Életveszélyes átkelés: a megépült járda nem orvosolja a bajt

Olvasóink szerint többek, köztük gyermekek életét veszélyezteti, hogy a szombathelyi Lovas utcából gyalogszerrel továbbra sem lehet eljutni a közeli óvodába és iskolába. Úgy érzik, a nemrég megépült járda így kidobott pénzt jelent.

Kiss Tamás

A problémára a figyelmünket felhívó olvasónkkal, a lakókat képviselő Szalai Györggyel és pár környékbelivel, a Lovas utcában ballagunk a lakóházak előtti járdán, a volt D telep irányából, a Söptei utca felé. Teherautók jönnek, személyautók mennek, köztük biciklisek lavíroznak, dübörög a forgalom. A sarokhoz érve, a város irányába két lehetőség kínálja magát.

Az egyik szerint, a zaj és porfogónak egyaránt kiváló, körülbelül három méter magas tuja félék között elhaladva, sietős léptekkel átvágunk a Söptei úton, avagy a Lovas utcán átkelve, a laktanya kerítése mellett kiépített, az íves kereszteződésnél kezdődő járda felé vesszük az irányt. Mindkettőt kipróbálva, nem könnyű a választás, egyik veszélyesebb, mint a másik, jó szívvel nem ajánlható, mondjuk azoknak a gyerekeknek, akik iskolába menet és jövet is kénytelenek megbirkózni az említett közlekedési feladattal. Mert, nézzük csak: a Söptei úton való áthaladást annak iszonyatos forgalma, és az éles kanyar teszi veszélyessé. A Lovas utcai átkelés pedig azért rizikós, mert a növényektől nem lehet jól belátni a Söptei utat, egész pontosan, hogy a vasúti átjáró irányából jön-e olyan autó, amelyik jobbra kis ívben akar befordulni a Lovas utcába.

A probléma amúgy nem újkeletű. Mindezt jól mutatja, hogy a Lovas utca és a környék lakói aláírásgyűjtéssel szorgalmazták, hogy épüljön járda a Söptei úton a laktanya kerítése mellett. Kérésüket azzal indokolták, hogy ez esetben a közeli óvodába és iskolába igyekvő gyerekeknek nem kell kétszer is átkelniük a forgalmas Söptei úton. A több mint, 170-180 méteres szakaszon, a nyár folyamán el is készült a járda, csakhogy olvasóink szerint jelen állapotában nem tölti, nem töltheti be baleset-megelőzési funkcióját. A járda ugyanis a kereszteződésnél, mint arról már szó volt, pontosan olyan helyen ér véget, amelyet a Lovas utca irányából nem lehet biztonságosan megközelíteni.

A problémával a lakók megkeresték a Polgármesteri Hivatal beruházási irodáját, ahol megtudták: a járda terveit egy budapesti cég készítette, tehát a járda kivitelezése, tervek szerint készült. Arra a kérdésre, hogy miért nem védik a gyalogosokat, például zebrával a járda végén, az átkelési lehetőségnél, azt a választ kapták, hogy ez egy olyan balesetveszélyes kereszteződés, ahová balesetvédelmi okok miatt nem lehet zebrát felfesteni...

Számukra ez a megoldás elfogadhatatlan, hiszen így a valószínűleg a nem kevés pénzből elkészített járda nem tölti be azt a funkciót, amiért az aláírásokat gyűjtötték: a forgalmas úton való biztonságos átkelés lehetőségét.

Ismerve a szombathelyi hatósági engedélyeztetés szigorú menetét a lakók azt sem értik, hogyan kaphatott egy nyilvánvalóan balesetveszélyes megoldással történő kialakítás zöld utat a megvalósításra? Miért nem tűnt ez fel senkinek, már a tervezési, illetve az engedélyezési eljárás folyamán?

A minket megkereső olvasók szerint a gyalogosok biztonságos átkelése érdekében a járdát  még, ha az ott lévő trafó miatt, keskenyebb nyomtávon is, de  a laktanya kerítése mellett, legalább még minimum 30 métert, vagy jobb esetben, az első keresztutcáig, körülbelül 70 méteren át kellene meghosszabbítani, hiszen ott már nem a kanyarodó autók között, hanem az egyenesen, jól belátható útszakaszon kelhetnének át a gyalogosok, s ott ezt, még zebra nélkül is, meg lehet tenni.

Érdeklődésünkre Lakézi Gábor, az önkormányzat városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezetője elmondta: a probléma előttük is ismert, és annak megoldását szakértők bevonásával szeretnék megtalálni. A szükséges vizsgálatok elkészülte előtt Lakézi Gábor nem akart belemenni ennek részleteibe, a minket felkereső olvasók így csak remélni tudják, hogy az önkormányzat nem felületi kezelésben gondolkozik, s csupán egy zebra felfestésével akarja letudni a dolgot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!