Felavatták a hajléktalanok éjjeli menedékhelyét Szombathelyen

Együtt ünnepelt politikus és szociális munkás, hajléktalan és az átmeneti szállás lakója pénteken délután a Zanati úton, a Savaria Rehab-Team Kft. felújított központjában.

Angyal László

A Zanati úton lévő, a hajléktalanok éjjeli menedékhelyéül és átmeneti szállásul szolgáló épület felújítása régóta időszerű volt.  A 2000-es évek eleje óta a szociális intézmény vezetése visszatérő problémákkal küszködött: az éjjeli menedékhely csak a férfiak számára kínált elhelyezési lehetőséget, az alig húsz négyzetméteres szobák mindig  túlzsúfoltak voltak, a téli időszakban a nappali melegedő kinyitása sem volt elégséges arra, hogy minden hajléktalan fedél alatt legyen éjszakára. 

Az átmeneti szállás szobáiban méltatlan körülmények között voltak az emberek, a lakószobákhoz a fürdőszoba kivételével nem kapcsolódtak kiszolgáló helyiségek, kevés volt a mosó-főzőhely.  2003-ban kezdődött el az épület akadálymentesítési és rekonstrukciós programja, ami pénz hiányában megtorpant: a tetőtér beépítésére már nem került sor.

Az avató ünnepségen Stankovics Erika, a kft. ügyvezetője köszöntötte a megjelenteket, beszélt a rekonstrukció előzményeiről, s arról, hogy a beruházás célja az volt, hogy az itt lakók emberhez méltó körülmények között lakhassanak, főzhessenek-moshassanak, éljék mindennapi életüket. 

Dr. Ipkovich György polgármester avatóbeszédében  visszaemlékezett a kezdetekre. - A rendszerváltás után az újonnan megalakult önkormányzat szociális bizottságának elnökeként én is itt voltam, a Zanati úton, amikor  egy munkásszállóból hajléktalan szállót alakított ki a város. Kiterebélyesedett  a szociális ellátó rendszer, fejlődött, olyannyira, hogy nem egy kezdeményezésüket később átvették más megyék is. Itt kell megemlíteni az intézmény korábbi vezetőjét, Horváth Olgát, akinek áldozatkész munkája nélkül nem lennénk most itt. -

Ezután  Macoun Andrea szociális munkás olvasott fel egy rövid novellát, amelyet egy hajléktalan egy napját mutatta be. Az ünneplők ezt követően a bejárathoz vonultak, ahol a kifeszített nemzeti színű szalag átvágásával felavatták a megújult épületet.  Az ünnepség pezsgős koccintással zárult, itt dr. Puskás Tivadar szombathelyi országgyűlési képviselő mondott pohárköszöntőt.

Később a vendégek bejárták az épület mindkét szintjét, beszélgettek a lakókkal. Megtudhattuk, hogy  a 65 férőhelyes  átmeneti szálláson minden hely foglalt. Itt egy plusz egy évig  lehet lakni, ezidő alatt próbálnak a lakásproblémára megoldást találni a segítők. Az éjjeli menedékhely 25 fős.

 Befejeződött az átmeneti szállás felújítása

- Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program 3.4.2. Otthont az otthontalanoknak című pályázata keretében a Savaria Rehab-Team Szociális Szolgáltató és Foglalkoztatási Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft. 105 millió 704 ezer forintos támogatást nyert el

- A korszerűsítést követően 21, megfelelő kiszolgálóhelyiséggel ellátott lakószoba, négy közösségi helyiség, két terápiás szoba, négy konyha, valamint négy mosó-szárító helyiség várja a hajléktalan embereket

- A Zanati úti épületben 1 440 négyzetméternyi területet korszerűsítettek, a tavaly júliusban kezdődő beruházás összes költsége 112 millió 450 ezer forint volt 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!