Megyei közgyűlés: a jelenlegi képviselők több mint fele kimarad az új testületből

A megyei közgyűlés tagjai több mint felének nem jut hely az új testületben. Van, akik nem bánja, de van, aki sajnálja, hogy nem folytathatja a korábban megkezdett munkáját.

Erős D. Zoltán

1990-ben alakult meg első ízben a Vas Megyei Önkormányzat Közgyűlése. A testület negyven tagú volt, a képviselők pedig polgármesterek. Delegálásuk a terület elv alapján történt, ám 1994 óta már a megyei listás választás van érvényben. Húsz évig negyventagú volt a megyei közgyűlés, ám az új szabályozás alapján októberben már tizenöt tagú lesz a testület. Ennek következtében a jelenlegi képviselők több mint fele kimarad már az új közgyűlésből.

Makkos István, a Polgári Együttműködés frakció tagjaként három ciklusban volt tagja megyei közgyűlésnek, ám a pénteki volt számára az utolsó közgyűlés, mivel a Fidesz-KDNP megyei listáján nem szerepel a jelöltek között. A három ciklus közül az 1994-1998-as időszakra emlékszik vissza a legszívesebben. Akkor egy ciklus kimaradt, s 2002 óta folyamatosan tagja volt a testületnek. Most azonban elszakad a megyei politikától, amit annyira nem is bán. Az elmúlt időszakban ugyanis nem nagyon tudta érvényre juttatni a törekvéseit. A jelenlegi rendszerben ugyanis egy képviselő nem sokat tud tenni a megyei közgyűlésben azért a városért, térségért ahonnan érkezett. A megyei önkormányzatnak nagyon kevés olyan feladat - és hatásköre van, amelynek közvetlen hatása van a települések és a kistérségek fejlődésére. Azt elismeri, hogy a meglévő funkciók nem indokolták volna a negyventagú közgyűlés további fenntartását. Ami pedig az egyéni sorsát illeti: egyéni vállalkozóként tevékenykedik, s vállalta az egyéni választókerületben való a megmérettetést az önkormányzati választáson Celldömölkön.

Varga Gyula, a Polgármesterek Vas Megyéért Egyesület frakcióvezetője, Vép ugyanakkor sajnálja, hogy nem folytathatja tovább a közgyűlésben 2006-ban megkezdett munkát. Az elmúlt négy év alatt sikerült azokat az ismereteket, rutint megszerezni, ami a feladat hatékony ellátásához szükséges. A választási rendszer viszont olyan, hogy nem elég az, ha valaki megyei képviselő szeretne lenni. Ahhoz, hogy lehetősége legyen a közgyűlésbe való bejutáshoz szerepelnie kell egy jelölő szervezet listáján. A Polgármesterek Vas Megyéért Egyesület ugyanakkor felmérte a lehetőségeit, s arra a megállapításra jutott, a megváltozott  körülmények között sem erejük, sem  pedig tehetségük nincs ahhoz, hogy eséllyel induljanak el a választásokon. Ez a változás ugyanis nem kedvez a civil szerveződéseknek. Az viszont büszkeséggel tölti el, hogy  maroknyi csapatuk, a két  tagú frakciójuk részese lehetett felelősségteljes döntéseknek, s a nagyok is partnerként kezelték őket. Azokon a rendezvényeken, amelyekre meghívást kapott büszkén képviselte a megyei közgyűlést. Azzal egyért, hogy csökkenteni kell a közgyűlés tagjainak a számát, ám a mértéket túlzottnak tartja.

Egyszer a megyei politikusi pályafutás is véget ér, mondja Fódi Károly, aki ugyan szerepel a Magyar Szocialista Párt  megyei listáján, ám nem befutó helyen. Emiatt nincs benne sem düh, sem harag, pedig 1994 óta négy cikluson keresztül volt a testület tagja. A legszívesebben az 1994-1998 közötti időszakra tekint vissza. Egyrészt azért, mert akkor újdonságnak számított számára a képviselőség, másrészt pedig olyan döntéseket hozhattak, amelyek hosszabb távra meghatározták a fejlődési lehetőségeit. Ekkor nagy, de alkotó vitát folytattak például arról, hogy szükség van-e vagy sem a multik letelepedésére a megyében. Ez az időszak más volt abból a szempontból is, hogy akkor nem mondták meg a képviselőknek hogyan is szavazzanak, hanem ezt mindenki a saját  lelkiismerete alapján tehette. Akkor még valóban konstruktív volt a közgyűlés, most  már viszont  csak próbáltak konstruktívak lenni. Ami a mostani létszámcsökkentést illeti: véleménye szerint vajmi kevés, amit ezzel meg lehet takarítani. A nagyobb gondot abban látja, hogy  nem átgondolt a megyei önkormányzat szerepe, ezek után még azt is elképzelhetőnek  tartja, hogy négy év múlva már közgyűlés sem lesz. 

Jó volt, szép volt, elég  volt, így  összegezte az elmúlt húsz év megyei képviselői munkájának a tapasztalatait Bauer Károly,  aki a Vas Megyei Önkormányzatokért Egyesület  frakciója tagja volt. Úgy gondolja, nem kis dolog két évtizedet egyedüli  megyei képviselőként végigdolgozni. Az eredmények közül külön is megemlíti az Alpok-Adria Munkaközösséghez való csatlakozást, amelyben dr. Pusztai Gyulával működött együtt,  s azt, hogy a  Vas Megyéért Egyesület megalakításában partnere lehetett prof. dr. István Lajosnak.  A megyei  önkormányzat a szűkre szabott  feladat-és hatáskörök  ellenére szép  eredményeket ért el az elmúlt húsz évben. A ciklusok  közül az első tartja  legemlékezetesebbnek, ekkor  a lelkesedés mellett az önkormányzatnak  voltak anyagi forrásai is. A másodiktól már kiforrottabbá, céltudatosabbá vált a munka, s minden időszaknak  megvoltak az eredményei. A  mostani  létszámcsökkentést eltúlzottnak tartja, már csak  azért is, mert  ez  a kistelepülések képviseletére lehet kedvezőtlen hatással.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!