Alsóújlak: elmarasztalta a választási bizottság az egyik polgármesterjelöltet

Nemrég megjelent a Választási Hírmondó nevű kiadvány Alsóújlakon. A lap miatt összeült a helyi választási bizottság, s elmarasztalták az egyik polgármesterjelöltet. Rendőrségi feljelentés is történt az ügyben.

Bajdó Bettina

Alsóújlakon több mint 600-an élnek. A kisközség lakóinak nemrég a kisposta sorsa okozott fejtörést, aztán a halálos gombamérgezés miatt került a település a híradások középpontjába, most pedig egy kiadvány miatt csapott össze a két polgármesterjelölt. 

Wagner László polgármesterjelölt a hét elején az alsóújlaki választási bizottsághoz fordult egy nemrég megjelent kiadvány, a Választási Hírmondó miatt. A jelölt szerint a helyi újság kiadása a felelős kiadó megnevezése nélkül törvénysértő. A képviselő úgy véli, a kiadvány tisztességtelen előnyt garantál ifj. Németh Tibor polgármesterjelöltnek. Wagner László szerint az újságban rágalmazó cikk jelent meg a politechnikai terem értékesítésével kapcsolatban, ezzel kapcsolatban feljelentést tett a rendőrségen is.

Az ügy miatt összeült szerdán a választási bizottság. A benyújtott iratok alapján megállapították, hogy ifj. Németh Tibor polgámesterjelölt megsértette a választási és média törvényt azzal, hogy a kiadvány nem tartalmazza a felelős kiadó és szerkesztő nevét és a nyomtatható feliratot. Emiatt a bizottságnak el kell marasztalnia és fel kell hívnia a figyelmét a további törvénysértések elkerülésére. A panaszbeadvány több tartalma már nem tartozik a választási bizottság döntési jogkörébe, olvasható a jegyzőkönyvben. 

A bizottság megállapította azt is, hogy a kiadvány teljesen egyéni jellegű, így arra nem kötelezhető, hogy más jelöltek is szerepeljenek abban. A hírmondó kiadvány Alsóújlak címerét a polgármester engedélye alapján tartalmazta.  Megemlítették azt is, hogy a panaszos is nyomtatott korábban egy olyan meghívót, melyen ugyancsak szerepelt a címer, a polgármester engedélye és hozzájárulása nélkül.

Kántorné Varga Mónika, a helyi Választási Bizottság elnöke elmondta, hogy Wagner László független polgármesterjelölt panaszbeadványának részben helyt adott és ifj. Németh Tibor független polgármesterjelöltet elmarasztalta.

Wagner László hozzáfűzte még, arra kéri a másik jelöltet, hogy szombat 12 óráig kérjen bocsánatot a kiadvány szerkesztése miatt a falu lakóitól, tőle pedig a rágalmazásért.

Ifj. Németh Tibort az ügyre reagálva elmondta, hogy a választási bizottság az impresszum hiánya miatt marasztalta el. A bizottság  kérésének már eleget is tett: tegnap reggel ugyanis minden háztartása eljuttatta az újranyomtatott kiadványt, melyben már feltüntette az felelős kiadót és szerkesztőt is. Hozzátette, ha választás finisében nem szeretne befolyásolni senkit, s nem akar az ügyben állást foglalni. A polgármesterjelölt úgy gondolja, hogy a kiadvány cikkeinek minden egyes szava igaz, nem rágalmazott senkit. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!