Fegyveres rangerek védhetik az Őrségi Nemzeti Parkot is

Fegyveres rangerekkel védené a nemzeti parkokat Illés Zoltán - erről a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára beszélt a Népszabadságnak adott interjújában.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A napilap pénteki számában megjelent interjúban Illés Zoltán azt mondta: a napokban egyeztet a belügyminiszterrel, hogy rendészeti képzést kapó, fegyveres, hatósági emberekből álló ranger szolgálatot hozzanak létre, amelynek tagjai valóban képesek lesznek megvédeni a természeti értékeket, és megakadályozni a természetkárosító bűncselekményeket. Kifejtette: százfős testület esetén tíz-tíz ranger juthat minden nemzeti parkba, ezzel már érzékelhető védelmet lehet biztosítani. 

Az interjú során az államtitkár arról is beszélt, hogy a nemzeti parki hálózatot utoljára az előző Orbán-kormány bővítette. Azt mondta: nem kizárt, hogy még ebben a ciklusban létrehozzák a Zempléni Nemzeti Parkot, erre két-három éves távlatban nyílhat lehetőség. 

A személyzeti kérdésekről szólva elmondta: csak olyan vezetők maradhatnak a posztjukon, akik nem azért követik az utasításait, mert muszáj, hanem azért, mert egyetértenek azzal a stratégiával, amit meghirdetett. Kitért rá, hogy egy állománygyűlésen világosan elmondta: "nem számítok szekértábor-küzdelmekre, mert aki ellenáll, azt eltávolítom". Hozzátette ugyanakkor, hogy politikai vagy egyéb, szakmán kívüli szempontú tisztogatásról nincs szó. Példaként említette, hogy az egykori környezetvédelmi tárca állományában alig 10 százalékos a személycserék aránya és kiemelte Kling Istvánt, aki az előző kormány alatt politikai államtitkár volt, most pedig a vízügyért felelős helyettes államtitkár. "Ez aligha illik bele bármilyen boszorkányüldözési koncepcióba" - fogalmazott. 

Arra a felvetésre, hogy politikai kinevezettként emlegetik egyik helyettes államtitkárát, aki korábban a kampányfőnöke volt, Illés Zoltán azt mondta: "nem azt várom egy helyettes államtitkártól, hogy szakmai döntéseket hozzon helyettem, elegendő, ha végrehajtja azt, amire a kellő kompetenciák birtokában, a megfelelő egyeztetések után utasítom". Hozzátette: az említett szakember jogász, az elmúlt három évet a közvetlen munkatársaként töltötte, tökéletesen alkalmas erre a feladatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!