Őriszentpéteri jégverés: a biztosítók megtérítik a palatörmelék megsemmisítésének költségeit

Őriszentpéter önkormányzata megszervezte a júliusi jégeső miatt tönkrement házak paláinak begyűjtését. A biztosítók megtérítik a megsemmisítés költségeit.

Nagy Ildikó

Három héttel ezelőtt jégeső pusztított a kisvárosban, a tojás nagyságú, tüskés jégdarabok akkor a település minden harmadik portáján  összesen mintegy százötven udvaron okoztak kisebb-nagyobb mértékű kárt. Főleg a palatetős házak tetejét verte szét a szárazon hulló jég.

Néhány nap múlva kiderült, hogy a károsultaknak a palatörmelék megsemmisítéséért is fizetniük kell. Az ugyanis azbeszttartalma miatt  veszélyes hulladéknak minősül.

Nem elég a baj, a károsultaknak újabb kiadást kell felvállalniuk, írtuk akkor, a vihar után pár nappal.

Őr Zoltán, a kisváros polgármestere kérdésünkre elmondta, hogy az elmúlt napokban a biztosítótársaságok kárszakértői egy-két károsulttól eltekintve  minden olyan házhoz eljutottak, ahonnan bejelentést kaptak.

Ami pedig a palatörmelék megsemmisítését illeti, azt az önkormányzat intézte. A polgármester az elmúlt pár hétben  hét biztosítótársaság képviselőjével vette fel a kapcsolatot, és sikerült megállapodniuk abban, hogy a megsemmisítés költségeit utólag megtérítik a biztosítók.

Logikus és költségtakarékos megoldásnak tűnt, hogy a palatörmelék összegyűjtését az önkormányzat szervezze meg. Ezt meg is tették: az egyik konténert néhány napja már el is szállította a szolgáltató.

A lakosok által beszállított törmeléket lemérték, és dokumentálták a beszállított mennyiséget, így a megsemmisítést végző szolgáltató cég a károsultaknak - egyénekre lebontva  - küldi meg a számlát. És bár a károsultaknak meg kell előlegezniük a palatörmelék megsemmisítésének költségeit, a biztosítótársaságok ígérete szerint a számlák beérkezését követő egy héten belül visszakapják a pénzüket.

Őriszentpéteren egyébként azóta úgy-ahogy helyreállt az élet, és egy-két kivételtől eltekintve a bejelentkezett szállóvendégek is megérkeznek. Őr Zoltán azt mondja, az augusztus egyébként is erős hónapnak számít az idegenforgalom szempontjából Őriszentpéteren. A nyár utolsó heteiben azonban főleg a kulturális programok és látnivalók iránt érdeklődő turisták keresik fel az Őrség központját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!