Mennyibe kerül az iskolakezdés?

A leendő elsősök szülei a legszorgalmasabbak: ők már augusztus elején megveszik az iskolaszereket. Vannak, akik nem kapkodnak, mondván: úgyis a tanév első napjaiban derül ki, hogy mire is lesz pontosan szükség. Egy biztos: az iskolakezdés súlyos anyagi terhet jelent a családoknak. A kezdő gimnazisták tankönyvcsomagja 30 ezer forintba kerül.

Nagy Ildikó

- Nem biztos, hogy jó interjúalanyok vagyunk, mi ugyanis a ráérősebb szülők közé tartozunk, nem kapkodunk. Nekünk a nyár munkával telik, és általában augusztus végén indulunk beszerző körútra - mondja a négy gyermeket nevelő Gyöngyössy Péter és felesége, Kata.

A Gencsapátiban élő család négy gyermeke közül három iskolás: Mária Karolina másodikos lesz a Paragvári Úti Általános Iskolában, Pál a Nagy Lajos Gimnázium angol tagozatán kezdi az első osztályt, Anna pedig másodikos lesz a Művészeti Szakközépiskolában. Ahol három gyermeket kell szeptemberben iskolába indítani, nagy könnyebbség a nagycsaládosoknak járó ingyenes tankönyv, ám még így is  mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a szülőknek.

Gyöngyössyéknél az iskolakezdési projekt például a ház átrendezésével kezdődik: hogy mindenki nyugodtan tudjon tanulni és gyakorolni,  egy kis- és egy nagygyermekes szobát alakítanak ki. A két esztendős Zsizsi (Erzsébet Katalin)  Máriával, Pál pedig nővérével osztozik majd  új birodalmán.

Mivel a szülők a Kerekerdő Alapítvány Ökocella Környezetvédelmi Központ munkatársai, a környezettudatosság az iskolakezdésnél is fontos szempont. A gyerekek részéről is, hiszen ebbe nőttek bele, ezt látták a szüleiktől. Ceruzából például kizárólag festetlent választanak, és a nagyobbak már találnak maguknak olyan füzetet, amely újrahasznosított papírból készült.

Anna zenei tagozatra jár, neki kottákat is kell vásárolni. Szerencsére a tavalyi füzetei között több olyan is akad, amelyik nem telt be, így most arra sem kell költeni. Persze akad más kiadás: a fuvolán és zongorán játszó Anna tudatosan készül a grazi továbbtanulásra, ezért szüleitől azt kérte, hogy még a nyár végén hadd végezzen el  egy intenzív nyelvtanfolyamot. Muszáj előre gondolkodni, hiszen jövőre már egy-két külföldi zenei kurzus is felkerülhet a kívánságlistára.

- Tavaly a fuvola megvásárlása jelentette a legnagyobb anyagi terhet, a használt hangszer ára is százezer forint felett volt. Szerencsére a nagymama lakásában van zongora, így Anna tud ott gyakorolni - mondja Péter.

- A gyerekeink nem követelőzőek, mindent meg lehet beszélni velük, így azt is, hogy mikor mire futja a családi költségvetésből. Ám épp reggel jelentették be, hogy több pár sportcipő is elkopott az utóbbi hónapokban. És persze ruhákra is kell költeni ősz elején - jegyzi meg Kata.

A ház asszonya azt mondja, még nem végzett pontos számításokat, de szerényen úgy kalkulál, hogy gyermekenként 10-10 ezer forint biztosan kell a tanévkezdéshez.

A kőszegi Jurisich Miklós Gimnáziumba még nem érkeztek meg a tankönyvek, jövő hétre várják a szállítmányt, így egyelőre arról sincs információjuk, hogy minden tankönyv időben megérkezik-e  tudjuk meg Horváthné Kutasi Mária igazgatónőtől.

- Az iskolánkba járó 460 diák majdnem fele kollégista, így a tankönyvosztást úgy ütemeztük, hogy ne kelljen kétszer Kőszegre utazniuk. Augusztus 30-án osztunk először tankönyvet, a kollégisták pedig a tanévnyitó és egyben a kollégiumi beköltözés napján vehetik át a csomagokat. A gimnáziumot most kezdő diákoknak kell legtöbbet fizetniük a tankönyvekért: 30 ezer forintot. Ám az  ő könyveik között több olyan is akad - atlaszok, feladatgyűjtemények, függvénytáblázat - amelyeket három-négy éven keresztül használhatnak - mondja az igazgatónő.

Az angol nyelvi előkészítő évfolyam diákjainak hozzávetőlegesen 20 ezer forintot kell fizetniük a tankönyvekért. Bár viszonylag kevés tantárgyuk van, a nyelvi tankönyvek és munkafüzetek azonban sokba kerülnek. A végzősök szülei felsóhajthatnak: ők ugyanis 10-15 ezer forintból megússzák a könyvbeszerzést.

A kőszegi gimnáziumban igyekeznek kímélni a szülők pénztárcáját, így például az utazás-turizmus, valamint az angol kéttannyelvű tagozat diákjai saját, iskolai szerkesztésű, hivatalosan is elfogadott tankönyvekből tanulhatnak. És ma már az is gyakori, hogy a tananyagot az internetről töltik le a diákok.

Az, akinek két vagy több testvére van, tartós beteg, vagy a családja rendszeres gyermekvédelmi támogatást kap, ingyen juthat tankönyvhöz. A kőszegi gimnáziumban már az előző tanév végén, illetve a beiratkozásnál begyűjtötték az ehhez szükséges igazolásokat.
  
A ceruza elsősorban munkaeszköz

- A papír és írószerboltokban dolgozók már megszokták: náluk az augusztus és a szeptember első fele a nagyüzem. A leendő elsősök szülei veszik legkomolyabban a tanévkezdést, ők már augusztus elején elindulnak beszerző körútra. A legtöbben azonban augusztus 20-a után kezdik az bevásárlást  - mondja Tóth László, az egyik  szombathelyi írószerbolt tulajdonos-ügyvezetője. - A következő nagy roham szeptember elején ér el minket, amikor kiderül, hogy mi hiányzik még - teszi hozzá.

A szülők többsége a jó minőségű termékeket keresi, mondván: a ceruzával, tollal dolgozni kell, a jó munkaeszköz pedig megéri az árát. Persze a külcsín sem mellékes: a diákok szeretik, ha a rajz- és ifjúsági filmek hősei mosolyognak vissza a füzetről, a borítóról vagy a tolltartóról.

Régen több általános iskola jelezte, hogy az egyes osztályokban mi legyen a füzetcsomagban. Ez ma már nem szokás, csupán egyetlen olyan szombathelyi általános iskola van, amelyik még az előző tanév végén kérte, hogy állítsuk össze a füzetcsomagjaikat. A pénzt az iskola szedte be a szülőktől, akik a tankönyvekkel együtt vehetik át a füzetcsomagokat.

Sokan kérnek segítséget az eladóktól, ezért ilyenkor különösen fontos, hogy  a dolgozóink jól ismerjék a termékeket mondja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!