Bemutatkoznak a vasi városok polgármesterjelöltjei: Csepreg

Sorozatunkban a vasi városok polgármesterjelöltjeit mutatjuk be. Ma a csepregi városvezetői székre pályázó három jelölt van soron.

Tersztyánszky Krisztina

Talpraállítani a várost

A tizenöt éve újra városi rangot viselő Répce-parti település, Csepreg vezetőinek nem volt könnyű dolguk az utóbbi években. Valamennyiük munkáját végigkísérték a korlátozott anyagi lehetőségek, és a helyi gazdaság fellendítésére sem sikerült tőkeerős vállalkozót találni.

Az utóbbi évek talán legnagyobb vívmánya, hogy végre felépülhetett az új, minden igényt kielégítő általános iskola, amely megszüntette az intézmény korábbi széttagoltságát. A beruházással kapcsolatos kötelezettségek, illetve az új intézmény üzemeltetésének  terhe azonban a továbbiakban is feladatként nehezednek a város mindenkori vezetőire. Emellé újabb kihívás elé került a település. Lehetőséget kapott rá, hogy központi támogatással huszonegyedik századi Főtérrel gazdagodjon. Az előkészületek már jelentős összegeket felemésztettek, viszont ha belevágnak a nagy beruházásba, az hosszú időre elszívja az erőt az egyéb fejlesztésektől. 

Vajon belevághat-e egy ekkora feladatba az a város, amely évről évre az anyagi összeomlás szélén táncol? A sürgető döntést a jelenlegi városvezetés már az újonnan felálló testületre hagyományozta.

Az október 3-i választásokon három polgármesterjelölt méretteti meg magát:  

Háromi Jenő (Fidesz MPP, Nemzeti Fórum Egyesület). 48 éves, matematika, kémia, környezetvédelem, számítástechnika tanár, polgármester.

Király Árpád 1955-ben született. Testnevelő, földrajz szakos tanár, 1977 óta tanít. 11 évig az általános iskolát igazgatta. Nős, két felnőtt fia van.

Kiss Béla 1960-ban született. Mérnök-üzemgazdász, mérlegképes könyvelő. Négy évig a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság elnöke volt.

- Hogy növelné a foglalkoztatást, milyen lehetőséget lát munkahelyek létrehozására, a megtartó erő növelésére?

Háromi Jenő: - Fontos lenne újabb munkahelyek teremtése, amihez a vállalkozás-élénkítés, kisebb cégeknek a településre vonzása mellett az Energia Park projekt megvalósítása nyújtana lehetőséget. Ez egyrészt környezetkímélő beruházás lenne, másrészt mezőgazdasági melegházi növénytermesztéssel bedolgozói munkát adhatna a vállalkozásoknak, munkahelyeket teremtene. A munkahelyteremtést szolgálhatná a bor- és horgászturizmus fellendítése, az ehhez kapcsolódó beruházások megvalósítása.

Király Árpád: - A legtöbb embert ma is az önkormányzat foglalkoztatja, ennek megőrzésére a működés érdekében továbbra is szükség van. Nem mondhatunk le a kijelölt iparterületről, azon zöldmezős ipari, kereskedelmi beruházások valósíthatók meg. Támogatni kell minden programot, mely új munkalehetőségek megteremtésével jár. A megújuló energiák hasznosítása területén látok módot új foglalkoztatásra. A gyalogos-, kerékpáros-, bor- és horgászturizmus kínálatának bővítése is segítheti ezt a folyamatot.

Kiss Béla: - A képviselő-testület 2002-2006-os ciklusban értékesítette az iparterületnek szánt telket. Az adásvételi szerződés betartása esetén már vállalkozás(ok)nak kellene működnie ott. A szerződés jogi felülvizsgálata esetén vagy lép a vevő a beruházások ügyében, vagy visszakerülhet a terület a város tulajdonába. Így új befektető esetén a város be tudna szállni egy leendő közös projektcégbe. E mellett a bor-és horgászturizmus, a tóhoz kapcsolódó beruházások ösztönzését is fontosnak tartom.
 
- Ha Ön lenne a polgármester, mennyiben változtatna az önkormányzat és a helyi vállalkozók kapcsolatán?

Háromi Jenő: - Eddig a jó volt velük a kapcsolat. A jövőben az iparűzési adó egy részét támogatásként megkaphatnák a civil szervezetek. Természetesen az egyik legfontosabb lenne munkát adni a helyi vállalkozásoknak, főként az önkormányzati beruházások kapcsán. Bár a város büdzséjében minden fillére szükség van, szóba jöhetne  egyes vállalkozóknál megerősödésükig az iparűzési adó mérséklése, esetleg elengedése. Nem zárkóznék el attól sem, hogy a város fejlődését érintő kérdésekben kikérjem a véleményüket.

Király Árpád: - Igazán személy szerint nem láttam ennek a kapcsolatrendszernek a működését, de tény, hogy rendezett és kölcsönösen elismert érdekek nélkül a település működése zavart szenvedhet. Az önkormányzat demokratikus döntés-előkészítési folyamatába mindent érintettet be kívánok vonni. Kell, hogy érezze a helyi vállalkozói réteg, hogy  nemcsak a befizetett adójára van szüksége a településnek, hanem  hasznos ötleteikre, újításaikra is számít a város vezetése.

Kiss Béla: - A helyi vállalkozók jelenléte, működésük a kulturális és civil szervezetek mellett a másik hatalmas és megbecsülést érdemlő érték a városban. Az elmúlt évtizedekben szép utat bejáró és számos fejlesztést megvalósító vállalkozók sok-sok csepregi család megélhetését biztosítják, ezért mindenkor érezniük kell: a városvezetés megbecsüli és partnerként kezeli őket.

- Milyen megoldást képzel el a helyi intézmények - művelődési ház, iskola - városhoz méltó színvonalú működtetésére?

Háromi Jenő: - Az iskola és az egészségügyi intézmény állami finanszírozású lesz, a megyén keresztül valósul meg. Nemcsak a művelődési házra, az iskolára kell odafigyelni, más intézmények is fontosak. Mivel az önkormányzat szűkös anyagi helyzete miatt fejlesztésre nem sok jut, a pályázatok minél jobb kiaknázásában és az intézmények, főként a művelődési ház saját bevételeinek növelésében látom a megoldást. Olyan rendezvények is kellenek, melyek bevételt hoznak az intézményeknek, önkormányzatnak.

Király Árpád: - Az említett intézmények vezetése midig innovatív módon vezette az intézményét, elképzeléseiket többször az anyagi lehetőségek korlátai akadályozták. Fontos azt látni, hogy a város méretéhez képest, lehetőségeihez mérten komoly és elismert intézményi hálózatot működtet, és színvonalas munkát vár el ezután is. Nem az összevonásokban látom a megoldást, de ésszerű és hatékony működtetésre szükség van. Az intézmények támogatása az új testület munkájában is kiemelt figyelmet érdemel.
 
Kiss Béla: - A kötelező pedagógiai feladataink (óvoda és általános iskola) magas szakmai színvonalának megőrzése mellett a zeneiskolai oktatás, mint önként vállalt és Csepregen nagy hagyományokkal rendelkező terület megtartása a fő cél. A Területi Gondozási Központ felújított épületben, nagy örömünkre önállóan működik, csepregi nyugdíjasok megelégedésére. Intézményrendszerünk további területein vannak lehetőségek racionalizálásra, megtakarításra.

- Milyen megoldást lát a település jelenlegi és esetleges jövőbeni eladósodásának kezelésére?

Háromi Jenő: - Először is az ésszerű takarékosságra kell odafigyelni. Minden felesleges kiadást el kell kerülni úgy személyi vonatkozásban, mint az önkormányzat és intézményeinek működtetésében, azaz takarékos önkormányzatra van szükség. A cégek betelepülésével, a vállalkozások és a turizmus fejlődésével lehetőség nyílna az adóbevételek fokozására. Gazdaságosan kell bánni az önkormányzati vagyonnal. Élni kell a magántőke bevonásával, minden elérhető pályázati és kormányzati támogatással.

Király Árpád: - A várost gazdasági értelemben talpra kell állítani. Ez csak kisebb lépésekkel tehető meg. Vonzó feltételeket kell kialakítani a munkahelyeket teremtő vállalkozásoknak. Az eddigieknél igazságosabb adórendszer kialakítása szükséges. Nagyon megszívlelném a könyvvizsgálói jelentésben leírtakat és figyelnék a pénzügyi csoport véleményére. A térségbeli és szomszédos településekkel szorosabb gazdasági és kulturális együttműködésre törekednék. Felelős és hatékony gazdálkodásra van szükség.
 
Kiss Béla: - Csepreg Városa a törvény szavai szerint pénzügyileg csődben van, amelynek beismerését a jelenlegi polgármester politikai okokból, a választás előtt nem vállalja fel. Meg kell szüntetni az öncélú politizálást. Abból kell főzni, amink van, és addig kell nyújtózkodni, amíg a takaró ér. A szembenézés, a helyzet feltárása a csepregiek előtt a legfontosabb. Felszabaduló ingatlanjainkat megfelelően hasznosítva tudunk kitörni szorult helyzetünkből, bevételnövelő fejlesztések segítségével.
 
- Mennyire tartja minden felett álló projektnek a Főtér rekonstrukciót, gondoskodna-e az utcák rendbetételéről?

Háromi Jenő: - A főtér rehabilitációja és az utak rendbe tétele egyenrangú kérdés  számomra. Az utak javítására nem volt megfelelő és elérhető pályázat. A polgári kormány működése alatt már lesznek ilyenek, és azokra pályázni is kell. Nem zárom ki azt sem, hogy a már megnyert pályázat szerződését úgy módosítsuk, hogy abba beilleszthető legyen a kritikus utcák javítása is. Az útfelújítások megterveztetése folyik, amihez az általam létrehozott Csodálatos Lakóhelyünkért Alapítvány is hozzájárul anyagilag.

Király Árpád: - A főtér városunk történelmének tanúja. Megtervezett, előkészített rekonstrukciójára már olyan mértékű közpénzt fordítottunk eddig, hogy megvalósításának nincs más alternatívája. Ez a beruházás lenne az első lépés az utak, a járdák felújításának is. A legsürgetőbb teendők között kell hogy szerepeljen egy út- és járdafelújítási program, melyet ütemezve kellene végrehajtani. Nemcsak a megújított főtér óvása miatt, de más okokból is közterület-felügyelet létrehozását látnám szükségesnek.
 
Kiss Béla: -  A Fő tér felújítása fontos feladat és szép kihívás, de sajnos Csepregen 2010-ben messze nem ez a legfontosabb! Kicsit olybá tűnik, mint amikor összeomlás küszöbén lévő ház utca felőli homlokzatát csinosítják. A városi utak felújításának folytatása szükséges, de legfontosabb a még rendelkezésre álló vagyon megfelelő hasznosítása, a város bevételeinek növelése érdekében.

OLDALTÖRÉS: Egyéni listás települési önkormányzati jelöltek Csepregen


A képviselő-testület létszáma a következő ciklusban a korábbi tizenkettőről hét főre csökken. A polgármesteren kívüli hat mandátumon tizenhét jelöltnek kell osztoznia.


A képviselő-testület létszáma a következő ciklusban a korábbi tizenkettőről hét főre csökken. A polgármesteren kívüli hat mandátumon tizenhét jelöltnek kell osztoznia.


A képviselő-testület létszáma a következő ciklusban a korábbi tizenkettőről hét főre csökken. A polgármesteren kívüli hat mandátumon tizenhét jelöltnek kell osztoznia.

Egyéni listás települési önkormányzati jelöltek Csepregen:

Dr. Dénes József Attila (független), Györkös István (független), Háromi Jenő János (Fidesz-KDNP), Horváth Csaba (független), Horváth Zsolt Gábor (független), Kancsó Zoltán (független), Király Árpád (független), Kovács András József (független), Mautner Béla József (független), Pócza Günter Gyula (független), Rabi Imre (független), Szabó Edgár (független), Szilágyi Zoltán (Jobbik), Tóth Csaba (független), Vlasich Krisztián István (Fidesz-KDNP), Ziembicki Erzsébet Ágnes (független), Zsömbölyi Zoltán Tamás (független).
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!