Bemutatkoznak a vasi városok polgármesterjelöltjei: Bük

Polgármesterjelölteket bemutató sorozatunkban ma az egyik ifjabb vasi városhoz érkeztünk. Október harmadikán a nyugalomba vonuló Horváth Lajos helyére nem kevesebb, mint öten aspirálnak.

Tersztyánszky Krisztina

Büköt fürdővárosként tartja számon ország-világ. A kis község a gyógyvíz felszínre törésével indult  fejlődésnek. Jelenleg is folyik a gyógyfürdőn az Európai Uniós támogatású, három lépcsős fejlesztés. A kisváros lakosságának jelentős része a turizmusból él.

Ezért a polgármesterjelölteket arról faggattuk: hogyan kezelnének néhány olyan problémát, amelyek befolyásolják az ide látogatóknak a városról alkotott véleményét. Hogyan korlátoznák az illegális szobakiadást, miként kezelnék a turisztikai piacról kiszoruló, szociális gondokkal küzdő lakók ügyét, hogyan számolnák fel a gigászi szemétlerakót, melyre talán a luxushotelek ablakából is rálátni. 

Rákérdeztünk a góri jóléti víztározó sok éve húzódó ügyére is.

Csuka Ákos 1978-ban született. Felsőfokú vendéglátó menedzser. Egy kislánya van, akit Rebekának hívnak. Jelenleg Ausztriában vállalkozó, a Fertő-tónál egy éttermet vezet.

Dr. Nagy Tamás 1975-ben született. 30 évet élt Budaörsön. Családi üdüléseken keresztül ismerte és szerette meg Büköt. Jogász, édesapja pilóta, édesanyja pedagógus.
 
Németh Sándor 1979-ben született.  Legmagasabb iskolai végzettsége Földtudományok Doktori Iskola: terület- és településfejlesztés szakirány. Tanársegéd a Ny-Magyarországi Egyetemen. 

Pócza Csaba 48 éves, nős, két felnőtt fia van. A JPTE Tanárképző Karán, a Budapesti Műszaki Egyetemen és és a Pécsi Tudományegyetem Karán végzett, iskolaigazgató.

Szabó József 1944-ben született, Államigazgatási Főiskolát végzett. 35 évet a közigazgatásban töltött, ebből 16 évet Bük nagyközség jegyzőjeként. Négy éve képviselő. 

- Mennyire tartja fontosnak, hogy a város élére olyan vezető kerüljön, akinek  rálátása van a település történéseire? 
 
Csuka Ákos: - Egy vezető pozícióban lévő embernek, főleg ha egy polgármesterről van szó, mindig mindenről tudnia kell. Fontos, hogy kikérje a szakemberek véleményét és szaktudásukat felhasználva meghozza a legjobb döntést. 

Dr. Nagy Tamás: - Természetesen fontosnak tartom, de másképp, mint eddig. Eddig a hivatalban találták ki, hogy mi történjen. Én abban hiszek, hogy meg kell kérdezni az embereket, és azt kell megvalósítani, amit ők akarnak. Ezért   kérdőívet küldtem minden büki családnak, hogy mondják el javaslataikat. A polgármester dolga, hogy az itt élők akaratát megvalósítsa és lehetőségeket teremtsen. Pályázzon kormányzati pénzekre, rendbetegye a várost, fejlessze az idegenforgalmat, építsen közösséget, idősek házát, iskolát, művelődési házat. 

Németh Sándor: - Minden településnek fontos, hogy olyan ember álljon az élén, aki sok és sokféle információval rendelkezik arról a helységről, hiszen csak így hozhatók az egész közösség életét befolyásoló felelős döntések. Ez a megállapítás hatványozottan igaz Bükre, hiszen az itt születő döntések nem csak a helyieket érintik, hanem a vonzáskörzetének tízezernyi lakosát, akik munkavégzés, tanulás, szolgáltatás igénybevétele, illetve azt több mint 800 ezer vendéget, akik pedig felüdülés céljából érkeznek ide. 
 
Pócza Csaba: - A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. szellemisége számomra azt sugallja, hogy egy települési vezető, sőt a teljes képviselőtestület az adott közösségért hosszú időn át tevékenykedő, eredményeket felmutató, közbizalmat élvező, a lakossággal együtt élő igazi csapat legyen. Kiemelten fontos, hogy ez a koordináló testület politikától független legyen, hiszen jó döntést hozni önmagában is nehéz, ha ezt politikai érdekek is megfejelnék, az már veszélybe sodorhatja a helyi irányítást, a büki érdekek érvényesülését.

Szabó József: - Elengedhetetlennek tartom! A város vezetőjének együtt kell lélegeznie a helyiekkel; gondjaikkal, örömeikkel mentálisan is azonosulva a közösségekkel, polgárokkal. A település polgármestere az egész önkormányzat (a város lakóközössége) lakmusz papírja kell legyen. A választóival az itt élőkkel való együttélést az érzelmin kívül a verbális (beszélő, kommunikáló) kapcsolatokat is folyamatosan ápolni szükséges. Nagyon fontos továbbá a civil szervezetekkel, a kis közösségekkel való kontaktus.

- Polgármesterként hogyan oldaná meg a legálisan működő helyi szállásadók problémáit, főképpen a szobára terelést?

Csuka Ákos: - Ez egy kényes dolog,  ami már több ciklus óta  megoldatlan feladat. A megoldást viszont több kisebb turizmus irodában látnám, amik jól frekventált és látható helyeken lennének kialakítva. Ezek számát a szezonban mobil irodák kihelyezésével bővíthetnénk, sőt ha kell akkor egy-kettő nonstop nyitvatartással működne a főszezon alatt. Ezen felül szorgalmaznám még az információs táblák kihelyezését egy közvetlen telefonos kapcsolat kialakításának a lehetőségével vendég és szállásadó közt.

Dr. Nagy Tamás: - Kész elképzeléseink vannak a problémák kezelésére. A szobára terelés megszüntetése kapcsán egyeztetéseket folytatok a szükséges hatóságokkal. Több vendéget és kevesebb adót nyújtanánk a bükieknek megválasztásunk esetén. Más szemléletű adózást, jobb pénzfelhasználást szeretnénk megvalósítani. Ennek részleteit az itt élők által írt, hamarosan megjelenő városprogramunkban mutatjuk be.

Németh Sándor: - A szobára terelés problémáját két irányból kell megoldani: egyrészt az illegális formájának hatósági szankciójával, másrészt a legális változatának ösztönzésével. Az előbbi erőteljes, és ha szükséges, akkor rendszeres rendőri beavatkozással szüntethető meg. Emellett a szobafoglalás legális módjait is kommunikálni kell: a vendégkör már hazájában történő informálása, és az ide érkező turisták turisztikai információs pontokhoz való eljutásának elősegítése (hirdetésekkel, kitáblázással stb.). 

Pócza Csaba: - Egy üzlethez minimum két fél kell, ezért a megoldás is többtényezős! Elsődlegesen a közterületek használatáról szóló helyi rendeletünket kell tovább szigorítani, ahogy pl. ezt Hajdúszoboszló tette pár hónapja. Ennek alapján a fogadói féllel szemben minden lehetséges büntető lépést meg kell tenni, amely jegyzői és adóhatósági jogkör! Ezzel párhuzamosan célszerű az érdekeltség jegyében a rendőrséggel való kapcsolatot erősíteni, az ellenőrzésekhez pedig komoly technikai hátteret biztosítani.

Szabó József: - A legálisan működő szállásadók elsődleges gondja, hogy azok is adnak ki szobát akik nem rendelkeznek engedéllyel (ők adót sem fizetnek). Ennek orvoslása a helyi önkormányzat polgármesteri hivatalára, annak vezetőjére (jegyző) és munkatársaira hárul. Ez a feladat folyamatos és hatékony ellenőrzést jelent a hivatalnak. A megoldás az lenne, ha a polgármesteri hivatal a szobára terelők által igénybevevő szállásadókat gyakrabban ellenőrizné és szükség esetén szankcionálná.

- Milyen esélyt lát a góri jóléti víztározó megépítésére? Mikor és milyen forrásból látna erre lehetőséget?
 
Csuka Ákos: - Az elképzelés tökéletes és esély is van rá a megvalósításáig viszont egy több lépcsős út vezet. Először is a még magánkézben lévő földterületeket kellene kivásárolni, vagy egy járható utat találni a tulajdonosokkal a megegyezésre.  Ha mindez megtörtént akkor egy jól kidolgozott európai uniós s pályázattal még nagyobb esélyt látnék a víztározó és a hozzá kapcsolódó egységek kialakítására.

Dr. Nagy Tamás: - Jó esélyt látok a víztározó megvalósítására. Részben pályázati, részben külső befektető bevonásával finanszírozható a beruházás. A víztározó megépítése a település számára kitörési pontot jelent a jelenlegi stagnálásból. Ez a beruházás jelenthetné a település életében a várva várt változást, kár hogy húsz éve húzódik az elindítása. Az eredményességhez a kormányzati döntéshozóknál hatékony és intenzív lobbitevékenységre van szükség, ha ez nem történik meg a víztározó megvalósítása csak a távoli jövőben lesz elképzelhető. 
 
Németh Sándor: - A góri víztározó Bük turisztikai kínálatát új dimenzióba helyezné, de már több mint másfél évtizede csak nem akar elkészülni, így egyszerre testesít meg egy nagy álmot és egy legalább akkora álmodozást. Az önkormányzat általi földfelvásárlást hátráltatják az irreálisan felvert árak, és így már nincs esély arra, hogy a 2013-ig tartó uniós költségvetési időszakban elkészüljön. Azért viszont lobbizni kell, hogy a 2014-től induló újabb 7 éves tervezési ciklusban már legyen rá elkülönített forrás.

Pócza Csaba: - A Bük-Gór víztározó építési engedélye hamarosan a birtokunkba kerül. Óriási összefogásra van szükség; talán akkorára, mint az 1865-ös vasútépítésnél, amikor a büki földbirtokosok felajánlották területe-
iket a fejlesztéshez. A  területeket nem ingyen kéri a testület, de jó lenne elkerülni az árfelhajtó spekulációt.Ráadásul az erdészet 62 ha keményfa-erdőtelepítését is előírja, amelyhez szintén terület kell. Ezek után egy projektgazda bevonásával önkormányzati többségű cégalapítással lehet belefogni a munkálatokba.

Szabó József: - A Bük-Bő-Góri árvizi szükségtározó 1996-ban készült el, amely a NATURA 2000 törvény által előírt feltételek biztosítása mellett alkalmas jóléti tározó kialakítására. Folyamatban van a tározó vízjogi létesítési engedélyének megadása. A jövő évben pályázatot kell benyújtani a projekt megvalósíthatósága érdekében. A koordináló szerepet a büki önkormányzatnak kell vállalnia bevonva az érdekelteket a feladat végrehajtásába. Olyan szolgáltatások jöhetnek létre amelyek munkahelyeket teremtenek, vendégkört bővíthetnek.

- Hogyan kezelné az iskolában és a lakókörzetekben az üdülőhelyhez nem illő devianciákat, szociális problémákat?

Csuka Ákos: - A magatartási,viselkedési devianciák kezelése, illetve ezek megléte országos, sőt világprobléma. Gyermekkorban az óvodák, iskolák is felelősek a magatartási gondok kialakulásáért. Először a szülőket kellene felvilágosítani ezeknek a hátrányáról, kimeneteléről. Talán ők jobban tudnának hatni gyermekeikre. Lehetőséget kell kapniuk,  hogy szakemberek előadásait, tanácsait meghallgatva kezeljék e problémákat. A polgárőrség,  rendőrség számának növelésére, szinte állandó jelenlétére lenne szükség a bajok megelőzéséhez. 
 
Dr. Nagy Tamás: - Édesanyám tanárnő, így pontosan tudom, bajok vannak az oktatásban. Az elmúlt nyolc év szocialista-liberális oktatáspolitikája tönkretette a méltán híres magyar oktatást. Úgy gondolom, vissza kell adni a tanárok és idősek tiszteletét! Ahhoz azonban, hogy ezt megteremthessük, előbb rendet és biztonságot kell teremtenünk a családokban, hiszen ha a hátországban a nyugalom, biztonság az úr, hiszem hogy ez a kérdés is könnyen rendbe tehető. Ehhez azonban a szülőknek is munkára, biztonságra van szüksége.

Németh Sándor: - A magatartási problémás gyermekek a kortársaikhoz hasonlóan oktatási intézmények tanulói, így folyamatosan azok látóterében vannak, nehézségeik leküzdésében az ott dolgozó pedagógusok, illetve a kistérség csaknem egészére kiterjedő hatáskörű Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat szakemberei nyújthatnak segítséget. A közoktatásból kikerültek mentális problémáinak feltérképezésében és megsegítésében az önkormányzat szociális bizottsága mellett kulcsszerepe lehet a kisebbségi önkormányzat(ok)nak.

Pócza Csaba: - A nevezett problémák erősen túlzóak! Gondot sokkal inkább a munkát nem végző, tehát adót sem fizető, de emellett kihívó életvitelt folytató esetekben látok, amely alapvetően nem az iskolával függ össze. A szociális problémák kezelését az erre létesített intézményünk jól végzi, de a befogadó kapacitás növelése, a körülmények javítása fontos feladat. 

Szabó József: - A társadalmi normáktól való eltérés nem jellemzi iskolánkat, lakókörnyezetünket. Az előfordult eseteket az iskola vezetése igyekezett megoldani. A deviáns magatartás megelőzéséhez, megoldásához az intézmény és a szülők (családok) folyamatos kapcsolattartása szükséges. A szociális problémák Bükön is jelen vannak. Nagyon fontos, hogy olyan munkahelyeket teremtsünk, amelyek a társadalom perifériájára került embereknek is jobb megélhetést jelentenek.

- Milyen módszerrel számolná fel az üdülőkörzet közelében levő óriási illegális szemétlerakó helyet (lócsi gödör)?

Csuka Ákos: - Sajnos nem lehet őröket éjjel nappal kiállítani, viszont egy fokozottabb ellenőrzéssel az adott területen sikeresen fel lehetne lépni az illegális szemétlerakás ellen. Esetleg egy-két rejtett kamera kihelyezésével is hatékony eredményeket tudnánk felmutatni. A tetten ért elkövetőkre pedig súlyos pénzbírság,  esetleg közmunka kiszabása elég elrettentő lenne. 
 
Dr. Nagy Tamás: - Az illegális szemétlerakó megszüntetése hatósági feladat. Az önkormányzat nevében - együttműködve a központi szervekkel - gyors és hatékony együttműködést ígérhetek.

Németh Sándor: - Ezt a  törvénytelen tevékenységet is két oldalról, magának az illegális tevékenység tiltásával, illetve azt kiváltani képes törvényes alternatívák bemutatásával lehet. A nem kijelölt területen történő szemétlerakás büntetése a rendőrség feladata, a környezettudatos technikák ismertetése, feltételeinek biztosítása az önkormányzaté és a kommunális szolgáltatóé: a város egyre nagyobb mennyiségben termelt szemetét gyakoribb lomtalanítással, több hulladékszigettel lehet ellenőrzött módon átvenni.
 
Pócza Csaba: - A napokban a hazai sajtó felkapta az ún. észt-módszert, amely a Vidékfejlesztési Minisztérium érdeklődését is felkeltette. Ennek az a lényege, hogy egy nagyon rövid időszakra hatalmas anyagi és emberi erőt mobilizálnak az illegális telepek felszámolására, melyet drákói szigornak és megfelelő felvilágosításnak kell követnie, úgy hogy ezzel párhuzamosan a legális elhelyezés lehetőségét is megteremtik.
 
Szabó József: - A tulajdonostól meg kell vásárolni a területet az önkormányzat részére, ezt követően részben pályázati pénzből a szemetet ártalmatlanítani illetve elszállítani szükséges. Ezt követően a rekultivációt el kell végezni. A munkák befejezését követően folyamatosan figyelő szolgálatot indokolt megszervezni. A területre szemetet lerakó és tetten ért személyt példásan meg kell büntetni, hogy másokra nézve visszatartó hatású legyen.

Egyéni listás települési önkormányzati jelöltek - Bük

Baranyai Róbert (független), Bodnár Attila (Fidesz-KDNP), Bodorkós László (független), Cser Csaba (független), Csóka Csaba József (független), Dukavits Attila (Fidesz-KDNP), Galamb Orsolya (független), Gelle József (független), Horváth Lajos (független), Kocsis Mihály (független), Kovács Zoltán (független), Major Ágota (független), Majthényi László (Fidesz-KDNP), Németh Károly (független), Németh Sándor Dazsa (független), Németh Violetta Mária (független), ifj. Patthy Sándor (független), Pereznyák Zoltán (Fidesz-KDNP), Pető Bonaventura Józsefné (Fidesz-KDNP), Pócza Csaba (független), Szabó József (független), Szanyi Krisztián (Fidesz-KDNP), Szeli Tibor (Fidesz-KDNP), Taródi Lajos (független).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!