Ezt nézze meg! Kilenc kilogrammos pöfeteg a motorháztetőn

A Magyar család a hegyfalu melletti réten négy óriáspöfeteget talált, az egyik darab 8,7 kilogrammot nyomott.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Magyar család hétfőn négy darab hatalmas pöfeteg gombát talált a Hegyfalu melletti réten, amelyeket azonnal le is mértek, összesen 20 kilogrammosak voltak.

A legnagyobb gomba 8,7 kilogrammot nyomott, a képen is jól látható, hogy a focilabda milyen kicsi mellette. Miután szétvágták, hófehér belseje is mutatta, hogy teljesen egészséges.

A négy gombát a Magyar család ismerősök, barátok és rokonok között osztotta el - összesen 10 családnak jelentett  finom lakomát.

 

A pöfetegről

A pöfeteg félék szinte az egész országban előfordulnak, de Közép-Európában is meglehetősen gyakoriak. A pöfetegfélék általában réten, legelőn, erdei füves és ritkás bokros helyeken áprilistól novemberig, a föld felszínén teremnek. Az olajbarna színű érett spóratömeg a gomba tetején keletkező nyíláson át, vagy a burok felrepedése után távozik a szabadba.

Fajtái közül leginkább az óriás pöfeteget, a bimbós és szürke pöfeteget árulják. Gyakorta használják a szarvasgomba hamisítására.

Csak a fehér színű és húsú példányok ehetőek. Húsa illatos, de gyorsan érik, ezért tanácsos hamar felhasználni.
Elkészítés, felhasználás

Jól felhasználható elő- és főételként, gombakeverékként. Leginkább rántva és sütve finom. Más gombával keverve kiváló levesbe és hús mellé is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!