Nem volt védőkorlát a párkányon - Továbbra is életveszélyben a lezuhant munkás

Védőkorlát helyett csak egy szalag volt kifeszítve a Savaria mozi párkányán. Ott, ahonnan szombaton lezuhant egy munkás, aki azóta is életveszélyes állapotban van.

Nagy Ildikó

Információink szerint még mindig életveszélyes állapotban van az a 26 éves Bács-Kiskun megyei, vaskúti fiatalember, aki szombaton délután munkavégzés közben zuhant le a Savaria mozi párkányáról. Úgy tudjuk, a fiatalember koponyatörést, sorozat-bordatörést szenvedett, és összeesett a tüdeje.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) Nyugat-dunántúli Munkabiztonsági Felügyelőségének munkatársai hétfőn 11 órára várták annak Nagybaracskára bejegyzett kft-nek a képviselőjét, amelynek az emberei a Savaria mozinál dolgoztak. A nagybaracskai cég alvállalkozó, a fővállalkozó a ZÁÉV Zrt. A Bács-Kiskun megyei cég vezetője azonban hétfőn sem 11, sem a később ígért 15 órára nem érkezett meg a felügyelőségre.

Hafner Miklós, az OMMF Nyugat-dunántúli Munkabiztonsági Felügyelőségének igazgató-helyettese kérdésünkre elmondta, hogy a helyszínre szombat délután kiérkezett munkavédelmi felügyelő megállapította, hogy a 4,3 méter magasan lévő párkányon, ahol a munkások dolgoztak, csak egy jelzőszalag volt kihúzva. A szabályok szerint egy kétsoros korlátot kellett volna építeni a párkányon. (Hétfőn délben már falécekből összeállított korlátot láttunk a párkányon.)

A mulasztás tehát egyértelmű. A helyszínen meghallgatott többi munkás elmondásából kiderült továbbá, hogy a szerencsétlenül járt fiatalember a levert vakolatot hordta el talicskával a párkányon, ám amikor az épület sarkánál be akart fordulni, elveszthette az egyensúlyát, és lezuhant a járdára.

Most már csak az a kérdés, hogy a lezuhant férfit szervezetten (legálisan) foglalkoztatta-e az alvállalkozó. A felügyelőségen egyebek mellett ezt szerették volna tisztázni a nagybaracskai alvállalkozóval. A cég egyébként munkavédelmi bírságra számíthat, amelynek az összege 50 ezertől 10 millió forintig terjedhet. A rendőrség ugyanakkor foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés megalapozott gyanúja miatt indított eljárást, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

- Kérdezhet, de nem mondok semmit - mondta a telefonba hétfőn délután a mozinál alvállalkozóként dolgozó  nagybaracskai cég ügyvezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!