Szinte naponta ég a tarló a megyében, hamarosan jön a kazaltüzek időszaka (videóval frissítve)

Ismét lángra kapott a tarló hétfőn a 86-os főút mellett, Nemesbőd határában. A tüzet hamar eloltották a hivatásosok. Hamarosan elérkezik a kazaltüzek időszaka.

Bajdó Bettina

- Augusztus első napján is akadt dolgunk tarlón lángoló tűzzel, és a hétfői napon is jeleztek már tarlótüzet Szombathely határában - tudtuk meg Göncz Szabolcstól, a szombathelyi tűzoltóság tűzoltási és műszaki mentési osztályának vezetőjétől.

Hozzátette: szerencsére a tűz a tábla északi végében keletkezett, és mivel a szél is ebből az irányból fújt, csak nagyon lassan terjedtek el a lángok a körülbelül 20 hektáros területen. A délutáni forgalomban nyolc percre volt szükségük a szombathelyi hivatásosoknak, hogy a helyszínre érkezzenek. Kiérkezéskor körülbelül 500 négyzetméteren égett a tarló és a szalma.

 



Az elmúlt hónapban 30 hasonló esetet jeleztek Szombathely Város Tűzoltóságának elsődleges működési körzetéből: 17 esetben tarló, kilenc esetben száraz fű, hat esetben pedig gabona égett. A száraz fű és tarlótüzek során nem keletkezett kár, csupán a terjedő tűz veszélyeztette a közelben levő gabonatáblát, munkagépeket, lakóházakat, gyümülcsösöket és erdőket.

Az aratási szezonnak lassan vége, a gabonatáblák többségét már learatták, így az ilyen tűzesetek valószínűsége csökken. A tarlótüzek száma viszont emelkedő tendenciát mutat a napokban. Az osztályvezető kiemelte, nagyon kevesen tudják, hogy az aratást követően a tarlót három méter széles védőszántással kell elválasztani a vasúttól és a közúttól is.

A tapasztalatok szerint hamarosan elérkezik a kazaltüzek időszaka is. Már most felhívják a figyelmet a kazlak elhelyezésével kapcsolatos előírások betartására.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!