Himalája-expedíció tagja lesz a bronzjelvényes vasi túravezető

Tánczos Norbert személyében vasi résztvevője is lesz annak a Himalája-expedíciónak, melynek tagjai csillagászati megfigyeléseket végeznek 5 ezer méter feletti magasságban.

Nagy Ildikó

Nagy kaland vár a kőszegi Tánczos Norbertre: a bronzjelvényes túravezető, sí- és snowboard oktató a Himalájába készül. Norbert október 21-től egy szlovák-magyar csillagászati expedíció tagja lesz. A felvidéki csillagász, Molnár Krisztián 5 ezer 600 méter tengerszint feletti magasságban végez majd csillagászati megfigyeléseket. A veszprémi Gőgös Barnabás fotósként, a felvidéki Kovács Zoltán és Tánczos Norbert pedig túravezetőként segíti majd az expedíciót. A két túravezető teljesítményét növeli, hogy minden csomagjukat maguk viszik majd az úton, és nem veszik igénybe sherpák segítségét.

- A másfél-két hét alatt mintegy 120 kilométert fogunk túrázni, az út nehézségét azonban leginkább az jelenti majd, hogy - az akklimatizációt is beleszámolva - hatezer méternyi szintkülönbséget kell leküzdenünk - meséli Norbert, aki a napokban kapta meg a szükséges védőoltásokat. Persze az oltás már csak a felkészülés utolsó fázisa volt, hiszen a négy fiatal az elmúlt hónapokban számos hegyi túrán részt vett, egyebek között a Grossglockner csúcsán is jártak.

- Az expedíció fő célja, hogy különféle csillagászati észleléseket végezzünk el ötezer méter feletti magasságban. A hely - a nepáli Gorak Shep -  kiválasztása mellett a szélsőséges magasságból adódó körülmények és a fényszennyeződés hiánya szólt. A szélsőséges magasság több kísérleti lehetőséget nyújt a csillagászati műszerek tesztelésére, illetve határteljesítményük kipróbálására. A fényszennyeződés modern korunk egyik kellemetlen mellékterméke, amelyet főleg a csillagászattal szokás kapcsolatba hozni. Sokunknak talán úgy tűnik, hogy az egyre növekedő városi fényáradat természetes folyamat, amelyet az életvitelünk diktál, és el kell fogadnunk. A valóság azonban más.  Az expedíció célja az is, hogy megmutassa a hétköznapi embereknek, miről maradunk le azáltal, hogy egyre több és több fényforrással szennyezzük be a csillagos eget  - mondja Norbert. 
 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!