Képzési vásár az Oladi ÁMK-ban

Megnyílt a háromnapos pályaválasztási és képzési kiállítás az Oladi Általános Művelődési Központban, ahol a dikákok és szüleik tájékozódhatnak az oktatott szakmákról.

Greiner-Csapó Júlia

A rendezvényen 41 kiállító vesz részt. Középfokú oktatási és piaci képző intézmények mutatkoznak be, valamint munkáltatók tájékoztatják az érdeklődőket az elhelyezkedési lehetőségekről.

A pavilonok között sétálva láthatunk többek között fodrász- és kozmetikustanulókat munka közben, megkóstolhatjuk a péknek készülő diákok látványpékségben sütött finomságait, figyelemmel kísérhetjük a hidegtál készítés fortélyait.
 
- Szeretek süteményeket sütni, édesszájú vagyok. Már hatodik osztályos koromban tudtam, hogy ezzel szeretnék foglalkozni, így amikor eljött a pályaválasztás ideje én is elmentem a szüleimmel egy képzési kiállításra, ahol meg is találtam a mostani iskolámat - mondta el a Párti Adrienn, az Élelmiszeripari és Földmérési Szakközép Iskola tanulója.
 
Szalai Tamás a szakközép iskola gyakorlati oktatója szerint: szükség van jó szakemberek képzésére, akik itthon épp úgy megállják a helyüket, mint a nagy világ bármely részén.

- A kemencéknek sajátos varázsa van, talán ez is közre játszik abban, hogy sokan választják a pék vagy cukrász szakmát hivatásuknak.

A kiállító intézményeknél lehetőség nyílik arra, hogy a szülők és a tanulók teljes képet kapjanak az iskoláról, a képzési rendszeréről. Módjuk van  beszélni a választott iskolában oktató tanárokkal, ott tanuló diákokkal. Bepillantást nyerhetnek a foglalkozás munkafolyamataiba. Tájékozódhatnak a beiratkozás feltételeiről, az elméleti és gyakorlati képzésekről.
 
- A hetedik, nyolcadik osztályos tanulókat, a középiskolák negyedik osztályos diákjait és szüleit várjuk a kiállításra - mondta Dominek Judit főszervező. - Segítséget kívánunk nyújtani a pályaválasztás előtt állóknak. Azokat a tanulókat, csoportokat, akik szeretnék a munkatársaink felkészítik, majd végig kísérik a kiállításon. A végén segítenek feldolgozni nekik a látottakat, hallottakat. Jellemzően az egész megyéből érkeznek érdeklődők, hiszen itt a lehető legtöbb képzéssel ismerkedhetnek meg egy helyen. A kiállítás alatt szakmai programok is zajlanak. Egyebek között szó lesz a külföldi munkavállalásról, az osztrák határok megnyitásáról a munkaerő piac előtt, annak elképzelhető hatásairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!