Tíz százalék jattot kell fizetni a szombathelyi fideszeseknek?

Egy szombathelyi építési vállalkozónak a kedvező döntésért cserébe, az elnyert munka után 10 százalékot kell „visszaadnia” a Fidesz helyi prominenseinek, Marton Zsolt és Szakály Gábor önkormányzati képviselőknek - állítja csütörtöki számában a Népszava egy birtokába került hangfelvételre hivatkozva.

Vas Népe

A hanganyagból (amely feltűnően jó minőségű) a lap szerint kiderül, hogy az építési vállalkozót a szombathelyi önkormányzat százszázalékos tulajdonában álló Savaria Rehab-Team Kft. irodájában dolgozó - vélhetően - ügyintéző „tájékoztatja” arról, hogyan tud úgy pályázni, hogy az övé legyen a legjobb ajánlat, illetve hogy hány százalékot kell visszaadnia a helyi fideszes önkormányzati képviselőknek. 

A beszélgetés során a lap közlése szerint az ügyintéző azt mondja: „mi megvárjuk az összes pályázatot, ahogy beérkezik, és az önét mi úgy töltjük ki, hogy az összes pályázó alá írjuk az összeget, amivel ön majd újra pályáz, és természetesen azt fogjuk elfogadni”. 

A hangfelvételről a lap állítása szerint kiderül, hogy az önkormányzat a munka megkezdésekor harminc százalékot fizet, amiből tíz százalékot azonnal vissza kell utalni. A napilap érdekességnek nevezte, hogy az önkormányzati cég ügyintézője a beszélgetés elején arra kéri a vállalkozót, adja le mobilját, majd figyelmezteti: „ne nevezzük meg az urakat”.

Marton Zsolt és Szakály Gábor az október 3-i önkormányzati választáson a Fidesz–KDNP jelöltjeiként indulnak a városban. Mindketten egyéni képviselőjelöltek is, előbbi második a párt városi listáján, utóbbi negyedik.

OLDALTÖRÉS: Cáfolnak és feljelentést tesznek a szombathelyi fideszesek

Cáfolnak és feljelentést tesznek a szombathelyi fideszesek

Cáfolnak és feljelentést tesznek a szombathelyi fideszesek

Cáfolnak és feljelentést tesznek a szombathelyi fideszesek

Cáfol és feljelentést tesz a Fidesz két szombathelyi önkormányzati képviselője annak kapcsán, hogy közlésük szerint megrendezett hangfelvétellel próbálták hírbe hozni őket.

Minden alapot nélkülöznek a Népszava csütörtöki számában megjelent, "Tíz százalék jatt a Fidesznek" című cikkének állításai - közölte közleményében Marton Zsolt és Szakály Gábor szombathelyi Fideszes önkormányzati képviselő.

A Népszava egy a birtokába került hangfelvételre hivatkozva azt állította: egy szombathelyi építési vállalkozónak a kedvező döntésért cserébe, az elnyert munka után 10 százalékot kell "visszaadnia" a Fidesz helyi prominenseinek, Marton Zsoltnak és Szakály Gábornak.

A választási kampányra időzített lejárató akcióról van szó, amelyhez egy hangfelvételt is nyilvánosságra hozott a napilap - értékelik az érintettek.

Hozzáteszik, az írás szerzője, Németh Gábor az MSZP ifjúsági szervezetének tisztségviselője, "a jobboldali politikusok lejáratására létrehozott Egyenlítő TV riportere". 

Múlt héten Szakály Gábor önkormányzati képviselő zsarolás miatt feljelentést tett a Szombathelyi Rendőrkapitányságon, miután egy férfi azzal hívta fel, hogy kétmillió forintot fizessen neki egy olyan hangfelvételért, amelyen az ő és Marton Zsolt önkormányzati képviselő neve is elhangzik, s ebből mindkettőjüknek kellemetlenségei lehetnek - tudatták. 

Mint közölték, a cikkben hírbe hozott Savaria Rehab Team Kft. vezetői egybehangzóan arról tájékoztatták őket, hogy vizsgálatot végeztek, s a hangfelvételen hallható hölgy nem a cég dolgozója.  

Miután a felvételen hallható cselekmények - függetlenül attól, hogy a hölgy nem az önkormányzati cég dolgozója - és a megrendezett hangfelvétel készítésének körülményei több bűncselekmény gyanúját is felvetik, ezért a mai napon feljelentést teszünk a Szombathelyi Rendőrkapitányságon - tartalmazza a két képviselő közleménye.

Cáfol a Savaria Rehab-Team is

A Savaria Rehab-Team cáfolja, hogy bármely módon közreműködött volna a pályázati, versenyeztetési szabályok megsértésében, vagy bármely törvénysértő magatartást valósított volna meg és jogi lépéseket tesz az őket hírbe hozó újságcikk miatt.

A Népszava egy a birtokába került hangfelvételre hivatkozva azt állította: egy szombathelyi építési vállalkozónak a kedvező döntésért cserébe, az elnyert munka után 10 százalékot kell "visszaadnia" a Fidesz helyi prominenseinek, Marton Zsoltnak és Szakály Gábornak. A hanganyagból a lap szerint kiderül, hogy az építési vállalkozót a szombathelyi önkormányzat százszázalékos tulajdonában álló Savaria Rehab-Team Kft. irodájában dolgozó - vélhetően - ügyintéző „tájékoztatja” arról, hogyan tud úgy pályázni, hogy az övé legyen a legjobb ajánlat, illetve hogy hány százalékot kell visszaadnia a helyi fideszes önkormányzati képviselőknek.

Nem a szombathelyi székhelyű Savaria Rehab-Team Kft. hivatalos helyiségében készült az a hangfelvétel, amelyre a Népszava "Tíz százalék jatt a Fidesznek" című cikkében hivatkoznak - tájékoztatta csütörtökön az MTI-t a társaság.

Meggyőződésünk, hogy a felvételen szereplők nem a társaság dolgozói - fűzte hozzá Balassa Imre igazgatóhelyettes. Cáfolják azokat a csütörtökön a sajtóban megjelent híreket, amelyek szerint a cég bármely módon közreműködött volna a pályázati, versenyeztetési szabályok megsértésében, vagy bármely törvénysértő magatartást valósított volna meg - szögezte le.

Balassa Imre kijelentette: cégük megteszi a szükséges jogi lépéseket. A nap folyamán a két érintett fideszes önkormányzati képviselő is cáfolt, megrendezettnek nevezve az idézett hangfelvételt; jelezték, hogy feljelentést tesznek az ügyben.

OLDALTÖRÉS: Nem kaptak szót a közgyűlésen a Savaria Rehab-Team Kft. vezetői

Nem kaptak szót a közgyűlésen a Savaria Rehab-Team Kft. vezetői

Nem kaptak szót a közgyűlésen a Savaria Rehab-Team Kft. vezetői

Nem kaptak szót a közgyűlésen a Savaria Rehab-Team Kft. vezetői

Szombathely szocialista polgármestere vizsgálatot rendelt el a Népszava csütörtöki cikkének azon állításaival kapcsolatban, amelyek a Savaria Rehab-Team Kft. által megpályáztatott építési munkákra vonatkoznak.

Ipkovich György ezt a megyei jogú város utolsó közgyűlésén, csütörtökön jelentette be. Szavai szerint szakértőnek kell megállapítania, előfordulhatott-e, hogy használt nyílászárókat építettek be a pályázók önkormányzati épületek felújítása során.

A ciklus utolsó szombathelyi közgyűlésén Marton Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője kérte, hogy hallgassák meg a Savaria Rehab-Team Kft.-nek az ülésteremben megjelent vezetőjét és dolgozóit.
   
A polgármester azonban nem adott helyt az indítványnak, s egyelőre "városi legendának" minősítette a cikkben foglaltak ezen részét. Közlése szerint, amíg nem ismeri a konkrét tényeket, a kérdésben nem kíván állást foglalni.
   
Ezt követően a Fidesz szombathelyi közgyűlési frakciója százezer forintos nyomravezetői jutalmat ajánlott fel annak, aki információval tud szolgálni a hangfelvételen szereplő nő és férfi személyazonosságával kapcsolatban.

A Savaria Rehab-Team vezetői és több dolgozója ezután a városháza folyosóján mondták el újságíróknak: meggyőződésük, hogy a hangfelvételen szereplő nő nem a cégük alkalmazottja, mint ahogy azt is visszautasították,  hogy bármiféle törvénysértést követtek volna el a pályáztatás, illetve a pályázati munkák lebonyolítása során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!