Bemutatkoznak a vasi városok polgármesterjelöltjei: Celldömölk

Celldömölkön két polgármesterjelölt méretteti meg magát a vasárnapi önkormányzati választásokon. Egyikük a jelenlegi polgármester, akinek kihívója most elsőként száll ringbe.

Nagy Ildikó

Fehér László kihívója dr. Fonyó Roberta, a Fidesz-KDNP jelöltje. Celldömölkön komoly kérdésnek számít  a város  kialakult pénzügyi helyzete, s az új létesítmények működtetésének financiális következményei. A munkahelyteremtés régóta probléma a vasutas városban,  és a kórház adósságállománya is megoldandó feladat éppúgy, mint az idegenforgalomban rejlő lehetőségek leghatékonyabb kiaknázása. A két induló másképp látja a helyzetet, és természetesen más-más megoldásokat vázolt fel rövid bemutatkozása során.

Dr. Fonyó Roberta (FIDESZ-KDNP) 38 éves, jogász, a Sárvári Média Nonprofit Kft. ügyvezetője, 2006 óta képviselő

Fehér László (Cselekvő Összefogással Celldömölkért Egyesület)  Nyolc éve  polgármester, a megyei közgyűlés tagja

 

 

Hogyan értékeli a város pénzügyi helyzetét? Mire kell ügyelni az elkövetkezendő ciklusban?

Dr. Fonyó Roberta:  Nehéz örökséget kell átvennünk október 3-án. A város fejlesztési hitelállománya mintegy 700 millió forint, a működési hitelállománya 360 millió forint. A kormány gazdaságfejlesztési elképzeléseivel összhangban elindítjuk a Celldömölki Gazdaságfejlesztési Programot, ebben kulcsszerepet kapnak a helyi vállalkozások, miközben lépéseket teszünk a befektetéseket vonzó környezet megteremtésére, újabb munkahelyteremtő beruházások elindítására is.

Fehér László: A már elnyert és előkészített pályázataink (iskola-felújítás, városmag-rehabilitáció, Vulkán park) pénzügyi forrásai száz százalékban önkormányzatunk rendelkezésére állnak, ez köszönhető annak is, hogy a ciklusban realizálódott befektetéseink eredményesek voltak. A város intézményhálózatának stabil működtetését normatív finanszírozás segítségével továbbra is biztosítani tudjuk. Kiemelt figyelmet szentelünk a közalkalmazotti, köztisztviselői munkahelyek megtartására.

Az új létesítmények működtetése jelentős anyagi terhet ró a városra. Hogyan tudnak ezzel megbirkózni?

Dr. Fonyó Roberta:  A most folyó iskola-felújítás és városközpont rekonstrukció valóban jelentős anyagi terhet ró a városra, mert hitelből kell az önrészeket fedezni, de hozzájárulnak a város komfortosabbá tételéhez. A Vulkán fürdő és a Vulkán park alapot jelentenek további idegenforgalmi fejlesztésekhez, kemping, szállodák létesítéséhez, amelyek adóbevételt hoznak. A városvezetés az elmúlt nyolc évben nem tudott ezzel a lehetőséggel élni, ránk vár a turisztikai koncepció kialakítása.

Fehér László:  A fürdő megnyitása óta az ötszázezredik látogatót fogadta, folyamatosan bővült a szolgáltatások köre. Közösen nyújtottunk be pályázatot szálloda és kemping kialakítására a JUFA-szállodalánccal, amely a fürdő üzemeltetésében is részt vállalna. A szállodával és kempinggel a fürdő várhatóan nyereségessé válik, és ötven százalékkal nő a vendégforgalom. Színvonalas marketinggel a Kemenes Vulkán Park az üzemeltetéshez megfelelő látogatottságra tehet szert.
 
A munkahelyek száma fontos kérdés. Miként javítana a város foglalkoztatási helyzetén?

Dr. Fonyó Roberta:  Az elmúlt négy év legnagyobb kudarca, hogy háromszorosára nőtt térségünkben a munkanélküliség. A város intézményeiben dolgozó közalkalmazottak, köztisztviselők munkahelyeit megőrizzük. A helyi cégek, vállalkozások munkahelyteremtő terveit kormányzati kapcsolatainkkal segítjük. Az idegenforgalmi fejlesztések elindításával, a celldömölki vasút központi szerepének visszaszerzésével, magánbefektetők bevonásával új munkahelyeket teremtünk.

Fehér László: A nagy foglalkoztató üzemek, a Cellcomp, a Bakotrex  és a Wewalka további létszámbővítést terveznek. A Cellcomp a közeljövőben 40 fő megváltozott munkaképességű dolgozó számára létesít új üzemegységet. Rövidesen megkezdődhet a termelés a Cellmodul  területén létesítendő raklapgyárban is, ahol 170 fő dolgozik majd. Az idegenforgalomban dolgozók számára új munkahelyeket teremt a tervezett szálloda, amelynek beszállítói celldömölki kisvállalkozók lesznek.
 

A Kemenesaljai kórház adósságállományát jelentősen ledolgozták. Miként stabilizálná az intézmény helyzetét?
  
   
Dr. Fonyó Roberta: Erőteljes lobbizásra van szükség a "nagypolitikában" a kórház aktív ellátásainak megőrzése, a szakrendelések számának és rendelési idejének növelése érdekében. Pályázati forrásokat kell bevonni a járó szakrendelések központi telephelyre történő behozatalához és az orvostechnikai fejlesztésekhez. Szükség van a kórház szakembergárdájának megerősítésére, fiatal szakorvosok letelepedésének támogatására. A kórházat be kell vonni az egészségturizmusba.

Fehér László:  Nagy  eredménynek tartom, hogy sikerült megtartanunk Kemenesalja kórházát a celldömölkiek szolgálatában, sőt az ellátási területet is növelni tudtuk. Sok munkával a kórház adósságállományát 200 millió forintról 80 millióra csökkentettük. A jövőben megerősítjük és fejlesztjük a járóbeteg-ellátást, a gyógyfürdő és a kórház közötti, a gyógyvízre épülő együttműködést. A kórház működése  stabil, hiszen komoly szakember-gárdával rendelkezik.

Milyen elképzelési vannak az idegenforgalom fellendítésére?

Dr. Fonyó Roberta:  Az elmúlt nyolc évben sokat hallottunk az idegenforgalmi fejlesztésekről, eljött végre a cselekvés ideje. A Széchenyi Terv keretében kormányzati támogatással végre valóra válthatjuk terveinket: fürdőbővítés, Vulkán park, borút, zarándokhely létrehozása, vasúttörténeti park kialakítása. Kiváló adottságainkat kihasználva, a helyi emberek szorgalmával, jó marketinggel, a szomszéd városok vendégeit is felkeresve lendíthetjük fel idegenforgalmunkat.

Fehér László: Hosszú távú elképzelés részeként a volt polgármesteri hivatal épületét a város visszaadta eredeti tulajdonosának. Remélem, hogy ennek köszönhetően erősödik a zarándokturizmus Celldömölkön, hiszen a Mária-út részeként kiemelt célpont lett Celldömölk. A zarándokturizmus, a Vulkán park, a Ság hegyhez kapcsolódó borturizmus egymásra épülve adhatja meg az idegenforgalom alapját, amelynek köszönhetően a városban eltöltött vendégéjszakák száma is nőhet.


 Egyéni kerületi jelöltek - Celldömölk   

A városban nyolc egyéni választókerületben dől el az egyéni képviselői helyek sorsa, további hárman pedig a kompenzációs listáról szereznek mandátumot.

1. számú választókerület: Benkőné Remport Lilla (CSÖCE), Katona Bernadett (LMP), Sebestyén Vilmos Gyula (Jobbik), Dr. Várnai Levente (Fidesz-KDNP).

2. sz. választókerület: Hajdú Ibolya (független), Horváth Sándor (Jobbik), Karádi Mihály (CSÖCE), Nagy Sándor László (Fidesz-KDNP), Tarczi István Lajos (független), Végh Ferenc (független).

3. sz. választókerület: Fehér László (CSÖCE), Palotai Tünde (Jobbik), Véghné Gyürüsy Katalin (Fidesz-KDNP).

4. sz. választókerület: Hetényi Endre (független), Lukács Erzsébet (Fidesz-KDNP), Nagyné Ferencz Mirtill Veronika (CSÖCE), Németh Zoltán (független), Söptei János Zoltán (LMP).

5. sz. választókerület: Budai Bernadett Szilvia (CSÖCE), Krajcsovics István (Jobbik), Makkos István (Fidesz-KDNP).

6. sz. választókerület: Dr. Fonyó Roberta (Fidesz-KDNP), Ilcsik Norbert György (Jobbik), Söptei Józsefné (CSÖCE).

7. sz. választókerület: Erdélyi Antal (CSÖCE), Horváth Melinda (Fidesz-KDNP), Lónainé Kondics Zsuzsanna (független), Nagy Tímea (Jobbik), Sebestyén Gábor István (független).

8. sz. választókerület: Boznánszky László (Fidesz-KDNP), Dr. Kovács Zoltán (CSÖCE), Kőhalmi Péter (LMP), Pap Balázs (Jobbik).

Kompenzációs lista jelöltjei

Cselekvő Összefogással Celldömölkért Egyesület: Fehér László István, Söptei Józsefné, Hetényi László, Lengyel László, Zsámboki Zoltán, Pálné Horváth Mária Erzsébet, Győri Elemér János, Dr. Marosfalvi Ferenc, Marics Sándorné.

Fidesz-KDNP: Lukács Erzsébet, Makkos István,dr. Várnai Levente István, Nagy Sándor László, Boznánszky László, Véghné Gyümrüsy Katalin, Horváth Melinda, dr. Fonyó Roberta.

Jobbik Magyarországért Mozgalom: Krajcsovics István, Sebestyén Vilmos Gyula, Nagy Tímea, Horváth Sándor, Palotai Tünde, Pap Balázs, Ilcsik Norbert György.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!