapodni a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) illetékeseivel a pavilon működetéséhez szükséges elmaradt kifizetések teljesítéséről" - állapította meg Dégen István, aki egyben egyik ügyvezetője is a fővállalkozó Genexpo Hungary Kft.-nek.

Elmondta, a fizetési gyakorlat az, hogy a költségeket az alvállalkozó meghitelezi, majd az arról szóló számlákat havonta egy alkalommal összesítve küldik Magyarországra, ahol a teljesítményigazolás alapján fizették ki a számlák ellenértékét. A teljesítés igazolására öt nap áll a megrendelő rendelkezésére, míg a kifizetés határideje 15 nap.

A magyar pavilon áprilisi számláinak kifizetési határideje már a kormányváltás utáni időszakra esett, ettől kezdve állnak fenn a tartozások - közölte Dégen István, kiemelve, hogy a szerződés szerint, amennyiben az elszámolással kapcsolatban időben nem emelnek kifogást, azt teljesítettnek kell tekinteni, vagyis nem tagadható meg a kifizetés.

Arra a kérdésre, hogy valóban veszélybe kerülhet-e Magyarország augusztus 22-i nemzeti napjának programja az expón, az igazgató azt válaszolta, hogy a kulturális programot elvben meg tudják tartani, mivel arra az utolsó pillanatban biztosították a fedezetet.

A szerződést, ahogy eddig tettük, ez után is teljesítjük - hangsúlyozta Dégen, hozzátéve, hogy ugyanakkor rajtuk kívül álló okokból, vagyis a jelen helyzet fennmaradása esetén, a pavilon működtetésével az alvállalkozó, illetve alvállalkozók leállhatnak, ami egyet jelent a pavilon bezárásával.

Az üzemeltetésért felelős kínai cég hivatalosan tájékoztatta a világkiállítást felügyelő sanghaji expóbizottságot arról, hogy a magyar pavilon nem fizet, s erről levelet küldött a magyar üzemeltetőnek is - jegyezte még meg az igazgató.


Vizsgálatot indított a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) a Sanghaji Világkiállítássa kapcsolatban - tudatta a Kormányzati Kommunikációs Államtitkárság július 2-án az MTI-vel. 

A közlés szerint a vizsgálat a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kezdeményezésére indult, hogy a világkiállítással összefüggésben az utóbbi hetekben, hónapokban felmerült kérdéseket tisztázza. 

Egyúttal közölték azt is, hogy a KIM az érintett szaktárcák (Külügyminisztérium, Nemzetgazdasági Minisztérium, Nemzeti Erőforrás Minisztérium) bevonásával olyan testületet hoz létre, amely a jövőben a világkiállítással kapcsolatos feladatokat felügyeli. 

Május elején, a világkiállítás megnyitóját követő napon Huszty András miniszterelnöki megbízott, a pavilon főbiztosa a pavilon költségvetésére vonatkozó kérdésre elmondta, hogy a 3,2 milliárd forintos összegből az építési pályázat, a jogdíj és a terveztetés kifizetése után 2,6 milliárd forint maradt az építésre, a kivitelezésre, az üzemeltetésre, a marketing- és PR-tevékenységre, valamint a kulturális programokra. Ebből eddig 1,3-1,5 milliárdot költöttek el. A maradékból nem lesz gond a hat hónapi működést és a kulturális programokat finanszírozni - jelentette ki akkor a főbiztos.

"A magyar kormány nem zsarolható, a pavilon üzemeltetésére, a programok megvalósulására minden jogos és arányos költség kifizetése megtörtént" - szögezi le a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében. Mint írják, "a magyar állam számára előnytelen szerződés megkötésére került sor a 2010 Sanghaj Világkiállítás magyar részvételével kapcsolatban". Ennek alapján, illetve a felmerült visszaélések gyanújával összefüggésben folyik a vizsgálat, nyomozás - teszik hozzá. Rögzítik egyúttal: a magyar kormány számára fontos, hogy a világkiállításon a magyar részvétel megfelelő keretek között valósuljon meg, ennek érdekében a kulturális programok megvalósulásáról a megfelelő vizsgálatok után gondoskodik.

OLDALTÖRÉS: Magyarország és a sanghaji világkiállítás 1. rész

Magyarország és a sanghaji világkiállítás 1. rész

Magyarország és a sanghaji világkiállítás 1. rész

Magyarország és a sanghaji világkiállítás 1. rész

 Augusztus 22-én a tervek szerint nemzeti napot rendeznek a sanghaji világkiállítás magyar pavilonjában. A fizetési fennakadások miatt veszélybe került a pavilon működtetése, de Dégen István pavilonigazgató azt közölte az MTI-vel, hogy a kulturális programot elvben meg tudják tartani, mivel arra az utolsó pillanatban biztosították rá a fedezetet. Az MTI-Sajtóadatbank összeállítása:

2002. augusztus 28. - Kovács László külügyminiszter Budapesten fogadta Csiang Ji-zsent (Jiang Yiren) , Sanghaj alpolgármesterét. A kínai kormány világkiállítási különmegbízottja a magyar kormány támogatását kérte ahhoz, hogy Sanghaj városa nyerje el a 2010-es világkiállítás rendezési jogát. (A jogot Sanghaj 2002 decemberében kapta meg.)
   
2003. november 11. - A kínai-magyar kereskedelmi kapcsolatok erősítéséről, a Kínában megrendezésre kerülő olimpiával és világkiállítással kapcsolatos magyarországi részvételről tárgyalt Budapesten Medgyessy Péter miniszterelnök Csang Cse-kang (Zhang Zhigang) kínai kereskedelmi miniszter-helyettessel.
   
2004. július 1. - A sanghaji világkiállítás beruházásainak megvalósításához Kína számít a magyar vállalkozások részvételére - mondta budapesti sajtótájékoztatóján Csu Cu-sou (Zhu Zushou), a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete.
   
2005. május 16. - A Magyar Kereskedelmi és Iparkamarán belül alakult magyar-kínai üzleti tagozat küldöttsége Medgyessy Péter volt miniszterelnök, utazó nagykövet társaságában bemutatkozó látogatást tett Kínában. Sanghaj elöljárói és a 2010-es világkiállítás szervezőirodájának vezetői ígéretet tettek Medgyessy Péternek arra, hogy a korábban megnyílt magyar főkonzulátus közvetítésével a magyar vállalkozók időben hozzájutnak a legszélesebb körű információkhoz, amivel felvértezve sikerrel indulhatnak a világkiállítás beruházásain.
   
2005. október 25. - Somogyi Ferenc külügyminiszter Sanghajban memorandumot írt alá arról, hogy a Magyarország közvetlenül kapjon értesítéseket azokról a lehetőségekről, tenderekről, amelyek üzleti és turisztikai vonatkozásban, s a beszállítások területén nyílnak meg a világkiállításon és annak előkészítése során. A kínai fél közölte: Magyarország is részesedhet abból az összesen 100 millió dolláros alapból, amellyel Sanghaj városa elő kívánja segíteni egyes országok világkiállítási részvételét.
   
2007. április 11. - Gál J. Zoltán kormányszóvivő bejelentette: a kormány 3,3 milliárd forintot biztosít a magyar részvételre a 2010-es sanghaji világkiállításon, ahol Magyarországnak önálló pavilonja lesz, és az expo időszaka alatt magyar hetet is rendeznek.
   
2007. április 16. - Göncz Kinga külügyminiszter Sanghajban a város vezetőivel való tárgyalásai során javasolta, hogy Budapest legyen a sanghaji expó kelet-európai regionális promóciós központja.
   
2007. szeptember 5. - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sanghaji látogatása során megállapodás született arról, hogy Magyarország önálló pavilonnal vesz részt a 2010-es világkiállításon. A szerződést Huszty András, a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízott és a kínai szervezők írták alá.
   
2008. március 19. - A Közbeszerzési Értesítőben megjelent a Miniszterelnöki Hivatal felhívása a sanghaji világkiállítás magyar pavilonjának megtervezésére szóló nyílt közbeszerzési eljárásról.
   
2008. június 24. - Huszty András, a magyar részvételt koordináló miniszterelnöki megbízott bejelentette, hogy a magyar pavilon kialakítására, berendezésére és az ott zajló programok megvalósítására kiírt közbeszerzési eljárás során a bírálóbizottság kiválasztotta a magyar pavilon gondolatkörét jelképező, a Domonkos Gábor és Várkonyi Péter nevéhez fűződő Gömböcöt, amely jól reprezentálhatja a magyarok felfedező-képességét, innovativitását. (A Gömböc egy olyan homogén test, amelynek csupán egy stabil és egy instabil egyensúlyi helyzete van, és bárhogy tesszük le, mindig a stabil egyensúlyi pontjába tér vissza). Az építészeti tervpályázatok közül a bizottság első díjat nem adott ki, a második díjat Lévai Tamásnak és Harnos Lászlónak a Gömböcöt negatív sablonként megjelenítő tervének ítélte oda.
   
2009. április 27. - A Kormányszóvivői Iroda cáfolta a Magyar Nemzet értesülését, hogy késésben lenne a magyar pavilon részfeladatainak kivitelezésére kiírt közbeszerzési pályázat.
   
2009. június 18. - A Heti Válasz információi nyomán Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője sajtótájékoztatón közölte, hogy a sanghaji magyar pavilon kivitelezésére kiírt közbeszerzési pályázat valószínű győztese az egyedül versenyben maradt Genexpo Kft. lehet, amelyet csak 2008-ban hoztak létre, s amelynek ügyvezetője Dégen István, aki korábban D-24 fedőnéven a III/I-es csoportfőnökség tisztjeként nemzetközi hírszerzéssel, elhárítással foglalkozott.

OLDALTÖRÉS: Magyarország és a sanghaji világkiállítás 2. rész

Magyarország és a sanghaji világkiállítás 2. rész

Magyarország és a sanghaji világkiállítás 2. rész

Magyarország és a sanghaji világkiállítás 2. rész

2009. július 4. - Balázs Péter külügyminiszter kínai látogatása során Sanghajban megtekintette a 2010-es világkiállítás koordinációs hivatalát, a magyar pavilont, s megbeszélést folytatott Tang Teng-csie (Dang Dengjie) főpolgármester-helyettessel a régió és Magyarország együttműködéséről.
   
2009. október 1. - Huszty András miniszterelnöki megbízott bejelentette, hogy a Genexpo Hungary Kft. nyerte azt a 2,6 milliárd forintos közbeszerzési pályázatot, amelyet a 2010-es sanghaji expó magyar pavilonjának kialakítására, berendezésére, és az ott zajló programok megvalósítására írt ki a Miniszterelnöki Hivatal. (A szervezőktől bérelt pavilon szeptember végén készült el, s Lévay Tamás építészeti tervei alapján alakítják át.)
   
2009. december 18. - A sanghaji expó magyar pavilonja belső munkálatainak megindítása alkalmából Kínába utazott Huszty András, a világkiállítás magyar szekciójának főbiztosa. A főbiztos a magyar jelenlét költségvetésének részleteire irányuló kérdésre az MTI-nek elmondta, hogy a 2006 óta bekövetkezett árfolyamváltozások miatt mintegy negyven százalékos veszteséggel kell számolni, példaként hozva fel, hogy a 70 millió forintos bérleti díj már százmillió körül van.
   
2010. április 22. - Sanghajban átadták a világkiállítás magyar pavilonját, amely másnap megkezdte a próbaüzemelést.
   
2010. május 1. - Megnyílt a sanghaji expó, s fogadta a látogatókat a magyar pavilon is, amelyet június 9-én keresett fel  az egymilliomodik látogató.
   
2010. július 2. - A Kormányzati Kommunikációs Államtitkárság azt közölte az MTI-vel, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kezdeményezésére a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálatot indított a világkiállítás kapcsán. Közölte azt is, hogy a KIM az érintett szaktárcák (Külügyminisztérium, Nemzetgazdasági Minisztérium, Nemzeti Erőforrás Minisztérium) bevonásával olyan testületet hoz létre, amely a jövőben a világkiállítással kapcsolatos feladatokat felügyeli.
   
2010. július 31. - A Magyar Nemzet értesülése szerint a rendőrség gazdasági bűnügyeket vizsgáló csoportjának kíváncsiságát is felkeltette a sanghaji világkiállításért felelős korábbi állami vezetők tevékenysége.
   
2010. augusztus 10. - Az expó 102. napján a 3 333 333. látogatót köszöntötték a sanghaji világkiállítás magyar pavilonjában.
   
2010. augusztus 12. - A Népszabadság értesülése szerint pénzhiány miatt idő előtt bezárhat a sanghaji magyar pavilon. A lap úgy tudja: a kormány hónapok óta nem folyósítja a pavilon fenntartásához szükséges forrásokat, s mostanra már több száz millió forint nem érkezett meg. A magyar pavilon működtetésében részt vevő kínai cégek egyike 11-én figyelmeztető sztrájkot is tartott.
   
2010. augusztus 12. -  Dégen István pavilonigazgató az MTI-nek elmondta: április óta állnak a magyar pavilon üzemeltetésének fedezéséhez szükséges kifizetések, ami miatt bezárhat a kiállítás. Hozzátette: a magyar pavilon áprilisi számláinak kifizetési határideje már a kormányváltás utáni időszakra esett, s ettől kezdve állnak fenn a tartozások. Azt is elmondta, hogy kínai partnerük arra szólította fel őket, hogy augusztus 16-ig szülessen megállapodás hiteles módon arról, hogy a fizetések szerződésszerűen meg fognak történni, különben a következménykért a továbbiakban nem vállalnak felelősséget.
   
2010. augusztus 12. - A Kormányzati Kommunikációért felelős Államtitkárság és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közleményben tudatta: "A magyar kormány nem zsarolható, a pavilon üzemeltetésére, a programok megvalósulására minden jogos és arányos költség kifizetése megtörtént". A közlemény szerint a magyar állam számára előnytelen szerződés megkötésére került sor a 2010 Sanghaj Világkiállítás magyar részvételével kapcsolatban, s a felmerült visszaélések gyanúja kapcsán történik a vizsgálat, a nyomozás. A dokumentum leszögezte: a magyar kormány számára fontos, hogy a világkiállítás magyar részvétele megfelelő keretek között valósuljon meg, melynek érdekében a kulturális programok megvalósulását a megfelelő vizsgálatok után biztosítja.
   
2010. augusztus 13. - A Magyar Nemzet írása szerint házkutatást tartott a rendőrség a sanghaji expó lebonyolításával megbízott Genexpo 2010 Hungary Kft-nél, s dokumentumokat, adathordozókat és számítógépeket foglalt le.
   
2010. augusztus 13. - Nagy Anna kormányszóvivő a Kossuth Rádió reggeli adásában úgy nyilatkozott, hogy az arányos és jogos összeget kifizették a magyar pavilon számára. Szerinte azzal van a baj, hogy nem tudni, hol van az a pénz, amelyet ütemszerűen, jogosan és időarányosan már kifizetett eddig a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!