Kőszeg: kevés munkanélküli és kevés munkahely

A város és térsége foglalkoztatási helyzetéről is tárgyaltak csütörtökön a választási ciklus utolsó ülésén a képviselők. Elhangzott: a helyzet kétarcú Kőszegen.

Némethy Mária

Kétarcú a foglalkoztatás helyzete Kőszegen. Miközben a lakosság arányához viszonyítva Vas megyében Szombathely után itt a legkevesebb a munkanélküli, ugyancsak a lakosság arányához viszonyítva itt van a legkevesebb munkalehetőség.

Csütörtökön, a 2006-ban megválasztott képviselő-testület utolsó ülésén a képviselők meghallgatták a város munkaerő-piaci folyamatairól a munkaügyi kirendeltség vezetőjét, Fuczinné Dorner Anikót. Egy jellemző megállapítás: a tartós munkanélküliek összetétele évek óta nem mutat jelentős változást a városban, ugyanakkor az idén egyharmaddal csökkent a munkanélküliek száma.

Magas a közcélú foglalkoztatottak aránya Kőszegen. Ez elsősorban a munkaügyi központ és a polgármesteri hivatal szociális osztályának kitűnő együttműködésén múlik. A helyi munkaügyi kirendeltség vonzáskörzetébe tartozó településeken 2009-ben 155 főt vontak be a közfoglalkoztatásba. Ehhez 40 millió forint pénzügyi forrást használtak fel az önkormányzatok.  

2010 augusztus végéig 145 volt a közfoglalkoztatottak száma. Preininger Ferenctől hallottunk arról, hogy Kőszeg legnagyobb munkahelye, a Kromberg-Schubert Kft.  a gazdasági-pénzügyi világválság hatására  2008-ban bajban volt, 2009-ben talpra állt, az idén viszont már több mint 100 embert vett fel.

Kőszeg és vonzáskörzete a megye kedvezőbb munkaerő piaci helyzetű térségei közé tartozik annak ellenére, hogy a válság hatására a munkanélküliség alakulásában kedvezőtlen változások történtek az elmúlt időszakban.

A jövőben személyre szóló ügyintézéssel, a különböző foglalkoztatáspolitikai eszközök, humán szolgáltatások igénybe vételével, a munkáltatói kapcsolattartás,   közvetítés módszereinek finomításával kell ezt a szintet megtartani, lehetőség szerint javítani - fogalmazta meg Fucinné Dorner Anikó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!