Kiemelkedő a nyári gombatermés

Évtizedek óta nem volt júliusban, augusztusban ennyi gomba, mint idén nyáron. A dömping miatt nyomott a vargánya ára.

Angyal László

Ezen a nyáron az Őrségben bárki bármikor szedhetett gombát, méghozzá a legízletesebbet: vargányát.

A hegyhátszentjakabi Lukács Tamás harminc éve járja az erdőt.

- Voltak már jó szezonok, de ilyet, hogy nyár közepén tele volt az erdő vargányával, még nem láttam.  Jómagam naponta két-három órát szoktam gombászni, és idén 6-8, de volt, hogy 10-12 kilót vargányát is szedtem. 
Mindennek egyetlen oka volt: a monszu jellegű időjárás. A csapadékos, meleg napok nagyon kedveztek a gombának. A sláger a vargánya, de sok volt galambicából nyulkicából is. Érdekes, hogy az őszi gombák is megjelentek: a fekete vargányából, a gyűrűs tuskógombából is dömping van.

Az erdőjáró férfit kikérdeztük arról is, vannak-e titkos gombalelőhelyei.

- Nagy, egybefüggő erdő az Őrség, jut itt hely mindenkinek. Én nagyjából ugyanazt a területet szoktam bejárni, s mivel a gomba éjjel nő, gyakorlatilag nap nap után "megterül" az erdei asztal.

Aki a pénzt akart keresni a vargányával, az idén jó keresethez jutott. Az őrségiek szerint akár napi 15-20  kilót vargányát szedhetett az, aki   szorgalmasan járta az erdőt. Mivel feldolgozatlanul ezer forintot adak kilójáért az átvevők, szép napszámot kapott érte az illető.

A vargány ára nagyon változó, attól függően, milyen a gombaminősége, s persze attól is, hogy hol vesszük. Az Őrségben ezer forint a standard ár. A megye másik végében, Horvátzsidány határában, az út mellett viszont már kétezer forintos áron kínálták, igaz, láthatóan frissen szedték a környékbeli erdőben a vargányát.

A szombathelyi piacon szerdán 1800 forint volt a vargány a kilója. A Farkaserdőn szedett gombának nem nagyon volt konkurenciája. Viszont a múlt szombaton mázsányi vargányát árultak, akkor 1300 forintot kértek kilójáért.   
A városból érkező  gombászok idén ellepték a vasi erdőket, akármerre jártunk, nagyon sok parkoló autóval találkoztunk az erdők szélén. A gyakorlottabbak kosarakkal érkeztek, mert jól tudják: könnyen  megsérült a gomba kalapja. Jó hír, hogy idén nem volt gombamérgezés a megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!