Hoppá! Eskü nélkül szavaztak a képviselők az alakuló ülésen

Úgy szavazott a szombathelyi közgyűlés MSZP-SZTKE frakciója a múlt csütörtöki alakuló ülésen, hogy még nem tették le esküjüket, és nem vették át megbízólevelüket.

Prófusz Péter

A szombathelyi közgyűlés csütörtöki alakuló ülését a hagyományoktól eltérően a Fő téren tartották. Az eseményen nem vett részt az öt szocialista színekben mandátumot szerzett képviselő, mivel sérelmezték, hogy az alakuló ülésre nem a városháza üléstermében került sor.

Rajtuk kívül a további 16 politikus az előre tervezett program szerint esküt tett, majd átvette a megbízólevelét. Eközben az ülésteremben gyülekező  MSZP-s képviselők várták a Fő térről beérkező városatyákat. Esküt azonban nem tettek, nem is tehettek, mert a képviselő-testület ülése rögtön folytatódott a napirendi pontok tárgyalásával. A szocialista politikusok eskütétel és megbízólevél hiányában is részt vettek a szavazásokon, s csak az ülés végén tettek esküt.

Az esettel kapcsolatban megkérdeztük dr. Kaczmarski Jánost, a város főjegyzőjét, aki nem kívánt nyilatkozni. Megkeresésünkre az egyik megyei kisváros jegyzője elmondta: nemcsak jogi, hanem erkölcsi szempontból is fontos, hogy a megválasztott képviselők azelőtt tegyék le esküjüket, hogy bármiről is szavaznának. Mivel ez nem történt meg, ezért mulasztásos törvénysértésről van szó. Ilyen esetben az ülésen meghozott döntéseket vissza kell vonni, illetve azokat jelenleg is semmisnek kell tekinteni.

Rákérdeztünk arra is, hogy az eset hogyan érinti az alakuló ülés érvényességét. A jegyző elmondta: a jogszerűtlenül lefolytatott ülés miatt a teljes jogcselekményt  pótolni kell.

Popovicsné dr. Tisza Edittől, a Vas Megyei Közigazgatási Hivatal főtitkárától is érdeklődtünk. Mint elmondta: egyelőre semmilyen hivatalos információt nem kaptak az esetről. Az ülés rövidsége miatt várhatóan 15 napon belül megérkezik a jegyzőkönyv, amelyben szerepelnie kell minden történésnek. Ennek ismeretében tehetik csak meg a szükséges lépéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!