A Szajki tavak a legkedveltebb nyaralóhely

Befejeződött az augusztusban indult játékunk, amelyben a legkedveltebb vasi nyaralóhelyet kerestük. Előbb tíz település üdülővendégeit kérdeztük, majd internetes szavazásra buzdítottuk olvasóinkat. Felmérésünk és a közönségszavazás győztese is Hosszúpereszteg lett.

Simon Erzsébet

Az idei a második alkalom volt, hogy játékos vetélkedőt szervezett lapunk a turizmus témakörében. Az elmúlt nyáron Vas megye legkedveltebb fürdőhelyét kerestük; akkor a fürdőzők válaszai alapján Sárvár, az internetes szavazók véleménye szerint pedig Bükfürdő végzett az első helyen.

Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, melyik a legkedveltebb falusi nyaralóhely. Tíz megyebeli kis települést választottunk ki: hármat az Őrségből, hármat Kőszeg-hegyaljáról, továbbá három, strandolásra is alkalmas tóval rendelkező, s egy Rába-parti község szerepelt a színes palettán. 

Munkatársaink egy tíz kérdésből álló kérdőívvel járták a falvakat, mindenütt húsz vendégtől vártak választ. Az adott helyen éppen üdülő, kiránduló magyar és külföldi turisták egytől ötig osztályozhatták egyebek mellett a település megközelíthetőségét, a szórakozási lehetőségeket, a sportolási kínálatot, a szálláshelyek minőségét, a vendéglői ellátást, a nyaralóhely tisztaságát, a falu vendégszeretét, közbiztonságát.

Kollégáink arra is kíváncsiak voltak, vajon a megkérdezettek visszatérő vendégei lesznek-e az adott településnek. Az osztályzatok átlagából alakult ki aztán az a  végleges mérőszám, amely a község helyét meghatározta a tízes listán. A legmagasabb átlagot  4,63 Hosszúpereszteg produkálta. Idén tehát a Szajki tavak környéke a legkedveltebb nyaralóhely Vas megyében, legalábbis a mi nem reprezentatív közvéleménykutatásunk alapján. A második és a  harmadik holtversenyben Cák és Hegyhátszentjakab, a negyedik Szalafő, az ötödik pedig Bajánsenye. A további sorrend: Bozsok, Gersekarát, Velem, Nick és Magyarszombatfa.

Versenyünk a teljes nyilvánosság mellett zajlott, hiszen a kiválasztott nyaralóhelyeket honlapunkon is bemutattuk az olvasóknak. Mi több, internetes portálunk látogatóit is szavazásra buzdítottuk. A klikkelés végeredménye nem hozott különösebb meglepetést, ugyanis az interneten voksolók legtöbbje is Hosszúpereszteget tartotta a legkedveltebb vasi nyaralóhelynek. Így a közönségdíj is e községet illeti.

A győztesnek járó elismeréseket csütörtökön adtuk át a hosszúperesztegi polgármesteri hivatalban, ahová a játékos versenyben részt vevő valamennyi település elöljáróját meghívtuk. Halmágyi Miklós, lapunk főszerkesztője adta át a védnöki táblát Dénes Károly polgármesternek, míg a Pannon Lapok Társaságának képviseletében Vezér Dávid és Aradi Virág mintegy jelképes közönségdíjként  herendi ajándéktárgyakat nyújtott át. 

Az esemény résztvevőit Majthényi László, a megyei közgyűlés alelnöke is köszöntötte. Remek ötletnek nevezte a kezdeményezést, hogy lapunk ily módon is felhívta a közvélemény figyelmét a kis falvak turisztikai értékeire. Dénes Károly polgármester nem kis büszkeséggel közölte: a védnöki táblát a Szajki tavak bejáratánál helyezik el, hogy mindenki láthassa: 2010-ben ez a sűrű erdők karéjában megbúvó, szinte érintetlen természeti szépségű hely lett a megye legkedveltebb nyaralóhelye.

A polgármester hozzátette: az elismerés valamennyi hosszúpereszteginek szól, de különösen azoknak a vállalkozóknak, akik nélkül az önkormányzat turisztikai erőfeszítései nem lennének sikeresek. A cím még inkább arra sarkallja az ittenieket, hogy a jövőben fokozottan használják ki az idegenforgalom kínálta lehetőségeket.


Jövő nyáron folytatódik akciónk

Miután véget ért a díjátadás, a hosszúperesztegi polgármesteri hivatalban helyi vállalkozókkal beszélgettünk. Elmondták, a településről szóló írások után megnőtt az érdeklődés a vendégek részéről. Sokan telefonáltak, információt kértek, s bár a hektikus augusztusi időjárás miatt nem könnyű megállapítani, de nőtt a forgalom is. Hasonlókról számolt be Magyarszombatfa polgármestere is. S noha versenyünket valójában nem településmarketingnek szánjuk, nem bánjuk, hogy ilyen haszna is van. Sőt. Így aztán nem kétséges, hogy jövő nyáron folytatódik akciónk. A részletekre persze várni kell egy kicsit.

Halmágyi Miklós


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!