Objektív felelősség: félmillió ügyben 13 milliárdos bírság

Hat hónapja működik a vasi megyeszékhelyen az országos hatáskörű Közigazgatási Hatósági Szolgálat (KHSZ). A rendőrség Söptei úti objektumában szerdán avatták fel a szolgálat megújult otthonát.

Angyal László

A KHSZ már hat hónapja működik, eddig ideiglenes helyszínen, a laktanya egy másik szárnyában voltak elhelyezve a szolgálat munkatársai, miközben az egykori határőr laktanya másik részén 220 millió forintos beruházással alakították ki a szolgálat új otthonát.

A délelőtti avató ünnepségen Papp Károly, az ORFK rendészeti főigazgatója mondott beszédet. A protokoll események részeként Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke megyezászlót adományozott dr. Halmosi Zsolt vasi főkapitánynak és hat városi rendőrkapitányság vezetőjének. 
 
A ceremóniát követő sajtótájékoztatón a két rendőri vezető arról beszélt, hogy az objektív felelősség jogintézményének bevezetése óta egyre kevesebb halálos baleset történik az országban.

Vas megyében idén eddig kilencen vesztették az életüket az utakon, miközben korábban volt olyan év, amikor nyolc hónap alatt negyvenen haltak meg. A KHSZ eddig 487 ezer 500 ügyben indított eljárást, több mint 13 milliárd forint bírságot szabtak ki, amelynek hatvan százalékát már befizették.

Az egyéni csúcsot az a rendszeres szabálytalankodó férfi tartja, akit eddig nyolcvanhatszor, összesen 1,2 millió forintra bírságoltak meg, jellemzően gyorshajtás, illetve a várakozás és a megállás tilalmának megszegése miatt. Van gyorshajtási csúcs is: egy autós több mint kétszázzal lépte túl a megengedett sebességet, ami meghaladta traffipax kalibrálását, ezért értékelhetetlen kép készült a száguldóról.

Dr. Halmosi Zsolt az avató ünnepségen felelevenítette a szolgálat Vas megyébe telepítésének történetét, azt a hosszú és kemény küzdelmet, melynek végén 290 új munkahely létesült Szombathelyen.

- A magyar közigazgatásban ez az egyetlen hely, ahol teljesen elektronikus az ügyek feldolgozása. Hat hónappal ezelőtt megindulhatott a munka, ami nem mindig volt zökkenőmentes. Megtörtént például, hogy a nyomtató program hibája miatt 150 ezer levél maradt a rendszerben. Ezt a mennyiséget a program kijavítása után egyetlen hétvégén nyomtatták ki és borítékolták be. Ezt követő héten a szolgálat telefonos információjához 30 ezer hívás futott be Egyébként ez utóbbi információs szolgáltatás az, amit állandóan fejleszteni kell: négy telefonkezelővel kezdték, de most már tizenhatan adnak felvilágosítást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!